Seniorordninger 60+
Du vil gerne blive ved med at arbejde, og der er også stadig nogle år til, at du kan trække dig tilbage. Imidlertid kan du mærke, at din krop eller dit hoved har brug for mere skånsomme arbejdsvilkår, hvis du skal blive ved med at yde på fuld kraft, når du er på job. I den situation kan du overveje at bringe et forslag om en seniorordning i spil.
På det private område er seniorordninger sjældent nedfældet i en overenskomst. Hvis din arbejdsplads har en seniorordning, indgår den som regel i den overordnede personalepolitik, men som regel vil du selv skulle opfinde og aftale en ordning om særlige skånehensyn med din arbejdsgiver.
På det offentlige område er der oftere indgået formelle aftaler om seniorordninger.
I denne pjece kan du læse om indgåede aftaler om seniorordninger på statens område, og du kan finde lignende eksempler inden for regioner og kommuner.
Seniorordninger kan være mange ting
En seniorordning er altså som oftest helt individuel, og der er mange elementer, der kan bringes i spil. Typisk rummer en seniorordning en aftale om ekstra frihed, en mulighed for at komme generelt ned i tid, eksekveret som en aftale om at gå på deltid på et bestemt tidspunkt.
Seniorordninger kan dog også være alt muligt andet. For eksempel aftaler om at slippe for bestemte arbejdstider i weekender, i tidlige morgenvagter eller sene aftenvagter. Det kan også være særlige aftaler om mulighed for opsparing af ferie- og afspadsering til længere orlovsperioder eller tidligere tilbagetrækning. Eller det kan være aftaler om at få mere strukturerede arbejdsdage med forudsigelige opgaver eller aftaler, der tager hensyn til fysiske udfordringer, såsom at slippe for at slæbe rundt på tungt udstyr.
Forvent modkrav fra arbejdsgiver
Da der ikke længere findes en lovpligtig pensionsalder, er det op til lønmodtagerne, hvornår de trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Derfor er det ikke ualmindeligt, at arbejdsgiver vil have sikkerhed for, hvor længe en seniorordning skal løbe for at indgå aftale. Altså, hvornår du har tænkt dig at stoppe.
Sæt fokus på fordelene for din arbejdsgiver
En seniorordning er som nævnt sjældent en nedfældet ret, heller ikke selvom du har været på en arbejdsplads i mere end 25 år og synes, at du har fortjent den med alt det, du har stået model til igennem tiden. Sådan hænger verden ikke sammen på den anden side af bordet i en medie- og kommunikationsbranche, der ikke savner arbejdskraft. Arbejdsgiver har ofte det billede, at du har en høj løn, og at du kommer til at lave mindre, ligesom han mener, at han nemt kan finde en yngre medarbejder, der er billigere end dig.
Derfor det være direkte forhandlingsfremmende, at du har fokus på, hvad der vil være af fordele for ledelsen ved at indgå en senioraftale med dig.
Spørg dig selv
Når jeg beder om mere frihed eller et ’nemmere’ arbejdsliv, oplever min arbejdsgiver, at jeg begrænser hans fleksibilitet og ret til tilrettelæggelse af arbejdet. Hvordan kan jeg indrette mit forslag, så jeg kan klargøre, at ledelsen reelt ikke mister fleksibilitet, eller at jeg faktisk kan give dem noget tilbage, der også har værdi?
At give arbejdsgiver et par forskellige forslag til seniorordninger at vælge imellem kan i sig selv også betyde større chancer for at komme igennem med nogle af dine ønsker om mere skånsomme arbejdsvilkår.
Seniorsamtaler
Forskningsprojektet De Erfarne har udarbejdet tre værktøjer til hhv. medarbejdere og ledere. Alle tre dokumenter kan være nyttige at læse for såvel det enkelte DJ medlem som for tillidsrepræsentanter og medlemmer af samarbejdsudvalg o.lign.
Hent ”Seniortanker” >
Hent ”Seniorsamtaler - en ledelsesguide til det gode seniorarbejdsliv” >
Hent "Seniorstrategier – en guide til ledelsen i at rammesætte det gode seniorarbejdsliv” >
Kilde: ”De Erfarne” er resultatet af udviklings- og forskningsprojektet Seniorpraksis, afsluttet 2022.
Søg rådgivning og undgå ubehagelige overraskelser
At gå ned i arbejdstid kan påvirke din udbetaling af pension, efterløn og arbejdsløshedsdagpenge væsentligt. Søg derfor altid rådgivning såvel i DJ som i A-kassen for at kende de fulde konsekvenser af dine valg, inden du træffer en aftale om en seniorordning med din arbejdsgiver.
Få sparring, hvis du er i tvivl
Er du i tvivl om, hvordan du skal gå til din arbejdsgiver, hvad du kan tillade dig at bede om, eller er du nervøs for kollegernes reaktion, hvis du opnår særbehandling igennem din seniorordning, kan du teste dine idéer af på en fortrolig kollega, inden du bærer dem videre.
DJ’s karrierekonsulenter er også klar til at yde dig kvalificeret sparring og bringe dig afklaring på dine tvivlsspørgsmål.
Du booker en karrieresamtale her.
-----