Kandidat til HB 2021-2023: Frederik M. Juel
Lidt om min baggrund:
Frederik M. Juel
Til daglig journalist på Berlingske Business, hvor jeg primært skriver om dansk økonomi. Jeg er oprindeligt uddannet økonom fra Aarhus Universitet.
Jeg har været medlem af hovedbestyrelsen i ti år og derudover formand for kreds 1 i syv år.
Jeg er formand for Overenskomst- og arbejdsmarkedsudvalget.
Jeg har tidligere været tillidsmand på Berlingske i fem år. Nu er jeg arbejdsmiljørepræsentant.
DJ står midt i en brydningstid. Vi er på vej ud af coronakrisen, og nu skal vi have gearet DJ til at stå stærkest muligt i forhold til de udfordringer, vi møder de kommende år.
Det handler først og fremmest om udbredelsen og vedligeholdelse af vores overenskomster og lokalaftaler. Selv sagt handler det også om bedre vilkår for freelancere.
Herudover har jeg tre mærkesager, som jeg vil arbejde for i HB:
Bedre arbejdsmiljø og mindre stress
Tiden med corona har betydet meget hjemmearbejde for rigtig mange af vores gode medlemmer, og det har givet spørgsmålet om det godt arbejdsmiljø en helt ny drejning. Vi skal geare DJ til at tage de udfordringer op.
Et godt arbejdsliv for alle medlemmer af DJ er et af de afgørende elementer, vi skal kæmpe for i de kommende år. Det gælder for freelancere og studerende, såvel som fastansatte.
Vi skal have genbesøgt og fornyet vores strategi for det gode arbejdsmiljø.
En af vejene frem er at få stærkere arbejdsmiljørepræsentanter. De skal styrkes ved at få et endnu bedre kendskab til arbejdsmiljøloven.
Men det er klart, at godt arbejdsliv og godt arbejdsmiljø er meget mere end det.
Aldrig mere stress kunne være et slogan lyde. Det er nok lige ambitiøst nok, men vi skal arbejde for, at vi bliver langt bedre til at håndtere stress. Det handler blandt andet om, at DJ skal arbejde på at få psykisk arbejdsmiljø ind i APV’erne på de enkelte arbejdspladser.
Det kan for eksempel være at få spurgt ind til det daglige psykiske arbejdspres.
De ledige skal i arbejde
Coronakrisen har desværre ramt vores del af arbejdsmarkedet meget hårdt. Vi har en ledighed på omkring ti procent, hvilket er det højeste niveau i mange år. Hertil kommer, at rigtig mange freelancere er blevet voldsomt klemt på deres levebrød.
Jeg har i den seneste periode siddet i bestyrelsen for vores a-kasse AJKS, hvor vi har set udfordringerne på tætteste hold.
Som så ofte før når en krise rammer, er det udover freelancerne også de nyuddannede, som bliver hårdest ramt.
Vi skal have opgraderet vores beskæftigelsesindsats, og vi skal sørge for, at de nyuddannede får de bedst mulige redskaber til at få deres første job.
Det er ikke nogen nem opgave, men det er et område, hvor vi kan samarbejde og forsøge at lære af de store fagforeninger på akademikerområdet i form af blandt andet Djøf og DM, der tidligere hed Dansk Magisterforening.
Pension til alle
Som journalist på Berlingske Business har jeg arbejde med pension i mange år, og jeg sidder i bestyrelsen for Medierne Pension. På den baggrund kan jeg sige, at spørgsmålet om at spare op til pension bliver vigtigere og vigtigere i de kommende år.
Vi skal derfor arbejde på at få den stærkest mulige ordning i Mediernes Pension.
Men vi skal samtidig arbejde på at få flest muligt af vores medlemmer til at spare op til pension. Det er som bekendt langt fra alle, som er med i Mediernes Pension.
Der er specielt to grupper, vi skal være meget opmærksomme på.
Den ene er fastansatte medlemmer af DJ, som ikke er på overenskomst. Hvis de selv skal sørge for at får lavet en pensionsordning, er det noget, som de færreste gør. Her skal vi sætte ind med information og kampagner for at få dem til at spare op.
Den anden store gruppe er vores freelancere. I forhold til den gruppe handler det også om information, men det er ligeledes vigtigt, at vi arbejder på at få regeringen til at lave om på skattelovgivningen, så det bliver nemmere for de selvstændige at spare op til pension.