Gå til hovedindhold
Bliv medlem

En aften med aktindsigt

End ikke den varme sensommeraften eller opstillingsmøderne til landets menighedsrådsvalg kunne konkurrere med Kreds Fyns arrangement om aktindsigt tirsdag aften på DR FYN.

Aften med aktindsigt

Kir Klysner

Omkring 30 personer lyttede intenst og stillede bølger af spørgsmål, da forskningschef i medieret fra DMJX, Vibeke Borberg og den dobbelte Cavling-vinder Morten Pihl fra Jyllands-Posten holdt oplæg.
 
”Søg om aktindsigt og gå ud fra, at det, I søger om, er omfattet af retten til aktindsigt”, sådan lød indgangsbønnen fra de to oplægsholdere. Vibeke Borberg og Morten Pihl havde delt deres oplæg i seks emner, hvor de fortalte og forklarede om, hvordan man kan arbejde mere systematisk med at søge aktindsigt og gav tilhørerne konkrete råd.
 
Deltagerne fik blandt andet tip til at søge tematiseret aktindsigt, som er en ny mulighed i den nye offentlighedslov, tips om hvordan man kan få overblik over en sags akter og forslag til, hvordan man generelt bare skal prøve at søge aktindsigt, for nogle gange bliver man glædeligt overrasket.
 
Mens Vibeke Borberg kom med de juridiske betragtninger på emnet, kunne Morten Pihl bidrage med konkrete eksempler fra blandt andet den artikelserie, som indbragte ham Cavling-prisen i 2014.
 
De to oplægsholdere kendte i øvrigt hinanden fra Brixtofte-sagen, hvor Vibeke Borberg var forsvarer for den tidligere Farum-borgmester, og Morten Pihl dækkede sagen for BT.
 
Efter mere end to timers ivrig spørgelyst sluttede aftenen med, at Vibeke Borberg og Morten Pihl gav deltagerne henholdsvis fem og seks gode råd til at arbejde med aktindsigt.
 
Vibeke Borbergs råd om aktindsigt:

  1. Bliv ven med offentlighedsloven
  2. Bliv ven med sagsbehandleren
  3. Insister på, at lovens frister overholdes
  4. Insister på en skriftlig begrundelse med §-henvisninger, hvis du får helt eller delvist afslag på aktindsigt
  5. Klag til Ombudsmanden, hvis der er noget galt med sagsbehandling eller afgørelse

 
Morten Pihls råd om aktindsigt:

  1. Husk aktlisten
  2. Brug tematisk aktindsigt
  3. Mos på – gå ud fra at du kan få alt
  4. Accepter ikke, bid jer fast, skriv, ring, klag
  5. Ved større sager, skriv dagbog
  6. Ved større sager, scan dokumenter, så de bliver søgbare

Kommentarer