Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Kæphest til Claus Birch

Med overdragelsen af Kæphesten fik Claus Birch disse ord med på vejen af den afgående formand på generalforsamlingen i marts 2012

Claus Birch

Flemming Lerbaek

Motivering, fremsat af formand Claus Falkenby:

 

Han har overlevet otte direktører på sin nuværende arbejdsplads og været faglig aktiv i en menneskealder. De sidste 23 år som tillidsmand på TV 2, som han var med til at bygge op med nye utraditionelle overenskomster helt fra bunden i 1988. Dengang var der cirka 100 medarbejdere, nu er der omkring 450 ansatte.

Nu er hovedpersonen stoppet som tillidsmand, men han arbejder stadig som klipper på Nyhederne på tv-stationen på Rugårdsvej.

Så har de fleste vist allerede gættet, at der er tale om den utrættelige Claus Birch, som vi i kredsbestyrelsen har besluttet skal have hædersprisen Kæphesten i afskedsgave som tillidsmand. Meget symbolsk er heste nogle udholdende dyr, og det samme kan siges om mennesket Claus Birch.

Der er efterhånden sagt mange rosende ord om årets Kæphest-modtager, så det er svært at finde på nogle nye superlativer. Jeg vil derfor nøjes med at citere, hvad andre har sagt om Claus Birch – for eksempel hans medtillidsmand på TV 2, Lennart Steen, da Birch havde meddelt, at han ville stoppe som tillidsmand i efteråret 2011. En epoke var slut.

”I 23 år har to ting været mejslet ned i den fynske grundvold. TV 2´s hovedkvarter ligger i Odense, og tillidsmanden i Odense hedder Claus Birch.

Claus Birch har standhaftigt – selvfølgelig med en vis grad af stædighed og temperament – siddet overfor otte direktører i forhandlinger på vegne af de ansatte. Han var med til at skrive overenskomsten i 1988, og har siden forsvaret den, udbygget den og filet hjørner af, når det var nødvendigt. Han har fnyst igen af Jørgen Schleimann, når temperamenterne slog gnister i TV 2´s unge år. Han har prøvet at overbevise Thøger Seidenfaden om, at TV 2 ikke skulle være en kulturkanal. Han var med til at forhindre, at Jørgen Flindt Petersens fyringsrunde i 1999 ikke blev værre, end den blev. Han diskuterede motorcykler med Cristina Lage ved årtusindskiftet og forhandlede økonomi med Peter Parbo, så begges brilleglas duggede. Han prøvede at forstå Per Michael Jensens vilde planer og forsøgte at påpege hullerne i Anders Kronborgs økonomi-scenarier. Og endelig var han med til at trække TV 2 ud af det økonomiske uvejr, da Merete Eldrup satte sig i direktørstolen for at rette op på TV 2´s økonomiske kaos.

Mange diskussioner, argumenter og aftaler er røget over direktionsbordene i kampen for at få de bedste aftaler for de ansatte.

I dag er TV 2´s overenskomst på mange områder en af de bedste og en af de mest moderne i den danske medieverden. Det har Claus Birch en stor andel i.

På delegeretmødet i 2009 modtog han Carsten Nielsen-legatet på 20.000 kroner og en bronzeskulptur. I den anledning sagde forbundsformand Mogens Blicher Bjerregaard blandt andet efter at have remset den lange række af direktører op på TV 2:

- Jeg fristes til at sige, at direktører kommer og går, men tillidsmanden består. Og ”tinglyst på matriklen som tillidsmand siden 1988”, er du også blevet omtalt, sagde Mogens Blicher Bjerregaard henvendt til Claus Birch.

De to har i fællesskab forhandlet en række overenskomster mellem DJ og TV 2.

Claus, vi kunne blive ved, men maden venter, og du vil sikkert også gerne hjem til din landejendom ved Haarby. Så vidt jeg ved, holder du også får. Hvad tror du, de siger til, at de nu det næste års tid får selskab af en hest af tøj og træ med sølvplader? De medfølgende penge kan du selv bruge på en gang menneskefoder ude i byen, men næppe Hårby Kro, som netop er lukket, læser jeg i avisen.

Til lykke med den hæderkronede ganger i den fynske medieverden., Claus!

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk