Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Efterløn 60+

Det er altid a-kassen, der administrerer efterlønsordningen og ved alt, hvad der er værd at vide. Kontakt dem derfor i god tid.

Der knytter sig mange betingelser og krav til efterlønsordningen, og det er nemt at fare vild i regeljunglen.

At træffe uovervejede beslutninger om at gå ned i tid i de sidste år af dit arbejdsliv, kan for eksempel få økonomiske konsekvenser. Derfor kan vi ikke opfordre dig nok til at kontakte din a-kasse i god tid, inden du nærmer dig efterlønsordningen og få indsigt i gældende rammer og regler. Det er a-kassen, der administrerer efterlønsordningen og ved alt, hvad der er værd at vide. Derfor henvises her til AKJS’ sider om efterløn.  

Her følger dog to oplysninger, det kan være godt at have opmærksomhed på som senior:

- En lav indtægt de seneste tre år inden ansøgning reducerer din efterløn
Hvis du indbetaler til efterlønsordningen og overvejer at gå ned i tid, skal du kontakte a-kassen for afklaring af eventuelle konsekvenser for din efterløn, inden du træffer nogle beslutninger. Din indtægt de sidste tre år, før du går på efterløn, påvirker nemlig efterlønssatsen. Jo lavere din indtægt er, desto mindre efterløn får du udbetalt.

Det samme gælder, hvis du som freelancer har lav indtægt i forretningen i de sidste tre år, inden du går på efterløn.

Undersøg de aktuelle beløbsgrænser/indkomstkrav for nedsættelse af efterlønnen og undgå ubehagelige overraskelser.  

 

Ledig senior og medlem af efterlønsordningen:
Skal jeg blive selvstændig eller gå efter et seniorjob?


Måske overvejer du at blive selvstændig eller freelancer i kølvandet på en fyring, frem til tidspunktet, hvor du kan gå på efterløn. Er du imidlertid ikke typen, der kan lide at sælge dig selv, eller har du ikke en klar ide til, hvad du skal tjene penge på, kan du overveje, om det er en bedre idé at gå efter et seniorjob. Det har du ret til, hvis din ledighedsperiode er brugt op, og der er mindre end fem år til, at du kan gå på efterløn.

Dette bør du have med i dine overvejelser:

  1. Er du afhængig af en fast indtægt, er økonomien med et seniorjob mere sikker end som selvstændig.
  2. Seniorjob giver en overenskomstmæssig løn og pension. Du skal til gengæld gå på efterløn, den dag du kan gå på efterløn.
  3. Det kræver et særligt mindset at være selvstændig. Det tager tid at bygge sin virksomhed op og få kunder nok til at tjene nok. Du skal synes, at det er sjovt at markedsføre dig selv fx på sociale medier.
  4. Hvis du bliver nødt til at gå på dagpenge igen, fordi virksomheden ikke tjener nok, afhænger dagpengesatsen af din indkomst som selvstændig. Din økonomi kan altså være udfordret, hvis det kniber med at få virksomheden op at køre. Der er forskellige opgørelsesmetoder for din indtægt, så tjek her hos AJKS, hvor meget du kan få i dagpenge.
  5. Også efterlønssatsen bliver beregnet ud fra dit overskud i virksomheden, og du kan risikere at få udbetalt meget lidt i efterløn, hvis du ikke lykkes med din virksomhed. Får du ikke maksimal efterlønssats og bliver dertil modregnet på grund af dine pensionsopsparinger, kan det ende med at blive pebernødder, du får udbetalt i efterløn.
  6. Bemærk: Selvstændige kan – i modsætning til lønmodtagere - ikke arbejde ved siden af efterløn, kun i visse tilfælde kan dispensation gives.
    Læs nærmere på siderne +60

AJKS – alt om efterløn

Beskæftigelsesministeriet aktuelle efterlønssatser

STAR – alt om seniorjob

-----

Retur til 60+ forsiden >

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk