Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Seniorjob 60+

Du har mulighed for at få et seniorjob, hvis du er medlem af a-kassen, er meldt ledig og har opbrugt din ret til dagpenge mindre end fem år før, at du har ret til at gå på efterløn. Et seniorjob er en ansættelse i din kommune på almindelige løn- og ansættelsesvilkår, som du kan blive i, indtil du går på efterløn. Dette kan du søge rådgivning om via din a-kasse.

 

Et seniorjob ophører imidlertid:

 • Den dag, man når efterlønsalderen
 • Hvis man afslår et rimeligt arbejde, som jobcenteret henviser til
 • Hvis man ikke længere kan gå på efterløn, når efterlønsalderen indtræder

AJKS skriver til dig i god tid med vejledning om, hvordan du søger seniorjob.

 • Du skal selv søge din kommune om et seniorjob. Det er en god idé at gøre det lige så snart, der er tre måneder til, at dine ydelser udløber.
 • Hvis du opfylder kravene, har kommunen pligt til at ansætte dig senest to måneder efter din ansøgning, dog tidligst på dagen, hvor din ret til ydelser udløber.
 • Ansættelsen skal så vidt muligt tage hensyn til dine interesser. Men kommunen har ikke pligt til at finde et job, der matcher tidligere job og erfaringer.

Ledig senior og medlem af efterlønsordningen:
Skal jeg blive selvstændig eller gå efter et seniorjob?


Måske overvejer du at blive selvstændig eller freelancer i kølvandet på en fyring, frem til tidspunktet, hvor du kan gå på efterløn. Er du imidlertid ikke typen, der kan lide at sælge dig selv, eller har du ikke en klar ide til, hvad du skal tjene penge på, kan du overveje, om det er en bedre idé at gå efter et seniorjob. Det har du ret til, hvis din ledighedsperiode er brugt op, og der er mindre end fem år til, at du kan gå på efterløn.

Dette bør du have med i dine overvejelser:

 • Er du afhængig af en fast indtægt, er økonomien med et seniorjob mere sikker end som selvstændig.
 • Seniorjob giver en overenskomstmæssig løn og pension. Du skal til gengæld gå på efterløn, den dag du kan gå på efterløn.
 • Det kræver et særligt mindset at være selvstændig. Det tager tid at bygge sin virksomhed op og få kunder nok til at tjene nok. Du skal synes, at det er sjovt at markedsføre dig selv fx på sociale medier.
 • Hvis du bliver nødt til at gå på dagpenge igen, fordi virksomheden ikke tjener nok, afhænger dagpengesatsen af din indkomst som selvstændig. Din økonomi kan altså være udfordret, hvis det kniber med at få virksomheden op at køre. Der er forskellige opgørelsesmetoder for din indtægt, så tjek her hos AJKS, hvor meget du kan få i dagpenge.
 • Også efterlønssatsen bliver beregnet ud fra dit overskud i virksomheden, og du kan risikere at få udbetalt meget lidt i efterløn, hvis du ikke lykkes med din virksomhed. Får du ikke maksimal efterlønssats og bliver dertil modregnet på grund af dine pensionsopsparinger, kan det ende med at blive pebernødder, du får udbetalt i efterløn.

Supplerende læsning:
Svend Fechner: Jeg skabte selv et indholdsrigt seniorjob >
Niels-Martin Methmann: Seniorjob på DJ-overenskomst >

Læs mere på AJKS' hjemmeside og se, hvornår du har ret til seniorjob.

-----

Retur til 60+ forsiden >

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk