Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Kilde- og databeskyttelse

Al kommunikation på digitale medier bliver registreret og potentiel overvåget. Det gør det vanskeligt for journalister at sikre kilder og andre kontakter den nødvendige beskyttelse.

E-mails, sms’er, chatsamtaler og netsurfing: Når journalister eller kommunikatører søger og udveksler informationer via mobilen eller deres computer, er det ikke kun modtageren, der kan læse med. 

Din kommunikation bliver overvåget

Alt, hvad vi gør på nettet eller med vores smartphones overvåget, logget og registreret. For journalister og kommunikatører betyder det afgørende ændringer i deres arbejdsvilkår og mulighed for at beskytte kilder og andre kontakter.

It-afdelingen på kildens arbejdsplads, internetudbyderen, firmaerne, der stiller webtjenesterne til rådighed, it-kriminelle og myndigheder har adgang til information om hvem der kommunikerer med hvem, og hvornår og hvorfra kommunikationen foregår.

Snowden-afsløringerne har vist, hvordan efterretningstjenester verden rundt overvåger millioner af helt almindelige borgere. Herhjemme pålægger logningsbekendtgørelsen tele- og it-selskaberne at registrere oplysninger om alle danskere og udlevere dem til myndighederne på forlangende. Alene i 2013 blev 3500 milliarder dataposter logget om danskernes tele- og internetadfærd.

Kildebeskyttelse er blevet meget vanskeligere

Mulighederne for overvågning af journalisters og kilders digitale kommunikation betyder i praksis, at journalister ikke kan give deres kilder den beskyttelse, der er en forudsætning for det journalistiske arbejde, når almindelige digitale kommunikationsformer bliver benyttet.

Journalister skal vide, hvordan de beskytter sig selv og deres kilder mod overvågning og digitale fodaftryk, der senere kan spore en afsløring tilbage til afsenderen.

Beskytter journalister ikke deres kilder, bliver de bragt i fare. Der er også risiko for, at de ikke tør komme frem med vigtige historier om ulovligheder og magtmisbrug, som derfor aldrig kommer i offentlighedens søgelys.

Skrevet af journalist Freja Wedenborg, forfatter til bogen Cryptoguide for journalister og medlem af DJ's arbejdsgruppe om cypersikkerhed.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk

Julie Flansmose

IDÉBESKYTTELSE

DJ hjælper medlemmer med at beskytte deres idéer, inden de forsøger at sælge idéen til produktionsselskaberne.

Bob Katzenelson

FÅ GODE RÅD OM MEDIEJURA

Uanset om du skal beskytte din kilder, kæmpe for aktindsigt eller skal have styr på de presseetiske regler, finder du overblikket her.

Jonas Pryner

DIGITALT SELVFORSVAR

Beskyt dig selv og dine kilder mod overvågning på nettet. Vi guider dig til nem og tilgængelig hverdagskryptering.