Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Freelanceres pension

Som freelancer skal du oftest selv spare op til din pension.

Som freelancer eller selvstændig er du ikke automatisk omfattet af en pensionsordning eller ATP.

Hvis ikke du selv sørger for at spare op til din alderdom eller sikre dig ved invaliditet eller sygdom, er der alene de offentlige pensioner at holde sig til. Det er derfor vigtigt, at du gør op med dig selv, om det er nok.

Hvis ikke, er det en god idé at sikre dig til din alderdom eller mod en væsentlig indtægtsnedgang, eksempelvis ved invaliditet.

Er din partner eller dine børn sikret, hvis din indtægt eller du selv falder bort? Er du ung og blot indstillet på at freelance i en kort periode, er det næppe det store problem. Får du fast arbejde, er der som regel pensionsordninger tilknyttet.

Fortsætter du som freelancer i årevis, så bør du lave en pensionsopsparing. Det kan godt være, det er svært at afse pengene til det. Men den dag, du går på pension, vil du nok fortryde, at pensionen blev sparet væk.

Sørg derfor for at få lavet en pensionsordning, enten ved selv at investere 10-15 % af din bruttoløn (svarende til en fastansats ordning) eller oprette en pensionsopsparing.

Det vigtigste er, at du finder en opsparingsmåde, der passer til dine behov, og at du kommer i gang. Jo før, jo bedre.

Det kan du naturligvis gøre, hvor du vil. Og det kan stort set også lade sig gøre at indbetale så små eller store beløb, som du mener, du kan undvære, mens du arbejder.

Hvis du vælger pensionsopsparing hos PFA eller Danica, får du som DJ-medlem de vilkår, som gælder for alle andre DJ-medlemmer (blandt andet et lavt administrationsgebyr, som kun kan ændres efter aftale med Mediernes Pension). Du vil da også få fordelene af Gruppeforsikringen, som har en række fordelagtige vilkår.

Kontakt i givet fald enten PFA eller Danica. Fortæl dem, hvor meget du vil betale, og få et tilbud.

Du kan altid få yderligere råd og vejledning hos socialrådgiverne i PFA eller Danica, der også stiller sammenlignelige regnestykker op for dig, eller du kan kontakte a-kassen, hvis du har spørgsmål om efterløn.

Har du været fastansat i en periode i dit arbejdsliv, skal du være opmærksom på, om der eventuelt ligger en pensionsopsparing og venter på dig. Det samme gælder, hvis du som lønmodtager har optjent ATP. Information herom kan hentes på PensionsInfo.dk med NemId.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk