Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Marianne Fajstrup, TR på Berlingske

Marianne Fajstrup er TR på Berlingske

Liselotte Sabroe/Scanpix

Fortalt til Joshua Hollingdale

Hvorfor valgte du at påtage dig rollen som tillidsrepræsentant?

”Jeg var bekymret og vred over sparerunder, usikkerhed og stemningen på arbejdspladsen. Det skulle ikke nødvendigvis være mig, men jeg syntes, det skulle være en. Jeg spurgte nogle kolleger, om de syntes, det var en god ide, at det var mig, og det gjorde de. Jeg er deres talerør, den der kan sige ting for folk, hvis de ikke selv har lyst til at gøre det eller synes, det er mere passende, at jeg gør det. Jeg kan tale på fleres vegne. Jeg kender reglerne. Meget af TR-rollen går ud på simpelthen at vide, hvad vi har krav på og hele tiden holde fast i det. Der skal hele tiden være pres på at bevare alt det, vi har kæmpet for. Det forsvinder, hvis vi ikke holder fast. At holde fast er det, jeg kan gøre.”

Hvad får du selv ud af at være tillidsrepræsentant?

”Jeg synes, det er helt vildt stimulerende, og jeg finder det rasende interessant. Det skal man passe på at sige, for det er andre folks liv og nogle gange deres ulykke, det handler om. Men jeg kan godt lide at sætte mig ind i regler, og jeg synes, det er tilfredsstillende eksempelvis at finde aftaler tilbage fra 2004, der hjælper os. Jeg er også blevet meget mere glad for mit arbejde, siden jeg blev TR. Jeg har fået en anden indgangsvinkel til det. Det, tror jeg, har noget at gøre med, at med den alder, jeg har, der skal man flytte sig. Når man så har flyttet sig en masse gange journalistisk-fagligt, så synes man på et tidspunkt, at man har flyttet sig nok. Med det ikke sagt, at man nødvendigvis kan det hele eller er den bedste til alt. Da jeg blev træt af at flytte mig rundt i det journalistiske, har det for mig været rigtig rart at komme ind i en ny rolle og tilføje et helt nyt element til mit arbejdsliv, som jeg finder rasende interessant.”

Hvad fik du ud af TR-stævnet 2017?

”TR-stævnet er selvfølgelig det helt faglige input, den helt nørdede vidensformidling om eksempelvis CopyDan-aftalen, når vi taler ophavsret, og et input i form af et oplæg om mental robusthed, som jeg kan bruge hjemme på arbejdspladsen. Det er også det kammeratlige i at møde folk, man har kendt igennem mange år som fæller, der møder de samme udfordringer som en selv. Det er jo slet ikke altid, vi enes, men vi har den samme grundtone i det, vi synes, er vigtigt. Derudover fik jeg også et fuldstændig konkret input:  Som TR har jeg altid nogle sager eller udfordringer liggende, som jeg kan bruge sparring på, og denne gang fik jeg konkret hjælp til at løse en udfordring, vi har på Berlingske med, at folk ikke kræver deres aftentillæg og ikke afspadserer. Der er mange, der går og pusler med det samme, og så kan vi hjælpe hinanden. Endeligt er det også tværfagligt, fordi vi møder hinanden på tværs af fagene. Det giver et input i, at branchen er noget andet end det, jeg beskæftiger mig med til hverdag, og det er jo altid godt at få åbnet sin verden.”

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk