Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Kirsten Pilgaards tale til Morten Pihl

Det er netop blevet offentliggjort, at Jyllands-Postens Morten Pihl vinder Cavlingprisen 2014 for sin afdækning af lægers misbrug af forskningsmidler.

Læs Cavling-formand Kirsten Pilgaards tale til vinderen, der netop har fået overrakt Cavlingprisen i Nationalmuseets festsal: 

Cavlingprisen 2014 går til en journalist, der ikke accepterer et nej. En journalist, der har knoklet for at finde den rette dokumentation. Og som fair og ikke mindst grundigt har beskrevet, hvordan en kreds af magthavere har følt sig hævet over almindelig sund fornuft og moral.

Cavlingprisen går til journalist Morten Pihl fra Jyllands-Posten.

Kære Morten 

De gule lapper sidder overalt i de ringbind, der fylder alle reolerne, og dyngerne af dokumenter hober sig op ved din skærm. Du er som sædvanlig mødt som den første på arbejde, og er som sædvanlig dybt begravet i dyngerne, når de andre stempler ind på redaktionen.  

Sådan har billedet været af dig og dit skrivebord - dine reoler og dit arbejde - gennem snart to år – et arbejde der førte til flere end 100 artikler om lægers misbrug af forskningsmidler..

Det er en sag der har givet dig så meget modstand og modvind, at du slet ikke kan lade være med at tage kampen op – fordi det brændstof der blandt andet tænder din journalistiske ild er når magthavere vil skjule noget for dig og dermed os alle sammen.

Og det ville de.

Du har i sandhed brugt journalisters ret til at kigge magthaverne efter i kortene. Du har med stor dygtighed, stædighed og systematik sat så mange kræfter i gang på Rigshospitalet, at der efter sigende en overgang skulle 13 studentermedhjælpere til for at betjene din flittige brug af loven om offentlighed i forvaltningen.

Du gjorde brug af din ret til at søge om aktindsigt.

Med god grund.

Du har med skaffet dig kilder i miljøet, der ellers ikke giver sig i kast med journalister - du har haft kilder, der kunne tjekke de ting, du ikke selv fik adgang til. Du fik et tip fra en af disse kilder, og det spor forfulgte du, og forfølger det stadigvæk.

Dine historier har bragt os viden – om hvorledes penge til forskning er gået til lægers private forbrug.

Du har endda undladt at skrive om alle eksemplerne – der var rigelig at tage af – 130 forskere har på baggrund af dine afsløringer været til samtale om deres forbrug af forskningsmidlerne, fordi der var konstateret uregelmæssigheder.

Det har krævet et stort overblik at udvælge de rette historier med så mange bilag der viste, at her var der noget at komme efter. Du skar ind til benet, og gav læserne de vigtigste historier.

Rigshospitalet har politianmeldt fem overlæger for svindel og forleden kunne du så tilføje endnu et kapitel til historien –

Københavns Politi har rejst tiltale mod en fremtrædende overlæge for bedrageri og underslæb af særlig grov beskaffenhed for cirka 2,8 millioner kroner. Overlægen har ifølge anklageskriftet blandt andet brugt forskningsmidler til mærkevaretøj, private ferier, middage, ure, og fisketure med mere.

Du har hele vejen i gennem gjort dig stor umage for at alle parter i de mange sager fik plads og tid til at udtale sig. Du har gang på gang forsøgt at bryde igennem en mur af tavshed fra lægerne og cheferne i en sag, som systemet forsøgte at skjule for dig.

De brød sig ikke om, at du afslørede, at deres læger snød. Og de brød sig slet ikke om, at du afslørede, at de ikke havde hold i hanke med forbruget af pengene, der skulle gå til forskning.

På hospitalet var der en syg kultur som ingen gjorde noget ved – de forsøgte sågar at pynte på bilag, du søgte aktindsigt i.

Skandalen er blevet internationalt kendt, Rigsrevisionen er i gang med en landsdækkende undersøgelse og kulturen er ændret på hospitalerne. Du har - på trods af Rigshospitalets forsøg på at lægge hindringer i vejen - og på trods af en mur af tavshed fra lægernes side – været ene om at afsløre, hvad et helt system og eksterne revisorer gennem årene ikke har formået.

Morten Pihl – hjertelig tillykke med Cavlingprisen 2014.

Ud over Morten Pihl, var også Politikens Anders Legarth Schmidt nomineret samt Informations Anders Gjerding, Anton Geist, Henrik Moltke og Laura Poitras.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk