Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Er journalistik værd at dø for?

Der findes journalister, for hvem arbejdet ikke bare er et spørgsmål om at få æg til sit salt eller en meningsfyldt hverdag. Vi skal møde nogle af dem, der sætter livet på spil for at fortælle sandheden.

Vi har inviteret den tyrkiske journalist og redaktør Cevheri Güven. Han har en dom på 22 års fængsel hængende over hovedet for denne forside af Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdoğan.

Han skriver: 

"Charges against me were frequently changed throughout the investigation. I was released pending trial after spending 2 months in prison. They seized my passport and I had to report myself to the police every week.

The 14th Istanbul High Criminal Court that released me and some of my colleagues angered Erdogan. Similar to how he threatened me prior to my arrest, he was now threatening the court for releasing us.

Judges on the bench were first dismissed from their posts. Then one of them was arrested. My lawyer was also arrested. New charges were pressed against me and newly appointed judges handed down 22 years and 6 months in prison sentence this week. My crime: Publishing a news magazine cover."

Desværre kan Cevheri Güven ikke komme til Danmark som planlagt, fordi hans asylsag er blevet afvist for ganske nylig. Derfor bliver han i stedet interviewet over Skype fra hemmeligt sted i Europa. 

Han bliver interviewet af journalist og forfatter Deniz Serinci, der netop har skrevet en bogen Fængslet - i Erdogans Tyrkiet. Den handler netop om de dramatiske følger af det blodige kupforsøg i Tyrkiet i 2016, der har omfattet fyringer og fængsling af mere end 150.000 mennesker – heriblandt horder af journalister.

Deniz Serinci har desuden selv rejst rundt i de krigshærgede dele af Mellemøsten for at kunne fortælle sine historier. Derfor skal vi også høre ham, om det har haft nogle personlige omkostninger, at satse så hårdt på journalistikken. 

På scenen i København får han følgeskab af Simi Jan, der i over ti år har været korrespondent for TV 2 Nyhederne. Hun har boet fem år i Pakistan og Afghanistan for at kunne fortælle troværdigt om udviklingen i regionen.

For otte år siden blev hun tvunget ud af Pakistan efter en avis havde beskrevet, at hun havde lavet "skumle og tvivlsomme aktiviteter". Derfor var hun i myndighedernes søgelys, og vi skal høre, hvordan det er at udøve sit hverv i dele af verden, hvor det ikke er så populært.

Simi Jan har også dukket te talebanleder fra Helmand-provinsen, mens han fortalte, at de danske soldater stod på toppen af Talebans hadeliste. Jyllands-Postens Muhammed-tegninger var stadig friske i ærindring en, så måske var det ikke kun danske soldater, der var interessante for Taleban? Vi skal høre, hvordan hun som journalist forberedte sig på den værst tænkelige situation.

Billedresultat for simi jan tv2

Og netop det med at forberede journalister på den værst tænkelige situation ved Line Wolf Nielsen fra International Media Support en hel masse om. Hun koordinerer DJ Safety Fonden, som giver støtte til udsatte journalister, hvoraf ni ud af ti er lokale.

På Journalistikkens Dag vil Line Wolf Nielsen fortælle om arbejdet med de journalister, som står ved frontlinjen, ligesom hun vil komme ind på, hvad de seneste tendenser er for, hvad uafhængige medier og journalister er oppe imod.

De fire talere skal sammen forsøge at finde ud af, hvor grænsen går for den gode historie. Hvad er de villige til at ofre for at historierne kommer ud.  Og findes der en historie, der er værd at bringe det ultimative offer for: Sit eget liv?

Sessionen vil blive krydret med en række anekdoter, der forhåbentlig giver troen på vores fags betydning i et samfund og om journalisternes rolle som sandhedens krigere.