Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Folkepension og delpension 60+

Delpension til dig født før 1959

Du kan nedsætte din arbejdstid i de sidste år inden pensionsalderen og hæve delpension af staten i forhold til nedsættelsen, hvis du er født før 1959, ikke kan få/ikke har fået efterløn, samt opfylder en række andre krav. Med andre ord en økonomisk kompensation for at gå ned i tid.

Delpensionsalderen afhænger af, hvornår du er født. Muligheden for at hæve delpension gælder såvel ansatte som selvstændige/freelancere. Der gælder dog nogle særlige regler for selvstændige/freelancere.

Ordningen er beskrevet her og bliver udfaset med udgangen af 2025. Ordningen administreres af Udbetaling Danmark, og man skal spørge specifikt efter den medarbejder, der har med ordningen at gøre.

 

Vigtigt om folkepension 60+

Hvornår kan jeg få folkepension?

Du kan få folkepension, fra du er mellem 65 og 69 år afhængigt af, hvornår du er født. Her kan du se, hvornår du rammer folkepensionsalderen, som den er kendt i 2021:

Fødselsdato 31. december 1953 eller tidligere:  65 år

Fødselsdato 1. januar 1954 – 30. juni 1954:  65 ½ år

Fødselsdato 1. juli 1954 – 31. december 1954:  66 år

Fødselsdato 1. januar 1955 – 30. juni 1955:  66 ½ år

Fødselsdato 1. juli 1955 – 31. december 1962:  67 år

Fødselsdato 1. januar 1963 – 31. december 1966:  68 år

Fødselsdato 1. januar 1967 eller senere:  69 år

Bemærk, at folkepensionsalderen fastsættes ved lov og vil blive reguleret hvert femte år, næste gang i 2025. Tallene i skemaet er derfor vejledende og kan blive forhøjet, fordi folkepensionsalderen bliver tilpasset den gennemsnitlige levealder. (Kilde: borger.dk)

Du kan udsætte folkepensionen

Inden du søger om folkepension, skal du tage stilling til, om du ønsker at udskyde din folkepension. Har du først taget hul på den, er det for sent! Du kan vælge at udskyde både din folkepension og udbetalingen af ATP. Det har den fordel for dig, at du optjener en såkaldt venteprocent, som du får udbetalt som tillæg, når du vælger at få udbetalt din folkepension. Du kan udskyde din folkepension i to perioder og sammenlagt 10 år i alt.

Det er blandt andet et krav, at du kan dokumentere, at du har arbejdet et vist antal timer det seneste år. Sæt dig grundigt ind i betingelserne på borger.dk. Udbetaling Danmark kan også vejlede dig om reglerne, og det er også muligt på borger.dk at foretage en vejledende beregning af, om det kan betale sig at udskyde folkepensionen.

Det kræver en individuel udregning at finde ud af, om det kan betale sig for dig at udskyde folkepensionen. Først og fremmest skal du jo antage, at du lever længe nok til at udnytte, at du senere får venteprocenten udbetalt. Hvis du opsparer et ventetillæg og dør, inden du får fornøjelse af det, gemmes det desværre ikke til arvingerne.

Efter at det er indført, at du må arbejde videre og tjene penge uden at blive modregnet i folkepensionen, er udskydelse af folkepensionen ikke nødvendigvis så interessant som tidligere. Om det kan betale sig at udskyde folkepensionen, afhænger af din indkomst, dit helbred og forventede levealder og dine skatteforhold. Du kan lave en vejledende beregning på borger.dk  Husk, at vil du udskyde folkepensionen, skal du søge om udsættelse, inden du begynder udbetalingen.

Vigtigt at huske om folkepension

  • Du får ikke automatisk udbetalt din folkepension, men skal selv søge.
  • Du kan søge om folkepension et halvt år før, du har ret til at få den udbetalt.
  • Du søger om folkepension via pensionsguiden på borger.dk.
  • Vil du udskyde folkepensionen, skal du søge om udsættelse, inden du begynder udbetalingen.
  • Du må gerne arbejde videre samtidig med, at du hæver folkepension. Du bliver ikke længere modregnet af indtægten.

-----

Retur til 60+ forsiden >

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk