Hvis det ikke var for Journalisterne i DJ...
Her kan du se, hvad bestyrelsen i Journalisterne i DJ har brugt sin tid på siden foreningens start.
Her kan du se, hvad bestyrelsen i Journalisterne i DJ har brugt sin tid på siden foreningens start.
Vi har et forslag til et høringssvar mod en del af EUs whistleblowerdirektiv, fordi direktivet pålægger, at en whistleblower skal have klaget både til egen ledelse og en anden klageinstans før det (med få undtagelser) er lovligt for whistlebloweren at gå til pressen. Det har vi tænkt os at protestere i mod. I første omgang ved at få Dansk Journalistforbund med på et høringssvar og sidenhen måske ved at udtale vores skepsis offentligt.
Denne gang er brunchen droppet, de faglige indlæg er blevet længere og lokationen er nu på Islands Brygge i København.
Da Dansk Journalistforbunds formand Lars Werge havde valgt at skrive i Information: »En kommunikatør i en kommune tjener i lige så høj grad offentligheden som en journalist.« Så valgte vi at skrive et modsvar, hvor vi blandt andet argumenterer for, at journalistik har et større ansvar for at fortælle hele sandheden end kommunikation.
Det skabte en farlig masse ballade internt i Dansk Journalistforbund og er lige endt med, at den forsonende udtalelse, vi havde skrevet om forskelle og ligheder mellem journalistik og kommunikation, er blevet stemt ned af Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse.
På årets Fagfestival havde vi en session, hvor vi havde bedt jer medlemmer om at nominere de bedste kilder fra det seneste år. Det blev til en time med tre spændende og vidt forskellige historier om, hvordan det er at være kilde i medierne og med gode råd til, hvordan vi gør vores kildepleje bedre, inden vinderen af Årets Kilde 2018 blev fundet.
Alle medlemmer af Journalisterne i DJ kan nu få en gratis, krypteret @journalist.dk-mail.
For at sikre journalisters færden på internettet herunder i censurplagede lande, så lancerede vi 75 procents rabat på en VPN-forbindelse.
Som opfølgning på forbundets undersøgelse af seksuelle krænkelser i forbundet, så sætter vi opmærksomhed på, hvad der er ordentlig opførsel overfor branchens mange praktikanter.
På årets Fagfestival vil vi sætte fokus på det gode kildearbejde. Tre kilder bliver inviteret til Odense og bliver interviewet sammen med de journalister, der har fortalt kildens historie. Uddelingen sker i samarbejde med forbundet.
Vi arrangerede en debat om forskellige fagligheders troværdighed på Folkemødet på Bornhom.
I samarbejde med DJ, DONA og DMJX så have vi besøg af den prisvindende New York Times-journalist Erin Brown i Politikens Hus. Hun fortalte om, hvordan man også kan fortælle alvorlige historier på Snapchat og Instagram.
Som en af vores initiativer for at få tydeliggjort, hvad der er journalistik og hvad der ikke er, så har vi foreslået Mediepolitisk Udvalg at få lavet en undersøgelse af, om danske brugere opfatter, at de læser en reklametekst, når de læser native advertising. Der findes nemlig ingen danske undersøgelser i dag. Mediepolitisk Udvalg har desværre afvist forslaget.
Med baggrund i den nu færdiggjorte undersøgelse af, hvordan målinger påvirker journalistikken, så fører bestyrelsen en trepunktsplan ud i livet: Vi kommunikerer resultaterne, vi udvikler en politik og vi fortæller medlemmernes historier.
Vi lancerede 20 procents rabat på plakater fra Dansk Plakatkunst. Her har de mange gamle journalistplakater i genoptryk.
Bestyrelsen tog beslutningen at lave foreningen om til en specialgruppe og lagde en plan frem til generalforsamlingen om, hvordan det skal lade sig gøre.
Turnéen afsluttes i Århus og Holstebro.
For første gang bliver Journalistikkens Dag afholdt med oplæg og debatter, der fortæller om fremtidens journalistik.
Vi fik information om, hvad det vil indebære at være en specialgruppe. I første omgang så vil vi forsøge at blive ved med at være en specialforening, men sammen med de andre foreninger forsøge at opnå nogle af specialgruppernes rettigheder.
Som opfølgning på Sig Fra-kampagnen tilbød vi alle kredse i forbundet at lave et medlemsarrangement med Ulrik Haagerup, der fortalte, hvorfor han har sagt fra og er blevet eksponent for en ny type journalistik - den konstruktive.
Bestyrelsen beslutter at støtte et forslag i mediepolitisk udvalg om at lave en kampagne om, hvad forskellige politikere mener om retspolitiske emner.
Bestyrelsen undersøgte interessen for at lave et kursus i at lave bedre udenrigsjournalistik for studerende.
I et forsøg på at få mere fokus på udenlandske journalisters problemer besluttede bestyrelsen, at der jævnligt skulle lægges aktuelle pressehistorier fra udlandet på vores Facebook-side.
Selvom det for længe siden var blevet besluttet at sende de presseetiske retningslinjer til alle medlemmer, der fik et pressekort, så skete det ikke. Derfor lagde foreningen pres på forbundet for at få det til at ske.
Bestyrelsen vil hylde journalistikken dagen efter Cavlingprisen er blevet uddelt. Derfor inviterer vi til debatarrangement, der bliver afsluttet af vores generalforsamling.
Efter kritik af støtte til blot en kandidat valgte bestyrelsen at stille et forslag til næste generalforsamling om at støtte alle medlemmer, der siger, at de vil bære Journalisterne i DJs holdninger med videre i hovedbestyrelsen.
På vores hjemmeside, vores Facebook-side og i vores nyhedsbrev bliver Sig Fra-kampagnen foldet ud med medlemshistorier gode råd og tv-interview med chefredaktører.
Foreningen får vedtaget et punkt til Dansk Journalistforbunds handlingsprogram, om at der skal sættes fokus på tryghed i ansættelse for journalister.
Vi undersøger, hvordan medlemmerne bliver påvirket af krav om klik, lyttertal og så videre.
Bestyrelsen beslutter at tilbyde en sikker mailadresse til alle medlemmer. Samtidigt besluttes det at spørge forbundet, om vi må bruge @journalist.dk som adresse til alle vores medlemmer.
Bestyrelsen beslutter, at det er vigtigt for at få Journalisterne i DJs mærkesager igennem at have en person i hovedbestyrelsen af forbundet. Derfor bliver det besluttet at støtte formandens kandidatur til hovedbestyrelsen.
Formanden er rundt til de kredse, der gerne vil have en opdatering om, hvordan det går i Journalisterne i DJ.
Bestyrelsen har fået lavet en storstilet kampagne om at sige fra, hvis man som journalist føler, at man ikke kan stå inde for sit arbejde.
Vi er med til at formulere forbundets holdning til sponseret indhold. Desuden bliver det på vores foranledning besluttet, at det aldrig må kaldes journalistik.
For at forbedre kommunikationen og have et mere stabilt flow i nyhedsbreve, så beslutter bestyrelsen at ansætte en kommunikatør.
Som følge af det nye navn bliver det besluttet at få et helt nyt logo. Et oplæg bliver skrevet og tilbud bliver indhentet.
Flere medlemmer har bemærket, at Pressenævnets kendelser har været en kende mærkelige. Vi overvejer, om det er en sag, vi skal gå videre med til forbundets repræsentanter i Pressenævnet.
I forbindelse med et møde i mediepolitisk udvalg står foreningen fast på, at pressekortet kun bør gives til journalister. I den forbindelse er det et skridt på vejen at få slået fast, at modtagere af pressekortet skal vedkende sig de presseetiske retningslinjer.
DJ Kommunikation foreslår i bedste mening et samarbejde om forskellige arrangementer. Det bliver afvist, da foreningen er mere optaget af at få ført den nye strategi ud i livet, og i den står, at vi netop ikke skal have fokus på at lave arrangementer.
På generalforsamlingen blev det nye navn Journalisterne i DJ og den nye treårsstrategi vedtaget.
Op mod generalforsamlingen forsøger foreningen at skabe en mere samarbejdende strategi med forbundet. Samtidigt overvejes det at skifte navn til Journalisterne i DJ for at understrege den linje.
DJs kommunikationskonsulent tog på twitter afstand fra en dokumentar, der satte kritisk fokus på lobbyisters arbejde. Vi markerede, at det var ærgerligt, at reaktionen fra forbundet var til gavn for lobbyisterne og ikke journalisterne.
I forbindelse med sagen om opfundne kilder af Michael Qureshi så markerer vi klart, at vi tager afstand fra metoderne. Vi vælger også at ekskludere ham, hvilket bliver trukket tilbage, da der ikke var enighed i bestyrelsen om den del af beslutningen.
I samarbejde med forbundet markerede vi en utilfredshed med, at DMJX’ nye strategi fokuserer meget lidt på journalistik og alt for meget på kommunikation.
Det bliver besluttet, at alle medlemmer skal have direkte adgang til at kunne se bilag og bevægelser på vores konto, så der er total åbenhed om, hvad vi bruger pengene på.
I samarbejde med Syddansk Universitet forsøger vi at finde ud af, om det er muligt at finde den værste kommunikationsafdeling i Danmark, så vi kan uddele årets spændetrøje.
En række plakater blev fremstillet for at sætte fokus på virket som journalist og som promovering for foreningen.
Vi har ansat en studentermedhjælper til at aflaste vores kasserer og til at hjælpe med referater af bestyrelsesmøder.
