Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Kæphesten 2010 til Frede Jakobsen

Kreds Fyn sin hæderspris, Kæphesten, til en journalist, der ikke kun havde gjort en forskel på Fyn, men havde bredt sin journalistik til langt ud over øens grænser.

Journalisten fik kollegernes pris for fremragende journalistik, da han som reportagechef på Fyns Amts Avis i en serie artikler havde afsløret, at danske skibsredere sendte deres vrag til skrotning på indiske strande. Hernede var der ingen skrappe arbejdsmiljøregler. Ingen bekymrede sig om, at lokale indiske arbejdere blev dødssyge, når de med de bare næver flåede asbest ned af lofter, eller når de, i giftig svejserøg, uden åndedrætsværn, skar skroget i stykker med skærebrændere.

Han satte lys på problemet og fik - med sin indædte journalistik – sat en stopper for de værste uhyrligheder. Nu kalder Kæphesten igen.

Denne gang gælder hæderen også et arbejde, han udfører på den internationale arena, nemlig hans arbejde med at dokumentere TVIND-imperiets gøren og laden hen over kloden. Vi taler om hjemmesiden TVINDALERT.COM, som han i samarbejde med en engelsk kollega, Michael  Durham, oprettede for en halv snes år siden, og som er det eneste medie, der vedholdende forsøger at holde øje med TVIND.

Mod de milliarder, økonomer og advokater, som TVIND har til rådighed, kunne deres frivillige arbejde, som foregår i fritiden, ligne Don Quixotes kamp mod vindmøller. Men TVIND er ikke glade for dem. Den multinationale koncern har gjort alle mulige krumspring for at sabotere og få lukket deres hjemmeside ad rettens vej. Men uden held.

Intet sted er der samlet så mange oplysninger om TVIND's globale aktiviteter som på TVINDALERT.COM. Medier fra hele verden, der lejlighedsvis graver en lokal historie op om et af TVIND´s mange dubiøse foretagender, finder uvurderligt kildemateriale på deres hjemmeside.

Frede Jakobsen – for det er jo dig vi taler om - da du på et Kreds Fyn-arrangement i fjor fortalte om dit arbejde med TVIND, gjorde du det klart, at du ikke pr. automatik er TVIND-hader, men at det multinationale foretagende ganske enkelt kalder på en kritisk, journalistisk behandling.

Kritisk journalistik er i det hele taget det, der har kendetegnet dit arbejde inden for faget. Du har haft mange arbejdspladser – og du har taget afsked med mange. Netop i dag siger du farvel din seneste, Fyens Stiftstidendes lokalredaktion i Svendborg, hvor du har været redaktør i en række år efterhånden.

Fra i morgen er der kun én avis i Svendborg, da Fyens Stiftstidende og Fyns Amt Avis har slået kludene sammen - forstået på den måde, at det er Amtsavisen, der for fremtiden dækker Svendborg. På den redaktion var der ikke plads til dig og din kritiske journalistik – i hvert fald har du taget afsked med Fyens Stiftstidende.

Men mon magthaverne og de lokale pampere i Svendborg nu kan ånde lettet op over at være sluppet for vagthunden Frede Jakobsen?

Det kan du måske fortælle os lidt mere om lige om lidt.

Men først et stort tillykke til dig, Frede, med Kæphesten. Du har ærligt fortjent den, og de penge, der følger med.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk