Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Journalistikkens Dag 2023 - program

Kom med, når Journalisterne i DJ for femte gang afholder Journalistikkens Dag, 28.januar i København.
Det er som altid gratis, og programmet kan du se her.

Journalistikkens Dag 2023

Sted: Kulturhus Indre By, Charlotte Ammundsens Plads 3, 1359 København K

PROGRAM:

Kl. 10.30: Dørene åbner – kaffe og croissanter

Kl. 11. Første session. Vælg imellem:

Talk – derfor er pressefriheden fortsat under pres. Også i EU (Salen, stuen)

I 2017 eksploderede en bilbombe på Malta. I bilen sad journalist Daphne Caruana Galizia, der igennem en årrække havde undersøgt korruption i Maltas regering. Sagen vendte op og ned på Daphnes søn Matthew Caruana Galizias liv. Han forlod sit job som data- og graverjournalist ved International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) for at dedikere sig kampen for pressefriheden. I dag er han formand for The Daphne Caruana Galizia Foundation. Oplev Matthew Caruana Galizia og Line Wolf Nielsen fra IMS i en talk om drivkraft, retfærdighedstrang og hvorfor det stadig er nødvendigt at kæmpe for pressefriheden og journalisters sikkerhed inden for EU’s grænser.

Mellem nicher og omnibus (Plantekassen, 1.sal)

Nichemedierne har vækstet markant de senere år, og etablerede omnibusmedier har oprettet nicheportaler med selvstændige abonnementer. Men hvordan adskiller nichestoffet sig fra almindelige nyheder, og hvilken rolle spiller de i mediebilledet? Hvor er vi på vej hen, nærmer vi os et mætningspunkt, og hvad betyder nichemediernes fremkomst for den demokratiske samtale og pluralismen i mediebilledet? Det drøfter vi i en paneldebat med chefredaktør på Ingeniøren, Trine Reitz Bjerregaard, Anders Jerking, chefredaktør på Monitor Medier og chefredaktør Anders Heering fra Watch Medier.

Kl 12: FE-sagen – fra hemmelighed til skandale (Salen, stuen - Fælles)

En hemmelig sag i FE blev Danmarkshistoriens største spionskandale, da det blev afsløret, at øverste chef for FE, Lars Findsen, var blandt de anholdte. Siden er sagen blevet dækket intensivt i pressen, men hvordan dækker man noget så tophemmeligt som en skandale i Forsvarets Efterretningstjeneste? Og hvordan er man kilde? Det drøfter vi med Cavling-nominerede Berlingske-journalist Jens-Anton Bjørnager , journalist på Jyllands-Posten og forfatter til Spionchefen, Mette Mayli Albæk, og tidl. chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen. Moderator er DRs retskorrespondent og vært på Kriminelt Trine Maria Ilsøe.

Kl 13: Frokost

Kl. 14: 2. session. Vælg imellem:

Hvor skal vi hen, tabloid? (Salen)

Det ene medie har lukket papiravisen, det andet gør oprør mod den digitale verden, og et nyt medie har fra starten været online. Ekstra Bladet, B.T. og Frihedsbrevet har forskellige tilgange til at udkomme, og alligevel udmærker alle tre udmærker sig på graverjournalistik med tabloide metoder. Debat med graverjournalister Per Mathiessen, Ekstra Bladet, Søren Kjellberg Ishøj, B.T. og Jeppe Findalen, Frihedsbrevet om, hvor tabloidjournalistikken er på vej hen, og hvorfor den stadig er relevant.

Marie Louise Toksvig, vært på DR’s medieprogram Tabloid er moderator.

Sådan skriver du den gode nonfiktion (Plantekassen, 1.sal)

Der er salg i bøger, som tager udgangspunkt i de virkelige historier. Vi får besøg af Anne Mette Lundtofte, journalist og forfatter til 'Dybt vand' om mordet på Kim Wall, Kristian Corfixen, journalist på Politiken og forfatter til 'Sygeplejersken', om den danske sygeplejerske, der i 2017 blev idømt 12 års fængsel for at forgifte patienterne på Nykøbing Falster sygehus. Sammen med forlagschef Mette Korsgaard fra Gyldendal, tager vi snakken om, hvad nonfiktion kan, og hvordan man lykkes med genren. Moderator er nonfiktions-forfatter og redaktionschef på Euroman, Anders Hjort.

Kl 15: Kage

Fra ca. Kl. 15.30: Quiz med Quizbøl, socialt samvær, dj Arnbeater, øl, vin og snacks. (Stuen)
 

Kommentarer