Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Michael Teschl

Forfatter, Journalist & Tilrettelægger

Om mig

Jeg stiftede i DOKUMENTARIUM i 2007 og har herigennem rådgivet og bistået politikere, virksomheder, foreninger, bestyrelser og private med alt fra pressehåndtering til investigative research-opgaver.

Siden 2013 har dokumentarisme, fortælling eller fremstilling baseret på autentiske dokumenter, været mit primære felt. Med relevans som det afgørende kriterie - og med skelen mellem deskriptive og normative fremstillinger - producerer jeg undersøgende og perspektiverende dokumentarer, bøger og podcasts. Mine produktioner er leveret i samarbejde med bl.a. Nordisk Film TV, Dokumentarkompagniet, TV2, Danmarks Radio, Forlaget Lindhardt & Ringhof (EGMONT), Politikens Forlag, m.fl.

Jeg brænder for at researche og fortælle den ægte historie, hvor den upolerede beretning får lov at stå stærkt dokumenteret og fri for interesser, der ønsker at forstyrre billedet af den ufiltrerede virkelighed.

At nå ind til denne virkelighed, kræver først og fremmest tid. Tid til at se igennem laget af forsøg på vildledning. Tid til overblik og eftertanke. Tid til at grave sig til bunds i et ikke altid gæstfrit miljø og til at indsamle det omfattende materiale, som ikke altid er let at tilvejebringe.

For mig er det målet, der helliger midlet. I jagten på den “rigtige” historie må man udfordre sine principper og grænser, og bevæge sig ind i den verden, man ønsker at portrættere. Man må agere efter de regler og principper - eller mangel på samme - som gælder netop der. Det er langt fra undtagelsen, at uortodokse og til tider kreative research-metoder må tages i brug, når en part aktivt vil forhindre, at den rigtige historie ser dagens lys. Jeg tager dette ekstra skridt.

Fordi jeg synes, den rigtige historie er det værd.

Tryk herunder for:

ANMELDELSER

 

Portfolio

DF og de skjulte bilag (DR-dokumentar, 15.07.2017)

Interne dokumenter fra Dansk Folkepartis EU-politikere afslører flere uregelmæssigheder i deres omgang med skatteborgernes penge. Dokumenterne beskriver mistænkelig sammenblanding af privatøkonomi og EU-penge og flere alvorlige regelbrud, herunder at hyre sin egen søn.

Lindhart & Ringhof Forlag A/S

Jan Bonde Nilesen - Afsløret (Lindhardt & Ringhof - 2016)

Jan Bonde Nielsen - Afsløret er den dramatiske historie om Danmarks mest kontroversielle erhvervsmand gennem fem årtier. Jan Bonde Nielsen ligner en succesfuld og hovedrig forretningsmand, der er gået fra den ene kæmpehandel til den anden i Danmark, England, Rusland, Kasakhstan, Georgien, Nigeria, Den Centralafrikanske Republik og andre dele af verden. Han fører sig frem i selskab med kongelige, milliardærer og andre prominente personligheder i både Danmark og udlandet. Men under overfladen lurer historierne om stribevis af sagsanlæg, hemmelige forlig og million- og milliardforretninger, som gerne udføres for andres penge og med en fod i en underverden af fallenter og kriminelle.

Lindhardt & Ringhof Forlag A/S

Zobel - historien om et dansk dynasti (Lindhardt & Ringhof - 2015)

ZOBEL er navnet på et af landets mest omtalte familiedynastier, som er kendt fra både det seriøse erhvervsliv og de kulørte blade. Dette er beretningen om Peter Zobel og om generationerne før og efter ham. Om kaptajnen på Codan-broen, hvis livskurs var udstukket længe inden, han tog sit første spæde skridt. Det er en rejseberetning fra et langt liv drevet af ansvarsfølelse, dedikation, vilje og arbejdsomhed, og hvor kaptajnen – trods en brændende eventyrlyst, personlige tragedier og en række udfordrende (medie)storme langs ruten – aldrig afveg den udstukne kurs. ZOBEL er den bevægende, til tider dramatiske og ofte tankevækkende historie om Peter Zobel før, under og efter Codan – og ikke mindst om familien alle ved, hvem er, men som kun meget få kender.

Lindhardt & Ringhof Forlag A/S

Færch - familien, magten og pengene (Lindhardt & Ringhof - 2008)

Færch - familien, magten og pengene er beretningen om, hvordan griskhed og interne magtkampe splitter et af landets gamle familiedynastier, hvor den ene gren af familien åbent beskylder den anden for magtmisbrug, afpresning, vold, tvivlsomme aktiehandler, betændte overenskomster, løgne og manipulation. Michael Teschl skildrer tobak-dynastiets historie fra den spæde start i Holstebro i 1869 til fusionen i 1961 mellem Færch, Obel og Augustinus, der resulterede i stiftelsen af Skandinavisk Tobakskompagni. Færch-familien fastholder efter fusionen magten i selskabet, og de to fætre - Jørgen Færch og Stener Færch - deler kyndigt ledelsen, indtil et generationsskifte får fatale konsekvenser for idyllen i det gamle familiefirma. Efter Jørgen Færchs død i 1997 og Stener Færchs død i 2005 er familiens to fløje nu i åben krig med hinanden.

Lindhardt & Ringhof Forlag A/S

Sunde tanker fra en syg sjæl (Lindhardt & Ringhof - 2003)

ROMAN: Farmor fylder 80, og Michael skal til familiesammenkomst i Frederikshavn. Spørgsmålet er bare, hvor meget der bliver at fejre, for bortset fra farmors fødselsdagsgave - et strikket halstørklæde - består hans bagage kun af en skjult dagsorden, der nok skal gøre det af med enhver feststemning. Michael har nemlig besluttet, at nu skal det være slut. Det skal være slut med at mødes og illudere familieidyl, når den eneste kommunikationsform i årevis har været løgne, intriger og bagvaskelse. Og frem for alt skal det være slut med at ignorere problemet. Men inden det endelige opgør ligger en sekstimers togtur til Frederikshavn. Her får han lejlighed til at tænke tilbage på familielivet, som det har formet sig gennem årene, til at spotte, hvor det gik galt, og til at overveje, om hans beslutning er den rigtige.

Lindhardt & Ringhof Forlag A/S

Stik farmor en plade (Lindhardt & Ringhof - 2005)

Efter katastrofen omkring farmors 80-års fødselsdag er Michael gået under jorden i København. Her har han buret sig inde i sin kvistlejlighed midt i byen og afbrudt såvel dørklokke som telefon. Han har ikke lyst til at være i forbindelse med nogen og tvivler også på, at nogen har lyst til at være i forbindelse med ham. Men en dag eksploderer Michaels isolerede tilværelse, og en ellers noget triviel hverdag forvandles ud af det blå til et veritabelt vælge og vrage-inferno, hvor Michael hurtigt må sande, at ethvert talent har begrænset værdi, hvis ikke man samtidig har talent til at udnytte det.