Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Seniorkarrieren 65+

Du kan stadig udvikle din karriere her i den sidste del af dit arbejdsliv

Lige meget om du er ledig, fastansat eller freelancer, kan du stadig udvikle din karriere her i den sidste del af dit arbejdsliv.

Præferencer ændrer sig med alderen lige som helbredet og energien. Som fastansat kan du optimere dine sidste erhvervsaktive år ved at drøfte dine ønsker, tanker, planer og fremtidige behov med din leder.

Som ledig kan du af naturlige årsager ikke konkurrere på alder, men du er til gengæld rig på erfaringer, kompetencer og netværk. Du kender alt til at tackle omstruktureringer og nye chefer. Du ved, hvordan opgaver skal løses for at komme i mål.

Du kan blive en gevinst for mange arbejdsgivere. De ved det bare ikke endnu, og derfor gælder det om at gøre dem klar over din relevans for deres virksomhed. At gøre dem trygge ved dig. Og overbevise dem om, at du har mange gode og produktive år tilbage på arbejdsmarkedet.

Som senior har du en bred vifte af kompetencer, og når du skifter job, har du mulighed for at vælge retning efter de kompetencer, du allerbedst kan lide at bruge. Imidlertid kan det nogle gange være svært umiddelbart at sige, hvad man er bedst til, hvad man bedst kan lide, og hvad man ønsker sig.

Dit netværk rummer viden og muligheder for at komme nærmere det job, du ønsker dig. Brug det.

En ansøgning, der sparker døre ind, er umulig at skrive uden forudgående grundig research omkring den specifikke virksomhed/den branche, du vil ind i. Hvordan kan du ramme plet, hvis du skyder med spredehagl? 

Et cv med en endeløs kronologisk opremsning af ansættelser, der minutiøst rækker 30 år tilbage, kan virke direkte afskrækkende på en arbejdsgiver, og der findes andre mere effektive måder at skrive cv på, når du er senior. For eksempel kan du fint vælge de mest relevante ansættelser ud i forhold til det nye job og skrotte resten.

Supplerende læsning:
Lisbeth Stryhn: Lysten driver værket >
Jesper Grunwald: Skrivende taxachauffør og podcaster >

 

Planlæg din senkarriere

Hvordan du gerne vil have, at de sidste år af dit arbejdsliv skal forme sig? Hvilke hensyn til familie, privatliv og helbred har du brug for? Hvad er du motiveret for?

Måske har du brug for uddannelse eller forandringer på jobbet for at bevare gejsten og arbejdsglæden.

Brug medarbejderudviklingssamtalen til at lægge en plan sammen med din leder. Hvis I ikke har planlagte MUS-processer på din arbejdsplads, er det som regel muligt at bede om en særskilt samtale med chefen til at drøfte dine tanker.

Det er ikke sikkert, at alle dine behov kan imødekommes og slet ikke på én gang, men du står stærkere, når du er bevidst om dig selv og dine ønsker for et bæredygtigt arbejds- og familieliv i den sidste del af dit arbejdsliv.

- Hold dig relevant
Det mediearbejdsmarked, som DJ’s seniorer blev uddannet til, har forandret sig markant. Det stiller særlige krav til seniorerne om at vedligeholde og forny kompetencer, hvis de fortsat vil være attraktive på arbejdsmarkedet. Seniorerne have særlige behov for efteruddannelse eller støtte til at skifte karrierespor, så flest muligt har mulighed for at bevare deres tilknytning til arbejdsmarkedet før og efter den officielle pensionsalder.

Har du tjek på dine faglige stærke og svage sider? Har du været på kursus eller efteruddannelse inden for det seneste år? Er du opdateret på udviklingen i dit fag?

Hvis du kan svare nej til bare et af disse tre spørgsmål, er der god grund til at komme i gang. Når du viser dine stærke sider frem henne på jobbet, og når du udvikler på de svagere, viser du samtidig, hvordan du er attraktiv for din arbejdsplads.

Jo mere du følger med i udviklingen i dit fag, jo stærkere står du i dit nuværende job, lige som du er en stærkere ansøger, hvis du nyt arbejde. Husk, at du som erhvervsaktiv folkepensionist kan deltage på lige fod med øvrige medlemmer i de kurser, DJ tilbyder.

- Karrieresparring i DJ
Som medlem af DJ har du ret til en årlig karrieresparring uanset alder. Er du i tvivl om dine fremtidsplaner, eller om hvordan du skal drøfte dem med din leder, kan du få stor glæde af en afklarende sparring med en af DJs konsulenter. Du kan booke en tid her.

- DJ-Outplacement
Er du fyret, har du måske fået bevilliget penge til et outplacementforløb. Kan du selv bestemme over beløbet, kan du søge om et outplacementforløb i DJ. På denne side kan du læse om, hvilke elementer et forløb kan indeholde.

Bliv klar på dine kompetencer, inden du søger job

I din alder har du et hav af erfaringer og kan løse en masse forskellige opgaver, men er det alle former for arbejde, du gider at lave? Nej, vel. Inden du søger job, er det en fordel at afklare, hvad du kan og især, hvad du vil. Jo mere målrettet du søger stillinger, der reelt passer til din profil og samtidig byder på opgaver, som du ikke alene kan bestride, men også er vild med at løse, jo større bliver dine muligheder for at lande et job, du kan blive glad for. Dine ansøgninger bliver bedre, og du bliver mere overbevisende til jobsamtaler.

Dine faglige kompetencer beskriver de arbejdsopgaver, du kan varetage
- Dine personlige kompetencer beskriver den person, du er i arbejdssammenhæng

Kompetenceafklaring
Er du i job, eller er du blevet fyret for nyligt, er det nok et stykke tid siden, du sidst har kigget på dine kompetencer og dermed, hvad du egentlig er god til. Der er imidlertid god grund til et kompetencetjek, inden du begynder at skrive ansøgninger.

  • Først og fremmest kan du blive afklaret med, hvad du kan, vil og ønsker.
  • En oplistning af dine kompetencer kan også bidrage til at gøre dig bevidst om dine reelle jobmuligheder og bedre til at træffe valg.
  • Oversigten over dine kompetencer kan du også bruge til at udarbejde brutto-CV og målrettede CV’er og til at forberede en mundtlig præsentation af dig selv til jobsamtaler.

Er det svært at lave listen, kan du gennemtrawle dit sind for succeshistorier igennem din karriere og spørge dig selv om, hvad det var af kompetencer, du bragte i spil, da du lykkedes. Du bliver mentalt stærkere af at beskrive dine succeshistorier, og du opnår større indsigt i dine egne styrker og din profil, og hvad du kan bidrage med i et nyt job.

Her på DJs hjemmeside finder du en guide til at blive klogere på egne kompetencer.

Her ligger der webinarer om at skrive den gode ansøgning, om at sætte mål og lave planer for din karriere, og om hvordan du forbereder dig optimalt til jobsamtaler.

DJ yder karrieresparring i alle faser af dit arbejdsliv og i alle situationer. På DJs hjemmeside kan du booke en karrieresamtale og læse om, hvordan du forbereder dig bedst muligt til samtalen.

Er du ledig, kan du på dette link hos AJKS bestille tid til individuel karrierevejledning og få afklarende sparring, der giver dig overblik over dine kompetencer og jobønsker.

- Find mulige job: Spørg dig selv, hvilke job, der er ønskejob for dig, hvilke job, du kan se dig selv trives i, selvom det ikke er de optimale job, og hvilke job, du er klar til at tage for at undgå ledighed.

Brug mere tid på research end på selve ansøgningen

Når du søger job, skal du på samme tid have fokus på dig selv og så alligevel ikke.

Det er virksomheden og ikke dig, der skal være i centrum, når du søger job. Derfor skal du researche, inden du skriver. Ansættelsesudvalget kender dig ikke, og er som sådan også ligeglad med dig. Til gengæld elsker de at mærke din ægte interesse for firmaet og jobbet og er meget vågne over for, hvad du kan gøre for dem.

Jo mere du ved om firmaet, desto bedre kan du beskrive begge dele. Viden om firmaet eller afdelingens udviklingsplaner, målsætninger, strategi, arbejdsmiljø, økonomiske problemer, personaleudfordringer mv. gør det altså langt nemmere skrive en målrettet ansøgning, der rammer plet i forhold til virksomhedens behov og gør, at du skiller dig ud i ansøgerbunken.

Gider du ikke researche, kan du næsten lige så godt lade være med at spilde krudt på at skrive en ansøgning, for det kan sjældent betale sig. Selvom du kun har brugt energi og tid på at skrive, giver det som regel en unødvendig mental nedtur at få et afslag. 

På dette link til DJs hjemmeside er der gode tips til research og konkrete forslag til, hvad du kan spørge om, når du ringer til arbejdsgivere for at blive klogere, inden du skriver en ansøgning.

- Forkert ego-fokus: ”Ih, det job lyder da alle tiders. Jeg passer fuldstændig på profilen. Jeg skriver straks en ansøgning, og fortæller om, hvor dygtig jeg er”.

- Rigtigt job-fokus: ”Ih, det job lyder spændende. Jeg må finde ud af, om det virkelig er noget for mig, inden jeg bruger tid på at skrive en ansøgning, hvor jeg fortæller, hvad jeg kan bidrage med til virksomheden”.

CV for seniorer

To væsentlige jobsøgnings-dilemmaer for seniorer:

- Hvordan får jeg mit lange cv til at virke tiltrækkende for yngre arbejdsgivere?
- Hvordan undgår jeg at fremstå overkvalificeret til en stilling trods mine tonsvis af erfaring?

Hver gang, du søger job, renser du dit cv for irrelevante erfaringer, ansættelser og kompetencer i forhold til stillingen og tydeliggør og forstørrer i stedet de relevante. Husk igen, at det ikke er hele dig, men alene dig i forhold til dette job, der er i centrum, når du skriver dit cv.

Det er ikke fastsat ved lov, at et cv skal være kronologisk og have ALT med, hvad du overhovedet har lavet igennem din karriere. For ikke at fremstå overkvalificeret kan du i stedet for et kronologisk cv skrive et mere cv, der primært udfolder relevante kompetencer og erfaringer.

Det er heller ikke lovbestemt, at du skal skrive din alder nogle steder. Du kan overveje at undlade at angive dine fødselsdata i såvel i cv som ansøgning. Til gengæld må du gerne krydre dit cv med et vellignende foto, hvor du smiler venligt og ser åbent og imødekommende direkte ind i kameraet.

Beskriv dine gode grunde til at søge netop dette job, og læg vægt på din faglige motivation for jobbet, frem for bagudskuende at lægge vægt på dine mange erfaringer.

 DJs hjemmeside finder du en gedigen guide til det gode cv, som du nemt kan krydre med disse særlige opmærksomhedspunkter for seniorer.

Såvel DJ som AJKS tilbyder sparring på ansøgninger og cv. Du finder proceduren for indsendelse og sparring på deres respektive hjemmesider.

Den gode ansøgning, når du har meget at byde på

Det er ikke nemt at skrive en god ansøgning, og det tager tid. Er det længe siden, at du sidst har skrevet en ansøgning, er der tillige sket en del på området.

Du kan øge dine muligheder væsentligt for at blive inviteret til jobsamtale, hvis du ajourfører dig med nutidig form og indhold i ansøgninger, lægger energi i indsatsen og følger nogle konkrete råd om opbygning og fokus i den gode ansøgning.

For eksempel har mange af os tendens til at prise os selv og vores meritter mest muligt i ansøgningen for at få arbejdsgiver til at forstå, hvor dygtige vi er. Og jo længere vi har arbejdet, jo mere godt kan vi skrive om os selv. Det er en misforstået tilgang, når du er senior og søger job.

En ansøgning, der vækker seriøs interesse hos en arbejdsgiver, lægger i langt højere grad vægt på arbejdsgiverens behov, og indeholder konkrete og praksisnære tanker om, hvordan du vil imødekomme dem, hvis du får jobbet.

I relation til din motivation for at søge jobbet, er det din faglige motivation, du skal lægge vægt på. Din personlige motivation, at jobbet vil gøre dig lykkelig, tilfredsstille dine drømme osv. kan du med held udelade i såvel ansøgning som cv. De beskriver dit udbytte af ansættelsen frem for arbejdsgivers.

Din ansøgning virker også yngre og veloplagt, hvis du primært lægger vægt på din motivation i stedet for på din lange erfaringsbaggrund.

Undgå så vidt muligt et stift, støvet og formelt sprog i ansøgning og cv. Det får dig til at fremstå ældre, end du er. Skriv i stedet i en mere uformel og personlig tone, der viser, det levende og engagerede menneske, du er. Få et yngre menneske til at læse din ansøgning igennem for eventuel ’afstøvning’.

Bogen 'Hit med jobbet' af DJ-medlem Steen Kræmer Rasmussen er sprængfyldt med gode råd, tips, tricks og konkrete formuleringer. Den kan læses med godt udbytte, hvis du vil styrke dig selv på jobmarkedet.

 DJs hjemmeside er der en klar opskrift på ’den gode ansøgning’ lige til at gå til.

Bogen Hit med jobbet af DJ medlem Steen Kræmer Rasmussen er fyldt med brugbar viden.

Jobsamtale for seniorer

Hold fokus på dine kompetencer, og hvad du kan bidrage med frem for på din alder. Undskyld aldrig for din alder, den er et vilkår, som du selvfølgelig står ved.

Hvis arbejdsgiver vil tale om din alder, kan du svare relevant ved at forklare fordelene ved din alder, og at du har tænkt dig at fortsætte med at arbejde.

Selvom du har faglig styrke og tung erfaring, gør du klogt i at droppe at fremstå som Kloge Åge eller den gode gamle Emeritus, der har svar på alt. Det er der ingen, der bliver tiltrukket af. Vær i stedet nysgerrig og åben i din tilgang.

Fordyb dig også gerne i de gængse og uvurderlige gode råd om jobsamtaler, som du finder i DJ-udgave her.

I DJ kan du få sparring inden jobsamtaler. Ring på 33 42 80 00 eller skriv til karriereteamet på djkt@journalistforbundet.dk

Er du ledig, tilbyder AJKS også sparring på jobsamtaler – skriv på karriereteam@ajks.dk

Bogen Scor jobbet til samtalen af DJ medlem Steen Kræmer Rasmussen er fyldt med brugbar viden.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk