Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Journalisterne skifter kurs

Bestyrelsen har kigget på Journalisternes strategi og arbejder hårdt på at give medlemmerne mere værdi af medlemskabet, forklarer formand Rasmus Mark Pedersen

Bestyrelsen i Journalisterne ønsker at signalere en større tilknytning til Dansk Journalistforbund, som vi tit bliver forvekslet med. Derfor skal medlemmerne tage stilling til om foreningen i stedet skal hedde Journalisterne i DJ.

En gang imellem er der behov for at stoppe op og tænke sig om. Det har der været behov for i Journalisterne, fordi det grundlag, vi blev skabt på for to år siden, er blevet ændret. 

Da Journalisterne blev dannet, stod Dansk Journalistforbund i en identitetskrise. Forbundsledelsen havde travlt med at smede ranker med fagforbundet Kommunikation og Sprog, mens den forsømte at forsvare journalistikken i de mange mediesager. Samtidig oplevede vi almindelige journalister et langt større pres fra både magthavere, chefer og manglende betalingsvillighed i befolkningen. 

Den frustration var kimen til både dannelsen af Journalisterne og lynvækst - små 1500 medlemmer på under et år. 

I dag er fusionen skrottet, og forbundets ledelse har skiftet fokus. Men vores fag har stadig de samme problemer, som da vi blev dannet. Derfor er der stadig stort behov for Journalisterne. Vi har bare ikke været gode nok til at få taget livtag på problemerne. 

Men hvordan får vi bedst kæmpet for vores fag? Da vi blev dannet, var der en stemning af opposition til moderforbundet, ligesom bestyrelsens strategi var at larme for at gøre opmærksom på vores problemer. Det har ført til markante markeringer om Se og Hør-sagen, motorvejsfotografen og senest Qureshi-sagen. 

Vi har stadig de samme holdninger, men vi har spurgt os selv, hvad det har rykket. For vi oplever nu, at Journalistforbunds ledelse nu også markerer sig kraftigt i den slags sager og i høj grad vil samme vej som os. 

Derfor er det slut med markante medieudmeldinger fra vores side. Til gengæld bliver der skruet op for interne lobbyarbejde, så vi får samarbejdet om de problemer vores fag står i. Vi vil i langt højere grad have fokus på journalistikken i dagligdagen i stedet for i ekstremerne.

Vi har allerede lavet en medlemsundersøgelse om journalistikkens forhold. Den viser en række interessante tendenser, vi snart er klar til at vise jer. Men undersøgelsen giver et meget godt billede af, hvad vi vil arbejde med, og hvad vi vil bruge tid på. 

Det er ikke, fordi vores holdninger er ændret. Vi er stadig pressefrihedens vogter. Denne kursændring handler om, hvordan vi lever op til vores formål. 

Samtidig skal du langt tydeligere kunne mærke, at Journalisterne gør en forskel. Derfor vil vi det næste år lancere en lang række initiativer, der skal give værdi til dit medlemskab. Det lyder ukonkret, men vi har en arbejdsliste liggende - vi vil bare gerne tale med dig og de andre medlemmer på vores generalforsamling om kursskiftet og idéerne, før vi ruller planerne ud. 

Jeg håber, du vil tage godt i mod vores tanker.

Kommentarer