Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Vi skal sparre - ikke bare snakke

Det styrker din faglighed, dit arbejdsmiljø og din forretning, hvis du arbejder systematisk med sparring. Det mener Charlotte Dalsgaard, der for nylig har udgivet en bog om emnet. Anne Rohde, som sammen med DJ har udviklet de populære DJ Biz-kurser for freelancere, er enig.

Af Ulla Bechsgaard

Vi skal ikke bare snakke – men sparre. Det mener de to iværksættere Charlotte Dalsgaard og Anne Rohde. De har begge specialiseret sig i at udvikle fagpersoner og virksomheder, og de brænder for at inspirere freelancere til hele tiden at blive fagligt skarpere og udvikle deres freelancevirksomhed.

Charlotte Dalsgaard, forfatter til 'Kollegial sparring - vejen til trivsel og faglig udvikling' , mener, det generelt er hårdt at være freelancer og selvstændig. Sparring kan få freelancere til at kere sig om deres eget arbejdsmiljø, som de ofte ikke skænker en tanke, hævder Charlotte Dalsgaard.

Klar rollefordeling

Inden man går i gang med sparring, skal man aftale en klar rollefordeling og et præcist emne at tale om. En skal være fokusperson – den der får sparring. En anden er sparringspartner – den, der stiller spørgsmålene.

”Formålet er, at sparringspartneren hjælper fokuspersonen til at finde sin egen vej. Sparring er en grundig måde at komme ind i substansen og finde ud af, hvad der er kardinalpunktet for den anden”, siger Charlotte Dalsgaard.

”Når man skal have sparring, skal man selv tage ansvar for at organisere sparringen og være meget præcis om, hvad man vil have sparring på”, siger Dalsgaard, som opfordrer freelancere til at have faste personer at sparre med, eventuelt flere forskellige faste alt efter hvad, der skal sparres om.

Mange flinkeskoler og pleasere

Anne Rohde mener, at freelancere skal holde sig langt væk fra pleasere og flinkeskoler:

”I forhold til opgaver skal freelancere sparre med nogle, der er fagligt på linje med dem selv eller bedre. I forhold til forretning kan det være godt at have en egentlig mentor, mens private udfordringer må klares i privatsfæren med en person, der står en nær. Det private hører ikke til i den faglige sparring med kolleger”, siger Anne Rohde, som revser freelancerne, fordi de ikke er tilstrækkeligt fagligt ambitiøse.

”De skal gå efter det bedste, få nogle dygtige sparringspartnere og sørge for at bruge nogle penge på uddannelse, som kan skærpe deres spidskompetencer”.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk