Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Det fortæller I


Som en del af vores spørgeskemaundersøgelse, som du kan læse her, bad vi vores medlemmer om at komme med eksempler på, hvordan målbare krav påvirker dem i hverdagen.

Her er eksempler på, hvordan journalistikken bliver målt i dagligdagen:

“Vi bliver slået med kliktal i hovedet hele tiden. På skærme, der er sat op over hele huset, og som viser, hvordan klikkene flytter sig, hvilke historier, der klikkes mest på lige nu…”

“Mange klik på en artikel bliver gjort til fakta for, hvad det er der interessere folk mest.”

“Tallene bestemmer næsten alt.”

Der er dog også journalister, der får noget positivt ud af at blive målt. Læs flere eksempler på målemetoder her. En del peger også på, at det forandrer journalistikken:

“Visse historie bliver lavet, fordi vi ved, de klikker. Og så selv om folk sikkert bliver skuffede, når de første er klikket ind. Andre bliver droppet eller nedprioriteret, fordi vi ved, de ikke vil klikke godt. Væsentlighedskriteriet er forsvundet.”

“Fokus på historier med bryster, med overraskende rubrikker 'men så skete dette' fremfor væsentlighed.”

“Vi laver ofte debathistorier på baggrund af potentielle seere, i højere grad end den egentlige substans.”

Dyk ned i flere eksempler på, hvordan journalistikken bliver påvirket her. Og så bliver journalisterne, der bliver målt det daglige også påvirket. Her er tre eksempler:

“Det er trættende at skulle forholde sig til målbare krav, fremfor at bruge tid på konstruktiv efterkritik, som der er meget lidt af.”

“Det er robot- og fabriksagtigt. Resultaterne kommer til at savne nerve og engagement.”

“Jeg gør, hvad jeg kan for at fastholde en vis kvalitet i mit arbejde. Selv om det betyder mange kampe.”

Du kan læse mange flere eksempler her.

Det er nogle udsagn, vi i Journalisterne i DJ mener, bør tages alvorligt. Læs hvad vi mener, der bør gøres her, eller se tallene fra undersøgelsen her.