Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Grib seniorrollen 65+

Måske har du stadig lyst og overskud til at påtage dig nye opgaver, der matcher din rolle som senior med lang erfaring på arbejdsmarkedet


Når du runder pensionsalderen, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du trækker dig helt tilbage fra dit fag og dit arbejde. Det kan være, du stadig har lyst og overskud til at påtage dig nye opgaver, der matcher din rolle som senior med lang erfaring på arbejdsmarkedet. Og som samtidig kan styrke dit netværk og give dig ny energi og glæde ved at dele ud af din viden og erfaring.

Udnyt styrken ved erfaring

  • Gratis-arbejde bør du overveje nøje. Mange velpolstrede pensionister synes godt, de kan levere gratis arbejde, fordi det falder dem nemt med de mange års erfaring, og fordi de ikke er afhængige af økonomien i freelanceriet. Men husk, at du i nogle tilfælde kan risikere at tage brødet ud af munden på freelancere eller nyuddannede, der prøver at skabe en levevej af samme opgaver.
    Som tommelfingerregel kan man sige, at hvis den, du skal lave arbejdet for, har råd til direktør og administration, har opdragsgiveren også råd til at betale for dit indhold, der jo er med til at sikre, at der er penge til lønninger.
  • Ligger der en gammel drøm i skuffen, er det nu, du skal finde den frem og støve den af, mens du stadig har tiden og overskuddet. Skriv den bog, eller lav den udstilling eller podcast, eller hvad du nu har lyst til, før det pludselig er for sent.
  • Bliv underviser. Det kan være som gæstelærer på uddannelser eller højskoler, aftenskoler eller på et kursus eller en konference til enten fagfæller eller andre med interesse for dit fag og dine kompetencer. Du kan også holde foredrag.
  • Bliv konsulent. Du kan dele ud af din viden og erfaring på et område ved at hjælpe andre gennem konsultationer med enkeltpersoner eller grupper af medarbejdere på en redaktion eller arbejdsplads, der står foran en lignende opgave eller proces, som du har erfaring med.
  • Bliv censor. Hvis du melder dig som censor på en uddannelse og bliver optaget i censorkorpset, skal du læse opgaver igennem og deltage i mundtlige eksaminer. Det giver dig indblik i nye trends i dit fag, som du måske ellers ikke ville have sat dig ind i og viden om, hvad der rører sig hos den yngre generation. Win win.
  • Bliv mentor. Som mentor skal du dele ud af din erfaring, indsigt og måske dit netværk. Du skal lytte, støtte, opmuntre og komme med konstruktivt modspil til din mentee. Du vil måske selv opleve, at rollen også udvikler dig og giver dig et nyt syn på din egen situation. Læs om DJs mentorordning.
  • Bliv bestyrelsesmedlem. Små virksomheder og startups kan have brug for frivillige bestyrelsesmedlemmer. Et godt sted at få erfaring. Professionelle bestyrelser med aflønnede medlemmer stiller højere krav, tag evt. en uddannelse i bestyrelsesarbejde, hvis du vil den vej.
  • Bliv medlem af et advisory board. Et advisory board giver råd, men har ikke som en bestyrelse et juridisk ansvar i forhold til virksomheden. Det kan også være en god måde at få erfaring på, hvis du vil ind i professionelt bestyrelsesarbejde.

Supplerende læsning:
Erling Bjøl: Blind legende med skarpsyn >
Lise Nørgaard: Jeg føler mig jo først og fremmest som journalist >

-----

Retur til 65+ forsiden >

 

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk