Kravlingprisvinder Jonas Høy Bruun: ”Kravlingprisen var helt tydelig også en, man var stolt af i ledelsen på Jyllands-Posten.”
Næste levende billede i kavalkaden af tidligere Kravlingvindere, er Jonas Høy Bruun.
Tilbage i 2012 modtog Jonas Høy Bruun Kravlingprisen for Journalistik, sammen med en gruppe praktikantkollegaer, for deres artikelserie om identitetstyveri. En pris som viste sig ikke kun at høste roser bag murene på DMJX.
Tekst: Amanda Sandholm Skotte.
Vil du introducere dig selv: Hvad er dit navn, og hvornår vandt du Kravlingprisen?
”Jeg hedder Jonas Høy Bruun, og jeg arbejder til daglig som digital forsideredaktør på Berlingske. Jeg vandt Kravlingprisen i 2012 som praktikant hos Jyllands-Posten.”
Hvilken pris vandt du og med hvad?
”Jeg vandt journalistprisen sammen med en gruppe praktikantkolleger. Vi skrev en lang artikelserie om identitetstyveri, der var en god blanding af undersøgende nyhedsjournalistik og stærke casefortællinger, som på alle tænkelige og utænkelige måder havde fået misbrugt deres identitet. Serien fik både politi og politikere til at komme med skærpende tiltag på området.”
Hvilke tanker gik gennem hovedet på dig, da de råbte jeres navne op?
”Det var en fed anerkendelse af mange, mange måneders arbejde. Og det var måske også der, det gik op for mig, at jeg var på rette spor.”
Hvordan husker du aftenen, hvor du modtog Kravlingprisen?
”Det var en fantastisk aften. Festen det år blev holdt i Pumpehuset, og der var bare en helt vild god stemning. Journalister er jo kendt for at være gode til at hylde hinanden med talrige prisfester, og jeg skal love for, at det kommer til os allerede som studerende. Det var dog ikke kun medstuderende, der var med til at fejre prisen. Jeg husker især, at min daværende JP-kollega og nuværende Berlingske-kollega, Lars Nørgaard Pedersen, som selv har vundet både Kravling- og Cavlingprisen og er et af mine store journalistiske forbilleder, kom for at feste med os. Det var en sød gestus.”
Hvad brugte du de 10.000 kr. i præmie på?
”Jeg tror faktisk beløbet lød på 15.000 kroner dengang - til gengæld var vi også syv, der delte pengene… Så på den front var det ikke, fordi Kravlingprisen ligefrem ændrede mit liv markant. Men det var da med til at finansiere en gedigen fejring.”
Har Kravlingprisen hjulpet dig i dit studie/karriere efterfølgende?
”Det er svært at sige, hvilken betydning det helt konkret har haft. Men jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke nævnte prisen i min jobansøgning, da jeg søgte job hos Berlingske efter studietiden. Og det job fik jeg da. Prisen var helt tydeligt også en, man var stolt af hos ledelsen på Jyllands-Posten, hvor nyheden blev bragt i 1. sektion af avisen, og det blev brugt aktivt i de efterfølgende praktikantansøgningsrunder. Så ingen tvivl om, at Kravlingprisen betyder noget.”
Det ville jeg ønske, jeg havde sagt i min takketale…
”Jeg huskede at takke min mor, og jeg fik skrålet “skåååål” til sidst, så jeg fik de vigtigste ting med.
En tak til de ofre, der åbnede sig op for os og fortalte de mest ubehagelige historier om svindel med deres identiteter, burde der også have været plads til. Det er på grund af deres åbenhed, at artikelserien kunne blive til - og at der kom fokus på problemet. Gennem årene har folks store tilbøjelighed til at åbne op for journalister imponeret mig igen og igen, og det skal vi huske at hylde.
Hvilke råd har du til andre, som drømmer om at vinde en Kravlingpris?
Vores serie blev til på grund af en enkelt historie om Laura fra Aarhus, der fik brudt sin postkasse op og den vej igennem fik stjålet sin identitet. Det fik os til at undre os over, hvor omfattende et problem misbrug af identiteter egentlig var - og det blev så starten på over 50 artikler. Hvis den lille, simple historie fascinerer eller undrer dig, så er der tit også en større historie at jagte. Men husk hele tiden at holde mennesker i centrum af historien, selv når du får løftet den til noget større og mere alment. Det er der, der er noget på spil.”
Kommentarer