Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Håndtering af rettighedsmidler fra andre organisationer

Mange af DJ's medlemmer modtager rettighedsmidler direkte fra andre organisationer, fx VISDA, Copydan Tekst & Node og Forfatternes Forvaltningsselskab.

Rettighedsmidler fra andre organisationer er skattepligtige.

Til forskel for de rettighedsmidler, du får fra DJ, kan DJ ikke hjælpe med skattefritagelse og lignende i forhold til disse rettighedsmidler.

Du kan læse her, hvordan du generelt skal håndtere disse rettighedsmidler, herunder adgangen til skattefritagelse.

Har du spørgsmål omkring nedenstående, skal du kontakte en revisor eller Skat.

 

Hvordan angiver jeg disse rettighedsmidler til Skat?

Er du selvstændig, kan du angive disse rettighedsmidler som en indtægt i virksomheden. Du skal angive indtægten i rubrik 111. Du kan bede din revisor hjælpe dig med dette. DJ kan desværre ikke bistå hermed.

Er du lønmodtager — eller selvstændig, som ikke ønsker at angive rettighedsmidlerne som indtægt i virksomheden — skal du angive rettighedsmidlerne som B-indkomst. Du kan bede din revisor hjælpe dig med dette. DJ kan desværre ikke bistå hermed.

Kan jeg trække udgifter fra?

Ja, du kan trække udgifter fra, som du afholder til at sikre, erhverve og vedligeholde din indkomst. Det kan eksempelvis være kurser, konference eller studierejser. Kravene til, hvilke udgifter som du kan fradrage, er de samme, som til skattefritagelse af rettighedsmidler fra DJ.

Der behøver ikke være sammenhæng mellem det arbejde, som har udløst rettighedsmidlerne, og den aktivitet, i forhold til hvilken du fratrækker udgifterne.

Er du lønmodtager, skal du være opmærksom på, at du kun får fradrag for de udgifter af denne type, som på et år overstiger en bundgrænse på 6.200 kr. (2019-tal). Det gælder dog ikke udgifter til befordring i forbindelse med aktiviteten, der kan fradrages på samme måde som befordring til og fra arbejde.

Du kan bede din revisor hjælpe dig med dette. DJ kan desværre ikke bistå hermed.

Hvor skal jeg trække udgifterne fra?

Er du selvstændig, kan du trække udgifterne fra i rubrik 111.

Er du lønmodtager, kan du i rubrik 449 angive de udgifter, som overstiger bundgrænsen. Befordringsfradraget i den forbindelse angives dog i rubrik 51.

Du kan bede din revisor hjælpe dig med dette. DJ kan desværre ikke bistå hermed.

Du kan læse mere om udbetalingen af rettighedsmidler fra VISDA og Copydan Tekst & Node på henholdsvis VISDA's og Copydan Tekst & Nodes hjemmeside.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk