Gå til hovedindhold
Bliv medlem
Er afholdt

Mød Flensborg-journalist, der skrev bog om Nolde

Kreds 3, Dansk Journalistforbund, inviterer medlemmerne til møde med journalist Hans Chr. Davidsen. Det sker på Flensborg Avis onsdag 16. november klokken 19, og alle fremmødte får et eksemplar af hans bog om maleren Emil Nolde med hjem.

Hvornår

16. november 2022 19:00-22:00

Hvor

Flensborg Avis, Kantinen, Wittenberger Weg 19, 24941 Flensburg.

Type

Arrangement

I Danmark kender de fleste ekspressionisten Emil Nolde som et offer for nazismen. I virkeligheden var han selv nazist, og hans malerier skal derfor ses i et helt nyt lys.

Det har journalist og kulturredaktør Hans Christian Davidsen taget fat på i bogen Nolde, og onsdag 16. november klokken 19 gennemfører Kreds 3, Dansk Journalistforbund, et møde hans Chr. Davidsen. Det sker på Flensborg Avis, og alle deltagere får et eksemplar af bogen, udgivet på Politikens Forlag, med hjem.

Hans Chr. Davidsen er en erfaren anmelder af teater, musik og historisk litteratur i det dansk-tyske grænseland og har blandt andet skrevet en række populære bøger.

Bogen om Nolde har givet anledning til mange debatter. Emil Nolde er kendt som kunstneren, der af de tyske nazistister i 1941 fik forbud mod at male, og hvis malerier blev fjernet fra tyske museer. Han var selv medvirkende til, at det er den historie, vi har hørt, og en velvillig skare af tyske politikere, forfattere og kunstkritikere og understøttede efter Anden Verdenskrig den udlægning. Også ledelsen på Nolde-museet lige syd for den dansk-tyske grænse var bevidst med til at skabe en usand fortælling.

Ændrer det vores syn på Emil Noldes Kunst, at han var medlem af det nazistiske parti i Sønderjylland? Og tilpassede Nolde sin kunst til regimets smag fra 1933 til 1945? 

Mange spørgsmål rejser sig efter de ukendte og for mange chokerende oplysninger, der løbende er kommet frem om Emil Nolde. Og svarene vil ofte forbløffe mange, selv om ikke alle svar kan være entydige. 

Hans Christian Davidsen har i 20 år været på sporet af Noldes antisemitiske holdninger og hans fascination af nazismen, og han har i mange år forsøgt at få adgang til arkiverne på Nolde-museet. Det blev først for alvor muligt, da museets nuværende leder tiltrådte. I museets arkiver fandtes en omfattende korrespondance mellem Nolde og hans kone, Ada om Adolf Hitler.

Mødet finder sted i kantinen på Flensborg Avis, Wittenberger Weg 19, 24941 Flensburg.

Kreds 3 er vært ved en let anretning. Efter en kort orientering om aktuelle medie-emner i Flensborg og status for Flensborg Avis tager Hans Chr. Davidsen over.

Deltagelse kræver medlemskab af Dansk Journalistforbund. Alle deltagere får et eksemplar af bogen med hjem. Tilmelding er obligatorisk senest fredag 11. november og kan ske på strup40@yahoo.dk. Skriv, hvis der ønskes fælles kørsel – så vil muligheden blive undersøgt.
Yderligere info: 2324 9211