Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Sabbat

Alle på DJ-fastlønsoverenskomst optjener 8 ugers sabbat hvert 6. år.

Her kan du finde al relevant info om sabbatten

Sanne Strøh Andersen

Ansatte på Journalistforbundets fastlønsoverenskomst i DR optjener for hvert års ansættelse 1 1/3 uges tjenestefrihed med løn.

Friheden opspares gennem 6 år og afvikles som 8 ugers sabbat. Dette gælder dermed for både fastansatte og TBA-ansatte.

Hvis du har spørgsmål angående din sabbat, så kontakt din lokale TR eller Journalistgruppens kontor

DR yder i forbindelse med sabbat et tillæg på 11.000 kr., der udbetales senest 1 måned før sabbatten påbegyndes.

Derudover yder Journalistgruppens sabbatfond et tilskud på 18.000 kr. for den fulde sabbat. Du skal selv søge via blanketten her på siden. Det sker ikke automatisk.

Hvis du ønsker at søge sabbatmidler fra sabbatfonden skal du benytte denne onlineblanket. Vær opmærksom på, at sabbatdatoen er din optjeningsdato som den står i Mit perspektiv, ikke den dato, hvor du går på sabbat.

Tilskuddet B-beskattes, men benytter du tilskuddet til efteruddannelse, kan der være mulighed for skattefritagelse.

Læs mere om sabbatten herunder.

Hvornår kan jeg afholde min sabbat

De 8 uger kan holdes fra det 5. opsparingsår og til der er gået 7 år fra optjeningsperiodens start.

Det er også muligt at dele sabbatten i to dele. Den første del kan afholdes, så snart den forholdsmæssigt er optjent.

Kan jeg dele min sabbat i flere dele?

Du kan også vælge, at opdele din sabbat i to perioder.  Den skal blot være optjent forholdsmæssigt. Det vil sige, at du f.eks. efter 3 år, kan afholde 4 uger og den resterende del i perioden 1 år før /1år efter din sabbatdato.

Vælger du, at opdele din sabbat i to dele, kan du få det fulde beløb fra Journalistgruppen udbetalt på en gang f.eks. i forbindelse med afholdelse af første sabbatperiode.

Du skal dog være opmærksom på, at skal ydelsen være skattefri, skal den udbetales samme år, som du er af sted på studierejse eller lign. Så er du f.eks. afsted på ferie i 2016 og afsted på studietur, som er skattefritaget i 2017, så skal du sørge for at den del af din sabbatydelse, som skal være skattefri, først udbetales i 2017.

Hvordan får jeg sabbatydelse fra sabbatfonden?

Ved at udfylde denne formular.

Sabbatydelsen udgør 18.000 kr. Ved udbetalingen indberettes beløbet som B-indkomst, men man skal være opmærksom på, at såfremt man benytter pengene til f.eks. et besøg på en radio- eller tv-station kan der være mulighed for at gøre beløbet skattefrit.

Læs mere i skattefolderen

Hvordan får jeg sabbatydelse fra DR?

Du skal ansøge via en blanket som ligger her på Inline.

Hvad med min sabbat, hvis jeg stopper i DR?

Hvis du stopper i DR, får du udbetalt den sabbatperiode, som du ikke har afholdt (inkl. sabbatydelse fra DR). Dette foregår via HR og DR Løn. Udbetalingen vil ske måneden efter du er stoppet, hvor det ”endelige bo” er gjort op. Spørgsmål til denne opgørelse og udbetaling skal rettes til DR Løn.  

Herudover får du udbetalt sabbatydelse fra Journalistgruppen, svarende til den opsparet periode, du endnu ikkehar afholdt og/eller fået udbetalt tidligere.

Du skal sende den samme elektroniske blanket som hvis du skulle afholde sabbat. På blanketten skriver du under beskrivelse, hvornår du stopper i DR.

Fandt du den information du søgte
Tilføj email hvis du ønsker svar retur.