Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Seks højdepunkter fra studietur til Belfast

Kir Klysner fortæller om sin første studietur med Kreds Fyn i begyndelsen af november

Studietur i Belfast

Kir Klysner En republikansk aktivist viste os rundt i det katolske område i Belfast og fortalte om 16 år i fængsel

Inden afgang tænkte jeg, ”der er godt nok lige rigeligt med fodbold til min smag”, men selvom (næsten) alle talte om fodbold, så var det faktisk helt perfekt. Det blev nemlig blandet med politik, pub-besøg og Titanic-museum.

Her er seks højdepunkter for mig på studieturen til Belfast i Nordirland, som var destinationen for 2018-udgaven af studieturen i DJ Kreds Fyn. Vi var afsted fra den 1. til den 4. november 2018. Jeg var med som en af debutanterne.

1. Første udflugt gik til Windsor Park, som er national-stadion i Nordirland. Her spiller en af de store Belfast-klubber Linfield, og her kæmper Richard Møller Nielsens barnebarn Benjamin for en fast plads på banen. Han håber, at det senere kan føre ham videre til den engelske liga. Linfield har protestantiske aner, og direktøren siger, at det handler om fodbold og ikke religion. Men Benjamin Møller Nielsen kunne dog fortælle os, at han var instrueret i, hvilke katolske områder af byen han ikke bør komme i.

2. Fra fodboldtøj til det nålestribede jakkesæt. Byrådsmedlem Lee Renolds fra det største parti i Nordirland ”Democratic Unionist Party” talte om Brexit. Han er selv EU-modstander og fortalt stolt om kampagnen, som har rykket EU-modstanden i Nordirland fra 30 procent af befolkningen til 45 procent.

Han kaldte sig selv ”policy nerd” og har tre forskellige jobs i politik.
”Vi er ikke er så mange til det i et land med to millioner indbyggere”.

Studietur i Belfast

Kir Klysner I parlamentet fik vi lov at sidde på minister-stolene, for Nordirland er uden regering

3. En rundvisning i Parlamentet Stortmont blev alt andet end kedelig, da det foregik ved rundviser ”Micky”, som startede med at takke os for Jan ”Molby” og Daniel Agger.  Nordirland er uden regering, og det skyldes så vidt det kunne tydes på rundviseren og en presseansvarlig i Parlamentet, at ingen tør tage ansvar i Brexit-tiden, og at der har været nogle problemer omkring for meget udbetaling af tilskud til borgerne efter en miljøaftale.

4. Titanic-museet var en af de foreslåede udflugter til ”fritiden”, så det foregik på egen hånd. Men her landede man også blødt i en imponerende dyne af ord, billeder og genskabte rum fra Titanic. Rundturen startede med en introduktion til industrilivet i Belfast. Her mødte arbejderen ind klokken 4.00 til en 54-timers arbejdsuge. Når de bankede Titanics skrog sammen, så kunne det høres over hele Belfast, og mange af arbejderne blev døve. Turen sluttede med et besøg på en miniversion af Titanic, som var bygget til at fragte de rejsende fra land og ud til skibet.

5. Der går en fire kilometer lang mur gennem Belfast for at adskille den katolske del og den protestantiske del af byen.  Det startede med ”blot” pigtråd, men det blev beton, da der blev skudt igennem hegnet, og muren står stadig. Vi fik en rundtur på begge sider af muren af to rundvisere på hver sin side.

Vi startede hos en republikansk aktivist (katolsk), som havde siddet 16 år i fængsel for planlægning af drab på politibetjent. Han fortalte om at være i isolation 24 timer i døgnet, om at blive strippet for tøj, om at smøre lort på væggene i protest og blive angrebet med syre.

Turen på denne side af muren gik f.eks. forbi en række vægmalerier, som viser, hvem man sympatiserer med den dag i dag f.eks. Cataloniens frihedsønske.

På den anden side af muren mødte vi en nationalistisk aktivist (protestant), som havde siddet tre år i fængsel pga. medlemskab af en oprørsgruppe og våbenbesiddelse. Vi var forbi mange monumenter for de døde.
”Vi vænnede os til at folk døde, men det burde jo ikke være normalt,” sagde han og fortalte om det dårlige mentale helbred i dag – om høj arbejdsløshed, stort alkoholforbrug og høje selvmorsrater.

”Mange var involveret i noget, de helst ikke ville og kan ikke tale åbent om det heller ikke i dag.”

Studietur i Belfast

Kir Klysner På Cliftonville stadion mærker de, at der mangler en regering. De var blevet lovet en ny tribune, men den lader vente på sig, og tribunen står nu og ligner allermest noget fra det gamle Østtyskland

6. Der er fire klubber fra Belfast i den bedste liga i Nordirland. Vi havde allerede besøgt Linfield fodboldklub. Og vi nåede også at se lokalopgøret mellem Belfastklubberne Gliftonville og Glentoran. Før kampen var vi i baren for Irlands eftersigendes ældste fodbold-fanklub. Hvis vi ikke havde haft Niels Abildtrup med, så havde vi aldrig fundet indgangen (der var ingen skilte) (og vi havde heller aldrig fået den oplevelse – så tak Niels).

Der blev skældt højlydt ud fra tilskuerpladserne i de mange 0-0-minutter: ”It´s like children playing”. ”Arh come on” og ”To easy red, to easy” (hjemmeholdet spillede i rødt) indtil der få minutter før slutfløjtet blev scoret af hjemmeholdet Cliftonville.

Tusind tak til mine medrejsende og til arrangørerne for de seks højdepunkter plus det løse.

Kir Klysner

Kommentarer