Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Fritstilling og suspension

Hvilke konsekvenser har en fritstilling, og hvordan skal jeg forholde mig i fritstillingsperioden?

Fritstilling

Når du er opsagt, kan arbejdsgiver beslutte, at virksomheden ikke vil gøre brug af din arbejdskraft i hele eller dele af opsigelsesperioden. Det kaldes en fritstilling. Du skal dermed ikke længere udføre arbejde for arbejdsgiver, men du får fortsat din sædvanlige løn i opsigelsesperioden.

Du har ikke krav på at blive fristillet, men ofte vil det være muligt at aftale fritstilling i forbindelse med en fratrædelsesaftale.

Minimalerstatning

Som fritstillet har du en forpligtelse til at begrænse arbejdsgivers tab og søge efter nyt passende arbejde. DJ anbefaler i den forbindelse, at du melder dig ledig uden ydelse på jobnet.dk, og at du samtidig oplyser din a-kasse om opsigelse og fritstilling.

Får du nyt arbejde i fritstillingsperioden, kan arbejdsgiver modregne den løn, du får fra dit nye ansættelsesforhold. Som funktionær har du ret til minimum tre måneders løn uden modregning (minimalerstatning) – forudsat, at du har et opsigelsesvarsel på mindst tre måneder. Er varslet mindre end tre måneder, kan minimalerstatningen ikke være større end svarende til varslets længde.

Vær dog opmærksom på, at får du arbejde i en konkurrerende virksomhed, har du ikke ret til yderligere løn – heller ikke minimalerstatning.

Feriegodtgørelse

Feriegodtgørelse beregnes af lønnen fra din nye arbejdsgiver, men du har krav på feriegodtgørelse af differencen fra din tidligere arbejdsgiver, hvis lønnen hos den nye arbejdsgiver er mindre.

Suspension

Hvis arbejdsgiver hjemsender dig, men beder dig stå til rådighed i opsigelsesperioden, er du ikke fritstillet, men suspenderet. Hvis du under en suspension finder nyt arbejde, skal du selv sige dit ansættelsesforhold op for at kunne tiltræde den nye stilling. 

Er der ikke realitet i suspensionen, fordi arbejdsgiver de facto ikke gør brug af din arbejdskraft, vil du efter omstændighederne kunne betragte dig som fritstillet. Kontakt DJ herom.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk

Lars Bech

BOOK EN KARRIERESAMTALE

DJ's medlemmer kan få en personlig karriereudviklingssamtale af 1 times varighed med fokus på sparring, rådgivning og coaching.

Rasmus Degnbol

MÅLRETTEDE ARRANGEMENTER

Få hjælp til kompetenceafklaring, der kan målrette dig og får gode råd til hvad der skal stå i en jobansøgning og CV og input til jobsamtalen.

Lars Bech

FIND JOB

Find dit næste job inden for medier, kommunikation og journalistik på Mediajob.