Samme aften, som en fotograf fra Politiken er blevet anholdt, skriver Journalisterne et brev til Syd- og Sønderjyllands Politi for at gøre opmærksom på det urimelige i hændelsen.
Vi oprettede et telefonnummer, som alle journalister kunne ringe på for at få hjælp til et journalistisk problem. En telefonsvarerbesked gik ind i mailboksen hos udvalgte, erfarne journalister, som derefter ringede op, hvis der var brug for hjælp.
Vi planlagde at lave en kampagneside op mod det kommende folketingsvalg, hvor hver enkelt politiker kunne tage stilling til, hvad de mener om en eventuel ændring af offentlighedsloven.
Vi har undersøgt, hvilke problemer journalistikken står i. Et arbejde, der blev brugt til inspiration for, hvilke problemer vi skulle tage os af.
Delegeretmødet i Dansk Journalistforbund vedtog at skrive os ind i vedtægterne og dermed gøre os til en specialforening.
Efter Åbenhedstinget mistede sin bevilling fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, så valgte bestyrelsen at give en symbolsk støtte på 5.000 kroner for at gøre opmærksom på det store arbejde, Åbenhedstinget gjorde for at udfordre grænserne for aktindsigt.
Vi havde sat en arbejdsgruppe bestående af Jette Sachs, Mogens Rubinstein, Christina Agger og Nina Vibe Petersen til at definere, hvad vi forstår ved journalistik. Den definition bruger vi stadig den dag i dag.
Vores formand fik plads i en arbejdsgruppe, der skulle tage stilling til valgregler for hovedbestyrelse og formandskab.
I forbindelse med en revision af forbundets mediepolitik besluttede vi en række principper, som skulle indarbejdes:
- Støtte til selvstændig produktion
- Overholde presseetiske regler
- Armslængdeprincippet
- Platformsneutralt
- Dansk repræsentation og dansk beskatning
- Adskillelse af distribution og indhold.
- Publicisme skal nævnes.
- Journalisters arbejdsforhold - offentlighed, åbenhed.
- Opdrage folk til at gennemskue, hvad de læser.
- Tilkendegive hvorfor man får mediestøtte
Langt de fleste kom med.
Efter de frygtelige hændelser på det franske satiremagasin Charlie Hebdo arrangerede Journalisterne en demonstration foran den Franske ambassade i København.
Vi støtter et forslag fra O-gruppen om, at Journalisten skal have en selvstændig bestyrelse, der ikke er hovedbestyrelsen.
Flere medlemmer har oplevet problemer med, hvordan vi blev betjent i landets retssale. Derfor indgik vi i dialog med retsreporternes forening om, hvordan vi kunne adressere problemerne.
På Fagfestivalen var bestyrelsen til stede og indsamlede eksempler på gener for journalistikken.
Vi foreslår at spørge alle folketingspolitikere op mod det kommende valg om, hvad de synes om offentlighedsloven. Dette bliver senere overtaget og udført af Dansk Journalistforbund.
Flere fra bestyrelsen deltog i årets Fagfestival og gjorde opmærksom på, foreningens eksistens.
Foreningen planlagde et arrangement, der skulle sætte fokus på, hvordan vi holder den etiske fane højt samtidigt med at tempoet i vores fag bliver skruet i vejret.
Dansk Journalistforbund stod overfor en mulig fusion med Kommunikation og Sprog. Journalisterne i DJs bagland var splittet, så beslutningen blev, at “vi vil kæmpe for, at journalistikken får de bedst mulige forhold i den fremtidige konstruktion – og at hvis de journalistiske friheder knægtes, bliver fusionen uden os.”
En ambitiøs mission om at være journalistikkens stemme Dansk Journalistforbund blev vedtaget, og en plan for markeringer over det næste år blev vedtaget.
Journalisterne advokerede for at få en plads i mediepolitisk udvalg i Journalistforbundet, hvor beslutninger om forbundets holdninger til mediepolitiske emner bliver taget.
Bestyrelsen ringede rundt til samtlige tillidsfolk for at høre om deres holdning til Journalisterne. Mange ville på efterårets generalforsamlinger tage stilling til, om de skulle melde sig kollektivt ind i Journalisterne.
Foreningens formand udtalte sig til norsk radio, der havde et længere segment om, hvorvidt kommunikatører bør ses som medspillere eller modspillere af journalister.
Formanden udtalte sig til Radio24syv om journalisters arbejdsforhold.
Bestyrelsen besluttede blandt andet, at foreningen skulle være en stærk stemme i mediedebatten for at sætte fokus på journalistikkens vilkår i dag.
Foreningen talte i et indlæg i Politiken varmt for en mærkningsordning af journalistik, sådan at mediebrugerne kunne se, at udgiveren havde til sinde at leve op til bestemte standarder.
Efter to års forarbejde blev foreningen en realitet i forbindelse med forbundets faglige forum.