Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Sabbat

Alle på DJ-fastlønsoverenskomst optjener 8 ugers sabbat hvert 6. år.

Her kan du finde al relevant info om sabbatten

Barbro Knudsen Japan, Kyoto, April 2019

Ansatte på Journalistforbundets fastlønsoverenskomst i DR optjener for hvert års ansættelse 1 1/3 uges tjenestefrihed med løn.

Friheden opspares gennem 6 år og afvikles som 8 ugers sabbat. Dette gælder dermed for både fastansatte og TBA-ansatte.

Hvis du har spørgsmål angående din sabbat, så kontakt din lokale TR eller Journalistgruppens kontor.

DR yder i forbindelse med sabbat et tillæg på 11.000 kr., der udbetales senest 1 måned før sabbatten påbegyndes.

Derudover yder Journalistgruppens sabbatfond et tilskud på kr. 18.000.- brutto for den fulde sabbat (8 uger) til medlemmer af DJ og Journalistgruppen i DR. Midlerne kommer fra videreudnyttelsesmidlerne der hvert år bliver afsat i overenskomsten mellem DR og DJ for fastansatte samt midler fra Ophavsretsfonden med undtagelse af AV-milder, som skal søges individuelt hos DJ. Du kan læse mere om AV-midlerne på DJs hjemmeside.

Du skal selv søge via blanketten her på siden. Det sker ikke automatisk.

Hvis du ønsker at søge sabbatmidler fra sabbatfonden skal du benytte denne onlineblanket. Vær opmærksom på, at sabbatdatoen er din optjeningsdato som den står i Mit perspektiv, ikke den dato, hvor du går på sabbat. Det er naturligvis et krav, at du er medlem af DJ og Journalistgruppen på det tidspunkt du afholder din sabbat, og når du søger om udbetaling.

Tilskuddet B-beskattes, men benytter du tilskuddet til efteruddannelse, kan der være mulighed for skattefritagelse.

Læs mere om sabbatten herunder.

Hvornår kan jeg afholde min sabbat

De 8 uger kan holdes fra et år før din sabbatdato og frem til et år efter.. Hvis der er ganske særlige omstændigheder der gør, at du har behov for at afholde din sabbat herefter, skal det godkendes af Journalistgruppen i DR og DR.

Det er også muligt at dele sabbatten, dog i maks. to dele. Den første del kan afholdes, så snart den forholdsmæssigt er optjent. Fx efter 3 års optjening, kan du afholde 4 uger eller 2,66 uge efter 2 år. Mulighederne er mange.

Kan jeg dele min sabbat i flere dele?

Du kan også vælge, at opdele din sabbat i to perioder.  Den skal blot være optjent forholdsmæssigt. Det vil sige, at du fx efter 3 år, kan afholde 4 uger og den resterende del i perioden 1 år før til 1 år efter din sabbatdato. Din sabbatdato finder du i DRs system "mit perspektiv"

Vælger du, at opdele din sabbat i to dele, kan du få det fulde beløb fra Journalistgruppen udbetalt på en gang f.eks. i forbindelse med afholdelse af første sabbatperiode. I "bemærkninger" skriver du at der skal udbetales for 40 dage"

Du skal dog være opmærksom på, at skal ydelsen være skattefri, skal den udbetales samme år, som du er af sted på studierejse eller lign. Så er du f.eks. afsted på ferie i 2021 og afsted på studietur, som er skattefritaget i 2022, så skal du sørge for at den del af din sabbatydelse, som skal være skattefri, først udbetales i 2022.

Hvordan får jeg sabbatydelse fra sabbatfonden?

Ved at udfylde denne formular

Sabbatydelsen udgør pt. 18.000 kr. Ved udbetalingen indberettes beløbet som B-indkomst, men man skal være opmærksom på, at såfremt man benytter pengene til f.eks. et besøg på en radio- eller tv-station kan der være mulighed for at gøre beløbet skattefrit.

Læs mere i skattefolderen

Vær opmærksom på, at sabbatydelsen skal søges SENEST 12 måneder efter afholdt sabbat, og du selvfølgelig skal være medlem af DJ og Journalistgruppen på afholdelses- og udbetalingstidspunktet.

Hvordan får jeg sabbatydelse fra DR?

Du skal ansøge via en blanket som ligger her på DRinde.

Hvad med min sabbat, hvis jeg stopper i DR?

Hvis du stopper i DR, får du udbetalt den sabbatperiode, som du ikke har afholdt (inkl. sabbatydelse fra DR). Dette foregår via HR og DR Løn. Udbetalingen vil ske måneden efter du er stoppet, hvor det ”endelige bo” er gjort op. Spørgsmål til denne opgørelse og udbetaling skal rettes til DR Løn.  

Herudover får du udbetalt sabbatydelse fra Journalistgruppen, svarende til den opsparet periode, du endnu ikkehar afholdt og/eller fået udbetalt tidligere.

Du skal sende den samme elektroniske blanket, som hvis du skulle afholde sabbat. På blanketten skriver du under beskrivelse, hvornår du stopper i DR.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk