Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Kæphest til "Helle Avis"

Ja, vi er nu nået til det punkt, hvor vi skal have fundet en ny rytter til denne lille fyr her – Kreds Fyns svar på Cavling-prisen – Kæphesten. Den kan uddeles til enten et medlem, der har gjort en stor faglig indsats til glæde og gavn for sine kolleger, eller et medlem, som har ydet en fremragende journalistisk præstation.

Den blev født i 1989 og har siden været redet af 18 gode kollger, der har skilt sig ud fra mængden på den ene eller anden måde. Det sidste års tid har den stået i stald hos Frede Jakobsen for hans arbejde med hjemmesiden tvindallert.com om Tvind-imperiets gøren og laden.

Nederst på skaftet, hvor der næsten ikke er plads til flere sølvplader, er der nu kommet et nyt navn på, og det er pågældende medlem, jeg nu vil tale om.

Vi har haft flere navne oppe at vende i bestyrelsen på de seneste møder, men det resulterede trods alt med en bestemt efter en spændende afstemning, der først endte uafgjort, men så måtte vi have fat i dem, der var fraværende, og så var sagen afgjort.

Udslagsgivende var det vel også, at der var hele tre en halv indstilling på vedkommende - den halve skal jeg nok vende tilbage til. Så mange indstillinger på én bestemt har jeg aldrig oplevet før i min tid i kredsbestyrelsen.

Man kan måske ikke sige, at ….. ……… har ydet én fremragende journalistisk præstation, men flere små, og så har hun været en rigtig god kollega.

Men nu til indstillingerne. Den halve går på Kjerteminde Avis, for det var der, at hun var ansat i 24 år, indtil den lukkede ved årsskiftet.

Forslagsstilleren Finn Horskjær bruger kun ét ord til motivering, nemlig ”ukuelighed”.  Og da redaktionen kun talte to fastansatte redaktionelle medarbejdere, nemlig redaktør Jørgen Wind-Hansen og journalist Helle Nordström, skal hun naturligvis tillægges halvdelen af æren. For det er hende, der er tale om.

Også kredsbestyrelsesmedlem Bjarne Mouridsen peger på hende.

Han skriver i sin indstilling:
Helle ”Avis”, som hun vist kaldes til dagligt, er nu en del af Stiftstidendes Kerteminde-redaktion. Det skal hun have held og lykke med. Men grunden til, at jeg synes,  hun skal nomineres til Kreds Fyns Kæphest, er nu de 24 år, der er gået forud.

I 24 år har Helle Nordström – sammen med redaktør Jørgen Wind-Hansen og annoncekonsulenten Jan Lindorf - udgjort den lille redaktion på landets mindste dagblad, Kjerteminde Avis. Avisen er udkommet siden 2. oktober 1879, men torsdag inden jul – nærmere bestemt den 23. december - blev sidste udgave trykt.

24 år i lokalpressen, hvor hun har skrevet om stort, men mest småt. 24 år uden kolleger, men tæt på kilder, byen og hele processen med at skabe et dagblad. Herom har Helle selv udtalt til FS i et portræt i 2004: 

”Jeg holder af den intime stemning og det albuerum, som jeg har i det daglige arbejde. Det tror jeg ikke, jeg vil kunne få på andre dagblade. Og så har jeg opbygget et tætmasket kildenet, som gør det rigtigt morsomt at være lokaljournalist”.

De 24 års utrættelige journalistiske år, synes jeg er værd at belønne.

Der er også kommet en anbefaling af Helle fra Aksel Hundslev. 

De fleste ældre medlemmer kender Aksel som tidligere leder af Radio Fyn. Han skriver:
Journalistiske hæderspriser - som f.eks. Cavling-prisen - vindes oftest på afslørende journalistik med et enkelt emne i fokus. Det daglige, jævne slid på lokalredaktionerne har ikke samme, høje status. Det kan Kreds Fyn ændre lidt ved. Kreds Fyn ønsker, at Kæphesten gives for "en fremragende journalistisk præstation i det forløbne år". Et ihærdigt journalistisk arbejde i lokalsamfundet er "en fremragende journalistisk præstation". 

Helle Nordstrøm har som journalist på Kjerteminde Avis i næsten et kvart århundrede været indbegrebet af lokaljournalistik i Amandas by. De allerfleste i Kerteminde kender hende som 'Helle Avis'. Og disse allerfleste kan være sikre på, at hun véd, hvad der er værd at vide om det lille samfund, de er en del af. Hun véd, hvad der rører sig både på overfladen og i det skjulte, takket være journalistisk nysgerrighed og flid og et netværk, som gennem de mange år er bygget på hæderlighed og tillid. Måske har der hist og her været iblandet en frygt for, hvad hun nu har kunnet finde på at skrive! Men kerteminderne har kunnet stole på, at Helle aldrig løber med en halv vind. Hendes arbejde på den lille Kjerteminde Avis har altid været præget af grundighed. Når hun så har haft den tilstrækkelige viden, har hun ofte slået til, så lokale magthavere har ømmet sig. Det er sket i fyldestgørende reportager og ofte i avisens ugentlige lørdags-kommentar.

For Helle har det daglige 'rugbrøds-arbejde' været ligeså naturligt og taget hendes meste tid. Sådan er det i lokaljournalistik. Men den side af det daglige avis-arbejde har aldrig kedet hende - heller ikke, når hun har oplyst om en bortløben kat eller en tabt håndtaske.  

Helle kunne utvivlsomt have fået ansættelse på større dagblade. Men hun har ikke villet forlade kontakten med det nære, lille samfund på Danmarks mindste dagblad - som desværre efter 31. december 2010 ikke er der mere.

Endelig har Helles nuværende, nærmeste chef, lokalredaktør Charlotte Pedersen, indstillet Helle med følgende motivering: 

Helle er en fremragende lokaljournalist og journalist i det hele taget! I
ordets bedste og mest ihærdige forstand, og hun fortjener at blive
hædret for en utrættelig og lang indsats tilsat et herligt humør (selv
om hun i givet fald ikke vil bryde sig om at komme i rampelyset).

Helle har i 24 år arbejdet på nu hedengange Kjerteminde Avis, hvor hun
har sprøjtet linjer ud og sørget for at holde avisen ikke bare flydende,
men også flyvende. Det var ikke journalistikken, der gjorde, at den gik
ned! Helle laver de bløde historier, de hårde historier, og hun er
vellidt og respekteret af alt fra politikere til kunstnere, ja revl og
krat. I skrivende stund har kunstnerparret Viggo og Helle Salting - dem
med klovnene - lavet en udstilling af Helle-artikler i deres butik i
Kerteminde.

Egentlig burde Helle have været hædret før, for det har været noget af
en præstation at være én af to journalister på Danmarks mindste
dagblad - uden vikar til at dække ind for sommerferier. Helle har også
ageret typograf, når det var nødvendigt. 

I dag skriver Helle for Fyens Stiftstidende i Kerteminde. Havde man spurgt hende for et år siden, ville hun have forsvoret, at hun skulle skrive for konkurrenten. Men hun sprøjter stadig linjer og historier ud - med enormt engagement, og hun har stadig et fantastisk glimt i øjet og er en fremragende kollega. 

Alle disse roser siger vist alt, hvorfor vi har valgt Helle som årets Kæphest-modtager 2010. Helle, vil du komme herop og modtage Kæphesten, som du må ride på det næste års tid. Samtidig følger en lille check. Til lykke til Helle.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk