Om Kravlingprisen
Kravlingprisen er en anerkendt prisuddeling for mediestuderende fra hele landet. Prisen er oprindeligt skabt af de mediestuderende selv og i dag er det Danske Mediestuderende (DMS) under Dansk Journalistforbund, der står for at hædre det gode arbejde, de studerende laver.
Vidste du at..
Kravlingstatuetten forestiller Henrik Cavling som seksårig i en voksen mands hat og frakke. Statuetten er fremstillet i bronze og udført af kunstneren Jens Galschiøt.
Kravlingprisen
Priserne overrækkes hvert år ved en spektakulær prisuddeling med livemusik, fest og meget mere. Kravlingprisen uddeles i fire kategorier: journalistik, design, foto og kommunikation.
Vinderen i hver kategori modtager en udtagelse fra en af komitéerne, en Kravlingstatuette samt 10.000 kr.
Derudover uddeler Danske Mediestuderende prisen for Årets Praktikantvejleder.
Kravling-komiteerne består af branchefolk fra forskellige fag og kårer vinderne ud fra en alsidig og bred bedømmelse blandt alle de nominerede.
For at vinde en af de eftertragtede priser skal du være medlem af Dansk Journalistforbund og studerende, eller siden sidste indstillingsfrist have været studerende.
Om showet
Kravlingpriserne uddeles til det årlige awardsshow. I begyndelsen fandt prisuddelingen sted på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus, men er senere hen blevet afholdt i København. Både Docken, Den Grå Hal, Pumpehuset, Nørrebro Teater, Vega og Bremen Teater har fungeret som venue for Kravlingprisen siden 2010.
Til awardsshowet har der gennem tiden været livemusik, hvor danske musikere har stået for at sætte festen i gang, heriblandt WhoMadeWho, Reptile Youth, Blaue Blume, Kasper Bjørke, Soleima, Scarlet Pleasure, Marvelous Mosell, Fool, Jada, Specktors og Tessa med flere.
Kravlingprisen har i årenes løb haft fornemme værter, der har løftet showet til nye højder fra år til år, heriblandt Anders Breinholt, Anders Lund Madsen, Iben Maria Zeuthen, Thomas Skov, Huxi Bach, Thomas Warberg, Peter Falktoft, Esben Bjerre, Anders Stegger, David Mandel, Rasmus Brohave, Sara Bro, Cecilie Beck, Andreas Kousholt, Jacob Weil, Martin Johannes Larsen og Rasmus Wallbridge.
Kravlingprisen gennem tiden
2000
Første år Kravlingprisen uddeles og hermed er en officiel pris, førhen blev Kravlingprisen uddelt internt på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus.
I år 2000 blev den uddelt i Aarhus af en ekstern komité med daværende chefredaktør på Ekstra Bladet, Hans Engell, som komitéformand.
2007
Foto-prisen indføres for første gang i 2007, så der nu uddeles to Kravlingpriser: en pris for et journalistisk produkt og en pris for et fotojournalistisk produkt.
Kravlingprisen, som førhen var en intern prisuddeling på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, bliver samlet under DJS, som var bestyrelserne på de tre journalistuddannelser RUC, SDU og DMJX.
2011
Praktikantvejlederprisen indføres af Astrid Holck Jensen, der sad i praktikantudvalget i 2011 med begrundelsen, at der skulle være en hæder af praktikantvejlederens arbejde.
2013
Første år 'Den Skæve Kravling' uddeles, som gives for journalistisk arbejde, som er utraditionelt, satirisk, underholdende, debatterende, konfronterende eller nytænkende. Prisen var ikke tilbagevendende.
2014
Foto-prisen gives for første gang for både foto, film og grafisk design.
Kravlingprisen for kommunikation indføres og etableres for første gang i år.
Som noget nyt uddeles 'HelgePrisen' i 2014. En pris, der hylder god regional journalistik, som ikke blev en tilbagevendende pris.
2016
Første år, hvor Kravlingprisen uddeles i fire kategorier: Journalistik, TV/Foto, Design og Kommunikation.
2020
Kravlingprisen for kommunikation lægger for første gang vægt på det gode kommunikationsarbejde eller den gode kommunikationsstrategi, mens TV/Foto-prisen gives til et fotojournalistisk produkt og skifter navn tilbage til Foto-prisen.