Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Ofte stillede spørgsmål

Her er svar på nogle af de typiske spørgsmål om vores sikre mail hos Tutanota. I bunden er der svar på nogle af de sikkerhedsmæssige aspekter.

Hvorfor skal jeg aftale en kode med modtageren?

Din nye e-mail er som standard indstillet til at sende alle mails fortroligt. Hvis din modtager ikke har en sikker mailboks, så vil Tutanota forsøge at sende sikret, hvor modtageren skal skrive en adgangskode for at læse beskeden. Det er rigtigt fedt, hvis man kommunikerer med fortrolige kilder, og knap så fedt i det daglige. Du kan løse det på to måder:

1. Fra gang til gang: Tryk på den røde hængelås for at sende usikkert.

2. Permanent: Tryk på Indstillinger -> E-mail -> Standardafsendelse -> Ikke fortroligt

Hvorfor bliver billeder ikke vist?

Billeder i modtagne mails kan bruges til at tracke dig og din færden. Derfor bliver de ikke vist pr default. Men du kan altid få dem vist ved at trykke på det trekantede advarselsikon. De overvejer at lave en feature, så du ikke skal trykke hver gang.

Kan jeg indlejre billeder i mails?

Nej, ikke endnu i hvert fald. Tutanota har en mere simpelt skriveinterface end fx Googles, men det er en ønsket feature på deres forum, så det kan være det kommer. Men du kan sagtens vedhæfte billeder.

Kan jeg lave nogen form for formatering af mine mails?

Ja, på din webmail kan du lave fed, understreget og kursiv ved at bruge følgende genvejstaster på tastaturet CTRL + B, CTRL + I og CTRL + K. De arbejder på at få nogle knapper, hvor du kan gøre det. Andre formateringsmuligheder er ønskede på Tutanotas forum, så det kan være, det kommer.

Hvordan skriver jeg en ny mail?

Tryk på det runde, røde ikon med en pen nederst i højre hjørne, når du er i din indbakke.

Hvordan vedhæfter jeg noget til en mail?

Når du er i gang med at skrive en mail, så tryk på det runde ikon med klipsen på og vælg den fil, du gerne vil vedhæfte.

Hvordan får jeg mine nuværende kontakter lagt ind?

Hvis du har dine kontakter hos Google, så gå til https://www.google.com/contacts -> Mere -> Eksporter. Husk at vælge vCard-formatet.

Hvis du har dine kontakter i et andet program, så eksporter dem fra det som vCard.

Gå til https://mail.journalist.dk -> Kontakter -> De tre prikker i en cirkel ud for Alle kontakter -> Importer vCard. Find filen på din computer, og dine kontakter er overført.

Kan jeg bruge et interface end Tutanotas til at se min mail?

Nej. Tutanota understøtter af sikkerhedmæssige grunde ikke, at mails bliver hentet ned i et eksternt mailprogram. Derfor er funktioner som eksempelvis IMAP og POP3 ikke tilgængelige. Der er yderligere forklaring fra Tutanotas support herunder:

“Hi there,

It is not possible to integrate Tutanota into external clients for security reasons. What you can do is export emails and open them with a third party program. We're planning to develop an own offline client in the future: https://tutanota.uservoice.com/forums/237921-general/suggestions/7013569-creating-an-add-on-for-an-open-source-mail-client

This is where you can get our mobile apps: https://tutanota.uservoice.com/knowledgebase/articles/483300-where-can-i-get-the-tutanota-app, and these are the browsers with which you can access your Tutanota inbox: https://tutanota.uservoice.com/knowledgebase/articles/470737-which-browsers-does-tutanota-support

IMAP and POP are not secure:
https://tutanota.uservoice.com/forums/237921-general/suggestions/8553196-pop3-pleasehttps://tutanota.uservoice.com/knowledgebase/articles/470761-can-i-retrieve-my-tutanota-emails-via-imap-to-anot

Cheers,
Meike”

Hvordan får jeg min mail på min mobiltelefon?

Du kan downloade Tutanotas app til enten iPhone, Android eller Amazon her: https://tutanota.com/da/ Du kan også tilgå din mail i browseren via https://mail.journalist.dk

Hvordan kan jeg få besked, når jeg får en mail?

Du kan få besked på en anden mail ved at gå til Indstillinger -> E-mail -> Underretninger. Her kan du tilføje en mail, du vil have besked på, når der er nyt hos Tutanota.

Kan jeg få videresendt min mail automatisk til en anden mailadresse?

Nej, det er desværre ikke muligt.

Hvor er mail modtaget den 9. august 2018 og før?

Hvis du var en af de 45 medlemmer, der havde en mailadresse, før den blev flyttet til Tutanota, så kan du finde din gamle mail på http://gammelmail.journalist.dk.

Hvilke sikkerhedsrisici er der ved at bruge Tutanota som mailudbyder?

Basalt set så er der to:

1. Tutanota er et firma med få ansatte. Og selvom deres eneste mål er at sikre sikker mail til dig og mig, så betror vi dem vores journalistiske korrespondancer, der ligger på en server i Tyskland. Og selvom den server er beskyttet ualmindeligt godt i forhold til andre mailservere, så er det selvfølgelig et sikkerhedsaspekt, at dine mails ikke udelukkede ligger på dit eget device.

2. Tutanota får enkelte metadata, når du bruger dem til at sende mails. Det drejer sig om din og modtagerens mailadresse samt tidspunktet for korrespondancen, der bliver gemt i syv dage. Disse oplysninger kan i yderste tilfælde blive udleveret til myndighederne, inden de bliver slettet. Se mere i næste svar.

Hvilke oplysninger kan Tutanota udlevere til myndighederne om mig og mine mails?

Tutanota beskriver selv her grundigt, hvordan du rent lovmæssigt er beskyttet af de tyske datasikkerhedslove her: https://tutanota.com/blog/posts/data-protection-germany

De har også en side her, hvor de opdaterer om, hvor mange gange myndighederne har bedt om at få udleveret hvilke data, og hvor mange gange de rent faktisk har gjort det: https://tutanota.com/blog/posts/transparency-report

Den korte historie er, at myndighederne aldrig kan få adgang til indholdet af dine mails. Men der er tre former for data, som Tutanota har udleveret til myndighederne efter retskendelse:

- Personlige data som navn, adresse og betalingsoplysninger (udleveret i 2 ud af 64 sager i første halvår 2018). Denne kategori er meget let at komme udenom, da du bare lader være med at oplyse dit navn til Tutanota. Adresse og betalingsoplysninger bliver kun samlet ind på Journalisterne i DJ.

- Trafikdata som mailadresse på sender og modtager, IP-adresser, dato og størrelse på det sendte (udleveret i 15 af 21 sager i første halvår 2018). Disse oplysninger kan kun blive udleveret i tilfælde af, at der er mistanke om en alvorlig forbrydelse. Og Tutanota gemmer kun oplysningerne i 7 dage, så ældre sager end det, kan ikke findes frem. Dog kan retten beslutte sig for en permanent overvågning af din mailboks, så oplysninger fra dommen og fremefter kan udleveres. Desuden er det kun IP-adresserne på sender og modtagers mailservere, der bliver gemt, og dermed ikke din eller modtagerens personlige IP-adresse.

- Mailindhold som overskrift, brødtekst og vedhæftninger (udleveret i 12 ud af 15 sager i første halvår 2018). Her er alt krypteret, så hvis de bliver bedt om at udlevere noget, så bliver det udleveret i krypteret form, hvor kun du har nøglen. Det vil sige, det basalt set er ulæseligt for myndighederne.

Hvem skal jeg kontakte, hvis jeg har yderligere spørgsmål til brugen eller sikkerheden af min mail?

Kontakt Tutanota, da de er eksperter i deres egen platform. Journalisterne i DJ betaler et premium-abonnement for dig, så du kan bruge deres premium-support på premium@tutao.de. De taler desværre kun engelsk og tysk, så skriv til dem på et af de to sprog.