Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Seniorpolitik, Seniorsamtaler og Seniorordning for alle aldre over 55!

Du vil gerne blive ved med at arbejde, og der er også stadig nogle år til, at du kan trække dig tilbage. Imidlertid kan du mærke, at din krop eller dit hoved har brug for mere skånsomme arbejdsvilkår, hvis du skal blive ved med at yde på fuld kraft, når du er på job. I den situation kan du overveje at bringe et forslag om en seniorordning i spil.

En seniorordning er dybest set en frivillig aftale, som du skal indgå med din arbejdsgiver. Der er et stigende fokus på at fastholde seniorerne på arbejdspladsen, fordi der mangler arbejdskraft i disse år. Men samtidig er der ikke jobsikkerhed i mediebranchen for tiden.

For offentligt ansatte er der rammeaftaler om seniorordninger, hvor du kan læse om muligheden for en seniorordning i henholdsvis stat, regioner og kommuner. Er du privatansat kan din arbejdsplads have en særlig seniorpolitik, der i så fald fremgår af fx jeres overenskomst eller personalehåndbog.

Hvad kan der stå i en seniorordning

Typisk rummer en seniorordning en aftale om ekstra frihed, en bonus, en mulighed for at komme generelt ned i tid, eksekveret som en aftale om at gå på deltid på et bestemt tidspunkt, og aftaler om hvorvidt pensionsindbetalingerne fortsætter, samt hvor længe seniorordningen løber.

Seniorordninger kan dog også være alt muligt andet og mere detaljeret. For eksempel aftaler om at slippe for bestemte arbejdstider i weekender, i tidlige morgenvagter eller sene aftenvagter. Det kan også være særlige aftaler om mulighed for opsparing af ferie- og afspadsering til længere orlovsperioder eller tidligere tilbagetrækning. Eller det kan være aftaler om at få mere strukturerede arbejdsdage med forudsigelige opgaver eller aftaler, der tager hensyn til fysiske udfordringer, såsom at slippe for at slæbe rundt på tungt udstyr. Den kan også indeholde aftale om at gå ned i tid mod at gå ned i løn, eller ønske om at fortsætte med fuld indbetaling til pension, selv om du går ned i tid.

Sæt fokus på fordelene for din arbejdsgiver

En seniorordning er sjældent en nedfældet ret, heller ikke selvom du har været på en arbejdsplads i mere end 25 år og synes, at du har fortjent den med alt det, du har stået model til igennem tiden. Sådan hænger verden ikke sammen på den anden side af bordet i en medie- og kommunikationsbranche, der ikke savner arbejdskraft. Arbejdsgiver kan have det billede, at du har en høj løn, og at du kommer til at lave mindre, ligesom vedkommende mener, at det vil være nemt at finde en yngre medarbejder, der er billigere end dig.

Derfor det være direkte forhandlingsfremmende, at du har fokus på, hvad der vil være af fordele for ledelsen ved at indgå en senioraftale med dig.

Spørg dig selv

Når jeg beder om mere frihed eller et ’nemmere’ arbejdsliv, oplever min arbejdsgiver, at jeg begrænser hans fleksibilitet og ret til tilrettelæggelse af arbejdet. Hvordan kan jeg indrette mit forslag, så jeg kan klargøre, at ledelsen reelt ikke mister fleksibilitet, eller at jeg faktisk kan give dem noget tilbage, der også har værdi?

At give arbejdsgiver et par forskellige forslag til indholdet i jeres aftale at vælge imellem kan i sig selv også betyde større chancer for at komme igennem med nogle af dine ønsker om mere skånsomme arbejdsvilkår.

Se også nærmere på de dialogkort og vejledninger, der nævnes i linkene nederst på siden som forberedelse til samtalen.

Søg rådgivning og undgå ubehagelige overraskelser

At gå ned i arbejdstid kan påvirke din udbetaling af pension, efterløn og arbejdsløshedsdagpenge væsentligt. Søg derfor altid rådgivning såvel i DJ som i A-kassen for at kende de fulde konsekvenser af dine valg, inden du træffer en aftale om en seniorordning med din arbejdsgiver.

Sådan kan du/I praktisk gribe Seniorpolitik og Seniorsamtaler an

En forudsætning for at begynde at tale om en individuel seniorordning kan være, at der på arbejdspladsen overhovedet er talt om arbejdslivet efter de 55, som er dér, hvor tankerne oftest begynder at dukke op hos både arbejdsgiver og arbejdstager.

Der kan være meget forskellige holdninger til disse seniorsamtaler, fordi de på den ene side kan åbne for en god dialog om passende arbejdsforhold i de kommende år, men som på den anden side kan opleves, som at man efter de 55 bliver særlig synlig og kan frygte at sidde yderst på pinden.

Seniorsamtalerne er imidlertid ved at finde deres form mange steder, og der arbejdes på at gennemføre dem så konstruktivt som muligt. Nogle i særlige samtaler, nogle i forbindelse med MUS-samtalen.

Seniorsamtalerne kan også bygge på egentlig seniorpolitik, som flere og flere arbejdspladser udformer i samarbejde med deres medarbejdere og tillidsrepræsentanter.

Nyttige link til vejledninger og dialog

Her er flere nyttige link til at tage hul på dialogen om denne vigtige livsfase:
Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer, (som alle medlemmer over 60 er kollektivt meldt ind i via DJ), har i projektet Seniorklar i samarbejde med Forsikringsselskabet Østifterne lavet dette site, Seniorsamtalen, hvor man tager direkte fat på Seniorsamtalen, både set fra leder, tillidspersons og medarbejders side.
www.seniorsamtalen.dk

Desuden er der udviklet en række dialogkort, som man kan anvende for at få talt om de forskellige dilemmaer, som hhv. ledere og medarbejdere står over for.
Find kortene her

Projektet Seniorpraksis, et forskningsprojekt på Københavns Universitet, ser særligt på seniorsamtalen og seniorpolitikken fra 55+ og opefter.
Her findes tillige både en vejledning til, hvordan man kan lave en seniorpolitik og forberede en seniorsamtale, både set som leder og medarbejder:

Seniorpolitik

Seniorsamtaler

Få sparring, hvis du er i tvivl

Er du i tvivl om, hvordan du skal gå til din arbejdsgiver, hvad du kan tillade dig at bede om, eller er du nervøs for kollegernes reaktion, hvis du opnår særbehandling igennem din seniorordning, kan du teste dine idéer af på en fortrolig kollega, inden du bærer dem videre.

DJ’s karrierekonsulenter er også klar til at yde dig kvalificeret sparring og bringe dig afklaring på dine tvivlsspørgsmål.
Du booker en karrieresamtale her >

-----

Retur til 65+ forsiden >

 

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk