Lønforhandling
DJ anbefaler, at lønforhandlingen ikke sker under jobsamtalen, så du har mulighed for at forberede forhandlingen om løn og ansættelsesvilkår. I dag er der dog rigtig mange lønmodtagere, som under jobsamtalen bliver spurgt til, hvad deres forventninger til lønnen er. Det er derfor vigtigt, at du er forberedt på spørgsmålet og har gjort dig følgende tre tal klart:
- Dit lønudspil
- Dit realistiske mål
- Din smertegrænse
Dit udspil
Udspillet skal være ambitiøst, men også realistisk. Hvis du ikke er bekendt med dine øvrige ansættelsesvilkår, bør du præsentere dit lønudspil som en lønramme.
Du kan fx sige: ”Ud fra stillingens indhold og ansvar og min baggrund forestiller jeg mig, at lønnen vil være på omkring fx 35.000 – 40.000 kr., helt afhængigt af de øvrige ansættelsesvilkår. Den endelige løn kan vi forhandle, når jeg ved, hvad I kan tilbyde”.
Hvis du fastsætter en lønramme, har du mulighed for at gå under 35.000 kr., hvis det viser sig, at de øvrige ansættelsesvilkår er rigtig gode, og at der samlet set tilbydes en god ansættelseskontrakt, fordi der fx er reguleret arbejdstid med afspadsering, mere end ferielovens fem ugers ferie, en god pensionsordning, løn under barsel og barns sygdom, betalt efteruddannelse mv. På den anden side kan du gå over 40.000 kr., hvis det viser sig, at der ingen ekstra ansættelsesgoder er ud over lønnen, eller stillingen er uden øvre arbejdstid.
Dit realistiske mål
Det realistiske mål kan du først fastsætte, når du har undersøgt, hvad din løn bør være i forhold til den pågældende stilling som beskrevet ovenfor under trin 1. Det er en løn og nogle ansættelsesvilkår, som matcher statistikkerne og din egen markedsværdi, og som kan få dig til at gå tilfreds på arbejde.
Smertegrænsen
Smertegrænsen er dit absolutte minimum. Ingen andre end dig selv kan sige, hvor smertegrænsen ligger, for det afhænger af dine alternativer, din økonomi og situation i øvrigt.
Så det kan være i orden at sætte en høj grænse, hvis man kender sit eget værd og har alternativer til den tilbudte stilling. Ligesom det også er i orden at tage jobbet til en mindre god løn, hvis man gerne vil have jobbet, eller have jobbet, indtil det rigtige job byder sig.
Hvis du vælger at tage et job til en lavere løn end ønsket af dig, kan du eventuelt få skrevet ind i din ansættelseskontrakt, at der er tale om en startløn, og at du automatisk stiger til en på forhånd fastsat højere løn, fx efter et halvt til et helt års ansættelse. Alternativt kan du få skrevet ind i ansættelsesaftalen, at lønnen skal genforhandles efter seks måneders ansættelse.
Som medlem har du mulighed for at få rådgivning om lønforhandling fra DJ's jurister. Ring til DJ eller send en mail til jura@journalistforbundet.dk