Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Planlæg dit seniorliv i god tid

55+

Karen Hedegaard

Hvad skal du nå?

Når du er fyldt 55 år, er tiden er inde til, at du for alvor gennemtænker såvel de faglige som de økonomiske muligheder. Du er formentlig også begyndt ind imellem at mærke, at fysikken har ændret sig, noget der også kan få stigende betydning for dit arbejdsliv de kommende år.

Overvej, hvad du har energi og kræfter til, hvis du vil skifte retning? Hvad er det for faglige udfordringer, du stadig mangler at prøve kræfter med?

Hvordan ser din økonomi ud nu – er der plads til at afprøve drømme som at gå selvstændig eller at tage en længere efteruddannelse?

Hvad giver din arbejdsplads dig af muligheder for udvikling, så du stadig er attraktiv på arbejdsmarkedet, og i øvrigt bevarer arbejdsglæden ved at få nye perspektiver?

Er du garvet freelancer, er det måske nu, du skal overveje en partner, som efterhånden kan overtage din forretning, mens den stadig er noget værd.

Nye identiteter

De færreste 55-årige oplever sig selv som ”ældre”, slet ikke som ”gamle”, men uanset, hvordan man føler sig, eller hvordan samfundet ser på mennesker i sluthalvtredserne, så kommer der snart et tidspunkt, hvor arbejdslivet stopper.

Måske synes du, det er for tidligt at tænke på den fase, men hellere være for tidligt ude end for sent: Du bør så småt begynde at dyrke andre sider af livet end de arbejdsmæssige, så du kan nå at få bygget noget meningsfuldt op til den dag, du ikke længere er erhvervsaktiv.

Tænk derfor over, hvad du vil lave, med hvem, og hvordan du vil bruge dig selv i den kommende rolle. Begynd i god tid at bevæge dig i den nye retning ved at dyrke kontakter, søge viden og på andre måder forberede et liv, hvor arbejdet ikke er i centrum.

-----

Kontakt SKAT for rådgivning om skatteforhold

Når du runder pensionsalderen, men stadig arbejder, gælder en række særlige ordninger og fordele, du skal være opmærksom på. For rådgivning herom skal du kontakte SKAT, da Dansk Journalistforbund ikke rådgiver om skatteforhold. Her på Senioruniverset får du et oplæg, som kan danne grundlag for dine overvejelser og snak med SKAT.