Grib seniorrollen 65+
Måske har du stadig lyst og overskud til at påtage dig nye opgaver, der matcher din rolle som senior med lang erfaring på arbejdsmarkedet
Når du runder pensionsalderen, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du trækker dig helt tilbage fra dit fag og dit arbejde. Det kan være, du stadig har lyst og overskud til at påtage dig nye opgaver, der matcher din rolle som senior med lang erfaring på arbejdsmarkedet. Og som samtidig kan styrke dit netværk og give dig ny energi og glæde ved at dele ud af din viden og erfaring.
Læs om fortsat karriere som lønmodtager i dit nuværende job eller som selvstændig i de særskilte punkter, du finder i menuen i højre side på grundsiden for 65+)
Udnyt styrken ved erfaring
- Gratis-arbejde bør du overveje nøje. Mange velpolstrede pensionister synes godt, de kan levere gratis arbejde, fordi det falder dem nemt med de mange års erfaring, og fordi de ikke er afhængige af økonomien i freelanceriet. Men husk, at du i nogle tilfælde kan risikere at tage brødet ud af munden på freelancere eller nyuddannede, der prøver at skabe en levevej af samme opgaver.
Som tommelfingerregel kan man sige, at hvis den, du skal lave arbejdet for, har råd til direktør og administration, har opdragsgiveren også råd til at betale for dit indhold, der jo er med til at sikre, at der er penge til lønninger. - Ligger der en gammel drøm i skuffen, er det nu, du skal finde den frem og støve den af, mens du stadig har tiden og overskuddet. Skriv den bog, eller lav den udstilling eller podcast, eller hvad du nu har lyst til, før det pludselig er for sent.
-
Tag en uddannelse: Intet er så livgivende som at lære nyt, og i tilgift møde nye mennesker. Tag en (måske bare kortvarig) uddannelse, som leder dig i en helt ny retning, eller lader dig gå ned i detaljen og dygtiggøre dig på et særligt felt. Uddannelse, der kan føre til en anden form for indtjening og anderledes opgaver, end dem du traditionelt har løst. Vil du skrive kriminalromaner, så følg et retsmedicinsk kursus. Vil du supplere fotograferingen, så tage et dronekursus. Vil du selv vide mere om AI, så opsøg et velrenommeret undervisningsforløb. Vil du redigere bøger, så meld dig til en redaktøruddannelse af skøn- eller faglitteratur. Tag en uddannelse som turistfører og brug dine formidlingsevner til at tilrettelægge interessante ruter. Uddan dig til business coach, hvis du kan bruge din mediefaglige baggrund i forretningssammenhæng. Tag Journalistforbundets BIZ-kursus, hvis du overvejer at blive selvstændig.
Uddannelse kan også være inden for et område fjernt fra medier, men til gengæld direkte ned i din passion.
Bemærk, at du også som pensionistmedlem af DJ har ret til at deltage på alle forbundets kurser. - Bliv underviser. Det kan være som gæstelærer på uddannelser eller højskoler, aftenskoler eller på et kursus eller en konference til enten fagfæller eller andre med interesse for dit fag og dine kompetencer. Du kan også holde foredrag.
- Bliv konsulent. Du kan dele ud af din viden og erfaring på et område ved at hjælpe andre gennem konsultationer med enkeltpersoner eller grupper af medarbejdere på en redaktion eller arbejdsplads, der står foran en lignende opgave eller proces, som du har erfaring med.
- Bliv censor. Hvis du melder dig som censor på en uddannelse og bliver optaget i censorkorpset, skal du læse opgaver igennem og deltage i mundtlige eksaminer. Det giver dig indblik i nye trends i dit fag, som du måske ellers ikke ville have sat dig ind i og viden om, hvad der rører sig hos den yngre generation. Win win.
- Bliv mentor. Som mentor skal du dele ud af din erfaring, indsigt og måske dit netværk. Du skal lytte, støtte, opmuntre og komme med konstruktivt modspil til din mentee. Du vil måske selv opleve, at rollen også udvikler dig og giver dig et nyt syn på din egen situation. Læs om DJs mentorordning.
- Bliv bestyrelsesmedlem. Små virksomheder og startups kan have brug for frivillige bestyrelsesmedlemmer. Et godt sted at få erfaring. Professionelle bestyrelser med aflønnede medlemmer stiller højere krav, tag evt. en uddannelse i bestyrelsesarbejde, hvis du vil den vej.
- Bliv medlem af et advisory board. Et advisory board giver råd, men har ikke som en bestyrelse et juridisk ansvar i forhold til virksomheden. Det kan også være en god måde at få erfaring på, hvis du vil ind i professionelt bestyrelsesarbejde.
- Skift spor: Måske vil du over i en helt anden branche, måske vil du ned i tid med en anden type job, måske vil du bare gerne have en pause og alligevel bevare kontakten til arbejdsmarkedet.
Faglige Seniorer har lavet en portal for job i alle brancher, der kunne være tiltalende for seniorer. Find den her: www.seniorjob.dk. Bemærk dog, at hvis du tænker i at fortsætte på arbejdsmarkedet efter 67. år med henblik på at hæve seniorpræmie, er der bestemte krav til arbejdstid. Se under ”I arbejde, skattefordele 65+”
Supplerende læsning:
Trine Jørgensen: Man behøver jo ikke være ekstra klog for at være mentor
Lars Vesterløkke: Skifter Ritzau chefstilling ud med job som konsulent
Inger Anneberg: Forsker inden for landbrug og fødevarer og er nu en meget citeret kilde til etik i landbruget
Ole Stuhr Hansen: 30 år som journalist, nu lokofører
Podcast af journalisten Palle Steffensen om at skifte spor ( ikke kun mediemennesker)
-----