Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Teknik og Design: Fra faktura til lønseddel

Vil du undgå bøvl med bogholderi og modvillige betalere. Er du truet af en lav dagpengesats, fordi du både har lønindtægt og arbejder ”på regning”. Så er freelancebureauet Teknik og Design måske noget for dig.

Af Morten Bergholt

Efter et langt tilløb har Dansk Journalistforbund indgået en aftale med freelancebureauet Teknik og Design under Teknisk Landsforbund. Aftalen træder i kraft den 1. februar.

Undgå bøvl og bogholderi

”Hvis du som freelancer bruger Teknik og Design, så ansættes du som lønmodtager i bureauet, mens din freelanceopgaven udføres,” fortæller leder af Teknik og Design, Charlotte Dam Johansen. 

 

Det betyder blandt andet, at du optjener timer i dagpengesystemet, at du sikres løn under sygdom i op til 14 dage, at du er forsikret, samt at du er sikker på din løn, uanset om kunden betaler eller ej. Og så sparer du en masse administrativt bøvl.

Charlotte Dam Johansen

Kan bevare gamle kunder

Fotograf Mikael Hjuler har brugt Teknik og Design i et halvt år og har været glad for samarbejdet. ”

Det har blandt andet betydet, at jeg har kunnet beholde nogle af mine gamle kunder, efter jeg lukkede min forretning i maj 2014,” fortæller han.

Mikael Hjuler har været kombinatør. Det vil sige, at han både arbejdede på løn og på regning. Det gav ham problemer, da han fik brug for dagpenge. Dagpengesatsen bliver nemlig beregnet ud fra ENTEN lønarbejde, ELLER ud fra indtægter ved selvstændig virksomhed. Og ofte er den ene andel ikke nok til at berettige til højeste dagpengesats – eller dagpenge overhovedet.

DJ rådgiver for Teknik og Design

Hovedparten af DJ-freelancerne er nu kombinatører. ”Det er en af årsagerne til, at vi har indgået aftalen med Teknik og Design,” fortæller faglig konsulent i DJ, Kirstine Baloti. Hun har forhandlet aftalen mellem DJ og Teknik og Design.
Teknik og Design har længe været en mulighed, også for DJ-freelancere. Med den nye aftale sænker bureauet administrationsgebyret for DJ-medlemmer fra 20 til 18 procent af kontraktbeløbet før moms. Og så vil DJ samarbejde med Teknik og Design ved at rådgive om forhold, der særlig gør sig gældende for DJ-medlemmer. Eksempelvis ophavsret og momsregler,” fortæller Kirstine Baloti.

Teknik og Design og A-kassen

I AJKS kender forsikringschef Marianne Jaquet til Teknik og Design som en god mulighed for mange dagpengemodtagere. F.eks. hvis de vil ”konvertere” indtægter fra selvstændig virksomhed til lønindtægt. Og dermed samle timer til at bevare dagpengeretten.

”Spørger et medlem direkte om Teknik og Design, så fortæller vi, at det er helt uproblematisk og fungerer som enhver anden ansættelse i forhold til vores system,” oplyser hun.

 

Vi oplyser dog ikke på eget initiativ om Teknik og Design, eller gør medlemmerne opmærksom på muligheden. Det er ikke vores opgave at fremhæve een arbejdsgiver frem for en anden. Og så må vi ikke glemme, at Teknik og Design faktisk er en virksomhed, der tjener penge på sine ydelser. 

Marianne Jaquet

Fakta om teknik og design

Freelancebureauet Teknik og Design hører under fagforeningen Teknisk Landsforbund. Bureauet har samarbejdsaftaler med andre fagforbund som Prosa, Billedkunstnernes Forbund, Sammenslutningen af Danske Scenografer, Filmarbejderforbundet og HK.

Teknik og Design kører efter en åben model. Det vil sige, at alle kan blive ”ansat”, uanset om de er medlem af Teknisk Landsforbund.

Læs mere om Teknik og Design på deres egen hjemmeside, hvor du også kan læse andre freelanceres erfaringer med Teknik og Design.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk