Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Nye værdier og prioriteter

65+

Karen Hedegaard

Hvad skal prioriteres nu?

Hvad gemmer der sig af muligheder for dig, der er fyldt 65 år? Kan det betale sig at arbejde videre – måske på deltid? Eller har du lyst til at gå selvstændig? Orker du, er det realistisk, eller tvinger økonomien dig til at fortsætte?

Har du energien, helbredet, lysten? Er du bange for at forsvinde, når din faglighed ikke længere kan udfolde sig? Eller ser du frem til at stoppe helt på arbejdsmarkedet?

Nye identiteter

Når du ikke længere går på arbejde – nu eller i fremtiden, hvem er du så? Tænk over, hvilken identitet, du gerne vil have, når du stopper på arbejdsmarkedet.

Hvis du har været fornuftig, har du allerede dyrket andre sider af dit liv, så du har noget meningsfuldt at virke i.

Hvis du ikke har planlagt noget eller tænkt over, hvem du er, når du holder op med at arbejde, er det en overordentlig god ide at gøre det nu, inden du slipper ansættelsen/lukker forretningen.

Nye værdier og prioriteter

For mange har arbejdet skabt indhold i livet, og det kan være svært at se, hvad der kan udfylde det tomrum. Men mange oplever også, at andre værdier fylder mere med alderen. Det kan være lysten til at bruge mere tid med familien, omsorg for dig selv og dine nære relationer, ro og oplevelser, der beriger andre sider af livet end de, der har med dit arbejde og din faglighed at gøre.

Muligvis ser du pårørende blive ramt af sygdom, måske dig selv. Skrøbeligheden bliver mere nærværende og ændrer formentlig også ved dine prioriteter, herunder dit arbejdsliv.

Nye interesser

Har du andre interesser og værdier, der med tiden kan overtage den plads, som arbejde har haft i dit liv? Læg flere kræfter i den nye retning ved at dyrke kontakter, søge viden og på andre måder forberede et liv, hvor arbejdet uvægerligt klinger af før eller siden.

Går du og din partner ikke på pension samtidigt, kan det også være vigtigt at forberede sig på, hvordan dette påvirker jeres liv.

-----

Kontakt SKAT for rådgivning om skatteforhold

Når du runder pensionsalderen, men stadig arbejder, gælder en række særlige ordninger og fordele, du skal være opmærksom på. For rådgivning herom skal du kontakte SKAT, da Dansk Journalistforbund ikke rådgiver om skatteforhold. Her på Senioruniverset får du et oplæg, som kan danne grundlag for dine overvejelser og snak med SKAT.