Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Derfor skal du have en krypteret mailboks

En sikker mail er et godt redskab for kildebeskyttelse og så ejer du selv din korrespondance, forklarer journalist Kurt Westh Nielsen.

Kurt Westh Nielsen

”Hvis ikke man har en sikker mail, så kan man faktisk ikke garantere sine kilder anonymitet eller kildebeskyttelse”. Det konkluderer Kurt Westh Nielsen, der i årevis har beskæftiget sig med kryptering og journalistik. Til daglig er han community-udvikler i IDA, men udtaler sig her på egne vegne. 

Han er derfor sikker på, at Journalisterne i DJs medlemstilbud om en sikker mail gennem firmaet Tutanota, er en rigtig god ide: ”Jeg har selv brugt Tutanota og synes det er lige så nemt som at bruge Gmail. Men i modsætning til Gmail og andre mailsystemer, også det som de fleste journalister bruger på deres arbejdsplads, så er det sikkert”.

Problemet med almindelige mails er, at politiet med en ransagningskendelse kan gå til arbejdsgiverne og forlange adgang til medarbejdernes mail. En sikker mail har mailserveren placeret et sted, hvor arbejdsgiveren ikke har adgang, og derfor ikke kan imødekomme politiets efterspørgsel. Dermed er selve korrespondancen sikret. 

Kun hvis politiet har mistanke om en alvorlig forbrydelse kan de med en retskendelse få udleveret trafikdata syv dage tilbage om hvilke mailadresser, der har skrevet til hinanden fra Tutanota. Indholdet af mailsene vil være umuligt for myndighederne at læse. Mere om det i bunden af vores side med ofte stillede spørgsmål

En sikker mail er ikke kun en god ide for dig, der er graverjournalist. ”Som journalist kan man ikke på forhånd vide om en sag vil udvikle sig. Derfor er det vigtigt at al kommunikation foregår sikkert. Og så er der et andet perspektiv: Det er skrøbeligt, at opbygge sin digitale identitet på en mail via din arbejdsgiver. Bliver du fyret, så lukkes din konto og du har ikke længere adgang til dine egne korrespondancer. Derfor er din egen sikre mail også en rigtig god løsning for dig, der ofte skifter job, eller er freelancer.”

Kurt Westh Nielsen var en del af Journalistforbundets arbejdsgruppe vedrørende cybersikkerhed og overvågning. Han har tidligere blogget på Journalisten.dk og ønsket en sikker mail-løsning til alle medlemmer af DJ. ”Jeg synes at en sikker mail er et rigtigt vigtigt medlemstilbud, der burde være standard sammen med pressekortet. Så det godt at Journalisterne i DJ tager det op”.