Gå til hovedindhold
Bliv medlem

2024 skal være samarbejdets år

Igen i år holdt Kreds 2 generalforsamlingen i festlige omgivelser på rockmuseet Ragnarock. Aftenen bød på oplæg fra både DJ Safety Fund og årets Kreds 2-prismodtager i skikkelse af Kristian Jessen fra TV2 Øst.

Bestyrelsen i Kreds 2

Per Gade

Tekst af Line Frederiksen / Foto af Per Gade

Det faglige, lærerige og trygge, nære netværk stod øverst på dagsordenen ved DJ Kreds 2's
generalforsamling.

- Jeg ser kredsene i Dansk Journalistforbunds rolle, som den kantine, man normalt har på en
arbejdsplads, til sin faglige sparring, og møder kollegaerne, lød det fra formand for DJ, Tine
Johansen. Dermed lagde hun sig godt i slipstrømmen af Kreds 2s mål for 2024 om at skabe mere fællesskab, tryghed og sammenhold blandt kollegaerne. Især for dem, der arbejder alene til daglig; de fagligt ensomme, som er eneste journalist eller ene person på kommunikationsposten eller solo- selvstændig i eget firma.

Vores eksistensberettigelse i lokalkredsene bliver, mere end nogensinde, at samle op på den faglige ensomhed og skabe netværk med plads til både socialt samvær og opkvalificering i fx AI, påpegede både kredsforkvinde Dorte Kildegaard og forbundsforkvinde Tine Johansen.

Line Wolf Nielsen fra DJ Safery Fund

Per Gade

Aftenen begyndte med gæsteoplæg fra Line Wolf Nielsen, fra International Media Support. Her uddeler hun midler fra DJ Safety Fund til nødstedte kollegaer i krigs- og kriseområder.

Kreds 2 støtter hvert år DJ Safetyfonden for at hjælpe journalistiske kollegaer i verdens brændpunkter med bl.a. lægehjælp, psykisk beredskab og advokatbistand under forhold, hvor der ellers er svært at drive medievirksomhed på grund af krig, vold, korruption eller katastrofer.

Lines arbejde består i at verificere og indstille til hjælp efter behov. I samarbejde med et netværk af internationale kollegaer.

Kreds 2 budgetterer med at støtte DJ Safety Fund med 30.000 kroner i 2024.

Kristian Jessen fra TV2 Øst er Kreds 2-prismodtager i 2024

Per Gade

Herefter var det tid til at hædre årets modtager af Kreds 2 Prisen. I år var et stærkt felt med mange dygtige kollegaer, men Kristian Jessen fra TV2 Øst, løb med prisen, og fik særlig ros for sin rolle som ’støver’, en vedholdende og udholdende reporter, dag ud og dag ind, indtil det giver pote, og hans historier kommer i hus.

I motivationen hed det blandt andet: ”Kristian holder fast, bliver ved at grave og spørge, tålmodigt, vedholdende og venligt – og opnår ofte respektaftvingende resultater, på trods af, at der i lokal – og regional-journalistik kan være meget modstand, og være svært at få kilder i tale, og til at stå frem…”.

Det var en glad og rørt kollega og prismodtager, som kunne gå hjem med armene fuld af hæder efter en noget turbulent tid, bl.a. med en nylig fyringsrunde på stationen. Så prisen falder på det helt rigtige tidspunkt, sagde Kristian Jessen.

Med æren følger en check på 5.000 kroner.

Kristian Jessen fra TV2 Øst holder oplæg for Kreds 2

Per Gade

Kristian Jessen er desuden kendt for at være en god, hjælpsom kollega, som aldrig går af vejen for at lære fra sig, og dele staldtip og viden. Derfor delte han også et par tips med tilhørerne fra sin egen huskeliste:

  • Bliv ved med at undre dig
  • Andre medier kan have haft historien, men måske har de overset noget
  • Hold fast og bliv ved, også selvom chefen er skeptisk
  • Vær kritisk, især over embedsværket. Her kan KL’s regelsæt for udlevering af akter hjælpe som godt supplement til loven
  • Mind dig selv om: hvorfor jeg blev journalist?
Publikum ved Kreds 2 generalforsamling 2024 på Ragnarock set fra scenen

Per Gade

Efter spisning i Ragnarocks café var det tid til den traditionelle generalforsamling.

Her takkede forkvinde Dorte Kildegaard for medlemmernes store og gode opbakning til kredsens arrangementer i 2023, ligesom hun og resten af bestyrelsen er glade for alle de gode forslag til nye arrangementer, som medlemmerne er kommet med.

- Vi vil rigtig gerne arbejde sammen med alle de øvrige enheder af DJ om arrangementer – det kommende år står i samarbejdets tegn, med andre kredse, specialgrupper osv. i DJ. De, der vil lave noget med os byder vi velkommen, blandt andet har vi allerede god kontakt til Freelancegruppen, sagde Dorte Kildegaard.

Publikum ved Kreds 2 generalforsamling 2024 på Ragnarock

Per Gade

Blandt kommende arrangementer nævnte Dorte Kildegaard desuden, at blandt andet mere AI, et besøg hos Femerns besøgscenter og flere oplæg fra DJ Safety Fund vil stå på plakaten. Og der er også flere MasterClasses og webinarer til deling af viden og værktøjer i støbeskeen.

Endelig har Kreds 2 støttet studieture for praktikanter, og her ser forkvinden frem til, at praktikanterne vil dele deres oplevelser og erfaringer fra deres rejser, til arrangementer med kollegaerne i kredsen.

I en tid præget af klimakrise, krig og fyringer, er der både plads til og brug for at være fortrøstningsfuld.

- Nogle få, små ihærdige mennesker kan godt udrette, formå og facilitere stort. Sammen., sluttede forkvinden af.

Formand Tine Johansen ved generalforsamling 2024 i Kreds 2

Per Gade

Aftenen blev rundet af med et kig ind forbundets fremtid fra formand Tine Johansen. 

Her understregede hun, at medierne skal være dem, man kan regne med i en tid præget af mis- og desinformation på sociale medier.

- Vi skal altså som professionelle formidlere tage en vigtig rolle på os og være et garantistemplet for, at man kan regne med informationen, sagde Tine Johansen.

Tine henviste til de De Presseetiske Retningslinjer, som for nyligt er blevet opdateret, så de blandt andet omtaler AI.

Derudover faldt snakken på forbundets kommende domicil, som står færdigt i foråret 2026. I samarbejde med Blik & Rør, Malerforbundet og Dansk El-forbund, der alle er små selvstændige forbund, der lige som Dansk Journalistforbund, Medier & Kommunikation, gerne vil blive ved med at være tæt på vores medlemmer.

Publikum ved Kreds 2 generalforsamling 2024 på Ragnarock med formand Tine Johansen

Per Gade

Kommentarer