Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Kirsten Pilgaards tale til Puk Damsgård

Dansk Journalistforbunds Cavlingpris 2015 går til en journalist, der er en fremragende formidler, en skarp analytiker og en blændende fortæller. Cavlingprisen går til Puk Damsgård.

Her kommer Cavling-formand Kirsten Pilgaards tale til Puk Damsgaard, der netop er blevet offentliggjort som vinder af Cavlingprisen 2015.

- Med væsentlige historier fra hele Mellemøsten rapporterer hun om konflikterne, krigene, elendigheden - og om livet.

En hel dag sad Puk Damsgård og studerede eleverne, der kom og gik fra musikundervisningen for at finde den rette, der kunne fortælle om livet  i Gaza - i en fredstid.

Og så var hun der den smukke intelligente Karma på 16 år, der spiller på cello.

Karma er hovedpersonen i en af hendes mange beretninger fra Mellemøsten, som hun brænder for, at de danske seere og lyttere får mere viden om.

Midlet er, at vi kan genkende det vi ser og ikke kun får historier om bomber, krige og fredsforhandlinger i en verden, der er fjern fra Danmark.

Og dog en verden der i 2015 kom tæt på med mennesker der flygtede blandt andet fra krigen i Syrien.

Midlet er, at vi kan genkende det vi ser og ikke kun får historier om bomber, krige og fredsforhandlinger i en verden, der er fjern fra Danmark.

Det er, når hun beretter om livet i Mellemøsten, at vi også får historien om, hvordan det er at leve med krigen, med ødelæggelser eller med freden som en skrøbelig mellemstation.

Hun tager os med lige ind i den hverdag, der leves mellem murbrokker og usikker fremtid. 

Puk Damsgård giver os historierne om konflikterne og om menneskers liv uden at de bliver case på et problem. De fortæller om livet.

Som den 16-årige pige Karma fra Gaza, der også kan reflektere og fortælle, så den politiske historie træder frem.

Puk Damsgård har evnen til at se menneskers historier, evnen til at lytte med indlevelse og evnen til at skabe tillid.

Vi får indsigt. Og viden når Puk Damsgård beretter om netop det store i det små. Vi bliver klogere af at være seere, lyttere - og læsere.

For hun får også Cavlingprisen for den stærke fortælling "Ser du månen, Daniel", om den danske fotograf, Daniel Rye, der blev kidnappet af Islamisk Stat og sad fanget i 13 måneder.

Det er både historien om mennesket, om grusomheden og torturen, og historien om hvordan Islamisk Stat har erobret dele af Mellemøsten.

Puk Damsgård og Daniel Rye har tilbragt mange timer sammen for at få så mange detaljer med som muligt i beskrivelsen af forholdene.

Hun har efterprøvet beretningerne hos andre overlevende gidsler og har blandt andet interviewet den private detektiv Arthur, som søgte efter Daniel og har talt med et tidligere medlem af Islamisk Stat.

Det er blændende fortalt og det er fremragende formidlet.

Hjertelig tillykke med Cavlingprisen.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk