Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Begejstring efterlyses: Journalistik er vigtig, men du skal stå vagt om den 

”Vores troværdighed som journalister er alt for lav, og det er et problem, vi kun selv kan gøre noget ved”.

Sådan siger Jette Sachs, der er medlem af “Journalisterne i DJ”s bestyrelse. Hun er en af tre, som skal stå for en kampagne, der skal fokusere på den gode journalistik og hjælpe journalister til at til at sige fra overfor vilkår, der gør det svært leve op til kvalitetskravene.

”Siden jeg blev uddannet i i slutningen af 60’erne har jeg set meget ændre sig i vores arbejdsvilkår.  Det kan være svært at leve op til kravet om god journalistik nu, hvor tidspresset er blevet så stort. Der skal leveres hele tiden. Der er færre hoveder, der skal overkomme mere end nogensinde i faget.  Mange oplever, at de bliver nødt til at aflevere historier, de gerne ville have haft længere research tid til. De står måske med en opgave inden for et område,  de ikke er fortrolige med, de har ikke tætte kilder, og sjældent er der fagmedarbejdere at konsultere. Usikkerhed i jobbet og de mange, der arbejder freelance, kan gøre det svært at turde sige  fra. Derfor er det ikke mærkeligt, hvis en historie bliver for overfladisk. Men det er skidt for både vores fag og for vores omdømme, og det vil vi gerne i Journalisterne gøre noget ved.”

”Derfor har Journalisterne besluttet at lave en kampagne for at støtte  kolleger til at sige nej, når de føler sig tvunget til at levere noget, de ikke kan stå inde for. Kampagnen skal opfordre dem til at kræve arbejdsforhold, der kan gøre dem stolte over deres historier. Så det skal både være en begejstrings kampagne – “vi har et fantastisk fag” – og en “nej-kampagne”, der skal give mod til at sige fra overfor dårlige arbejdsvilkår.”

Arbejdet med kampagnen er lige gået i gang,  og den ventes at være klar til foråret.

Jette Sachs blev uddannet journalist i  1960’erne og arbejdede først på Politiken og fra 1973-98 i DR-TV, hvor hun bl a. stod for mange debatprogrammer.

Kommentarer