Gå til hovedindhold
Bliv medlem

En oplevelse med Orkanen Olav

Cavlingvinderen Olav Hergel besøgte Odense og Kreds Fyn, og han kom vidt omkring i sit lange og spændende liv som journalist

Olav Hergel signer sin roman

Claus Christoffersen

 

18 år på Berlingske Tidende. 12 år hos Politiken. Cavlingvinder, forfatter og - ikke mindst - journalist. Det er kort fortalt en beskrivelse af aftenens hovedperson, men ellers er hans levnedsbeskrivelse bestemt af et omfang, som de færreste journalister oplever i deres karriere.

Olav Hergel kom hele vejen rundt, da han indledte sit foredrag med dåben i Odense, opvæksten i det københavnske og kom videre til det, vi mest kender ham for: journalistikken. Han fortalte om karrierens op- og nedture samt bogen "Punktum", som han er forfatter til.

Der var også plads til anekdoter. En af dem handlede om en storm i et glas vand, der blandt Politikens medarbejdere gav ham tilnavnet "Orkanen Olav". Han var vagtsat til at dække en varslet stormflod og mødte tidligt ind på vagten, da det viste sig, at stormfloden og uvejret langt fra havde udviklet sig, som vejrprofeterne havde forudset. Faktisk var orkanen så lille, at den faktisk ikke fik noget navn. Hergel tog til Køge for at finde bare et lille spor af "katastrofe", men her skete absolut intet. Som i ingenting. Alt åndede fred og ro. Og den garvede journalist ville ikke byde sine læsere at skulle læse en absolut uinteressant om noget, der altså ikke var sket.

Hergel står altså ikke model til clickbait, men til gengæld et væld af dybdeborende artikler om flygtninge og deres skæbner og udfordringer både her i landet og udenlands. Det gav han mange spændende eksempler på - til stor interesse for tilhørerne, som vist sent vil glemme dette møde med en af branchens garvede gutter.

Der var mødt en ganske pæn skare af medlemmer frem til foredraget, og der var bagefter mulighed for at erhverve sig Hergels bog og få en personlig hilsen med på vejen. En af dem fik et medlem, der tilfældigvis deler navn med en af romanens personager. Et pudsigt og utilsigtet sammenfald, der gav foredraget sit eget lille anekdote-præg og aftenen et sjovt lille punktum.

Læs også: Mød en ægte Cavling-vinder

Kommentarer