Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Sabbat

Fra 1. september 2023 ændres sabbatdage til særlige fridage.

Her kan du finde al relevant info om sabbatten

Barbro Knudsen Japan, Kyoto, April 2019

1. september 2023 eksisterer sabbatten ikke mere i den form, som vi har kendt den igennem mange år. Hvis du før 1. september 2023 har afholdt en sabbat, som du ikke har fået søgt sabbatmidler for, så skynd dig at gøre det. Du kan benytte ansøgningsskemaet her til højre. Sabbatydelsen skal være søgt SENEST et halvt år efter afholdelse.

Hvis du har spørgsmål angående din sabbat, så kontakt din lokale TR eller Journalistgruppens kontor. 

Ydelsen er på 18.000 kroner brutto for en fuld sabbat (8 uger) til medlemmer af DJ og Journalistgruppen i DR. 

Du skal have været medlem af Journalistgruppen i DR i optjeningsperioden for sabbat. Hvis du ikke har været medlem af Journalistgruppen i hele optjeningsperioden, så beregnes sabbatydelsen forholdsmæssigt.

Det er også et krav, at du er medlem af DJ og Journalistgruppen på det tidspunkt du afholder din sabbat.

Tilskuddet B-beskattes, men benytter du tilskuddet til efteruddannelse, kan der være mulighed for skattefritagelse.

 

Sådan udbetaler vi sabbatydelse for sabbat opgjort 1. september 2023

Det vi kendte som sabbat eksisterer ikke mere, og nu gør vi boet op efter sabbatten

Sabbatudbetalinger fra Journalistgruppen er noget vi har haft, så længe nogen kan huske.

Men beløbet har ikke altid været det samme.

Størrelsen på sabbatydelsen har været besluttet for seks år ad gangen. I løbet af seks år ville alle have holdt sabbat og dermed fået udbetalt det samme beløb.

Lige nu er vi inde i en periode, hvor beløbets størrelse er 18.000 kroner for en fuld sabbat, der udløses i årene 2019 til 2024.

Alle med sabbatdato indtil 31. december 2024 får udbetalt sabbatydelse

Vi fortsætter med udbetalinger af sabbatydelse til alle, som har en sabbatdato senest 31. december 2024. Vi sikrer dermed at alle, der er berettiget til sabbatmidler i den nuværende seks-årsperiode, får den forventede sabbatydelse.

Hvis vi havde bevaret sabbatten i vores overenskomst, så ville beløbet til sabbatydelse i den kommende periode fra 2025 og frem være blevet markant mindre. Det skyldes at EU-lovgivning dikterer, at rettighedsmidler skal tildeles mere direkte. Hvordan vi uddeler rettighedsmidlerne fremover, det vender vi tilbage med.

Hvad skal du gøre?

Vi har allerede de oplysninger, vi skal bruge. DR har nemlig orienteret os om, hvornår hver enkelt medarbejder har sabbatdato og hvor mange dage, medarbejderne har til gode. Vi udbetaler for de dage, der hører til i perioden 2019 til 2024, altså skal du have optjent en fuld sabbat med sabbatdato i årene 2019 til 2024 for at få pengene. Husk dog at optjeningen af sabbat ophørte 1. september 2023, så måske opnår du ikke at optjene en fuld sabbat.

Du behøver ikke søge om sabbatpengene svarende til 450 kr. pr dag. Vi udbetaler dem til dig i løbet af december. Du får pengene uanset om du bruger dine sabbatdage som særlige fridage eller har fået sabbatten udbetalt i kontanter.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk