Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Indkomststatistik for selvstændige/freelancere

Hvad tjener selvstændige/freelancere i DJ i gennemsnit? Er der forskel på indkomsten for en fotograf og en grafiker? Hvor mange er lønmodtagere, hvor mange er selvstændige, og hvor mange er begge dele? Se de årlige tal fra Danmarks Statistik her.

Hvert år køber DJ særkørsler hos Danmarks Statistik for at udarbejde en indkomststatist for freelancere og selvstændige i DJ. Undersøgelsen foretages af en ekstern leverandør og er godkendt af datatilsynet.

Tallene er opdelt i køn, skattemæssig status og specialgruppe/specialforening i DJ.

Hvad kan indkomststatistikken bruges til?

Tallene giver et indblik i to forhold. For det første giver den et fingerpeg om, hvor meget vores selvstændige/freelancere tjente, efter at deres udgifter var fratrukket.

For det andet tegner tallene et billede af spændet fra de dårligst lønnede til de bedst lønnede.

For det tredje viser tallene, hvor mange af dem skat definerer som lønmodtagere, hvor mange der er selvstændige, og hvor mange der har både A-indkomst og arbejde på faktura.

For det fjerde viser den kønsopdelte statistik evt. forskelle på mænds og kvinders indkomster.

DJ bruger tallene til at følge udviklingen i indkomstniveauerne og til at følge udviklingen i skattemæssig status, så vi kan tilpasse vores medlemstilbud og indtænke udviklingen i vores politiske arbejde.

Hvad kan tallene ikke bruges til?

  • Tallene siger intet om, hvad medlemmerne tager i pris for deres ydelser. Her henviser vi til vores prisvejledninger.
  • Tallene er ikke et retvisende billede af levegrundlaget, da de ikke holdes op imod arbejdstid. Evt. perioder med ledighed og dagpenge – som ikke tæller med i indkomst – vil dermed trække gennemsnittet ned.
  • Det, medlemmerne tjener, selvangives først sommeren året efter. Herefter arbejder SKAT med tallene, som så tidligst frigives til Danmarks Statistik i starten af det nye år. Med andre ord er tallene allerede to år gamle, når vi får adgang til dem. Derfor er indkomststatistikken ikke et øjebliksbillede.
  • Man kan ikke ud af tallene se, hvor stor en procentdel af de såkaldte kombinatører (med både A-indkomst og arbejde på faktura) der har en næsten ligelig fordeling af indkomsterne, og dermed formentlig oplever ringe eller ingen dækning i den offentlige sociale sikring ved sygdom, ledighed eller barsel.

Find rådgivning og inspiration for dig, der er selvstændig eller freelancer

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk

Jacob Nielsen

BUDGETBEREGNEREN

Få et overblik over din økonomi som freelancer eller selvstændig med DJ's Budgetberegner. 

Lars Bech

BLIV SKARP TIL AT GIVE TILBUD

Ved du, hvor meget af din pris, der går til udgifter, og hvor meget der er fortjeneste? Ved du, om din timeløn ligger over eller under de fastansattes?

Aftaler

Lars Bech

HENT EN AFTALESKABELON

De rigtige aftaler mindsker risikoen for, at du kommer i klemme. Tjek DJ's skabeloner for ordrebekræftelser, fakturaer, samarbejdsaftaler, modelkontrakter mm.