Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Succes med det skæve og skøre

Freelancejournalist Ea Ørum har efterhånden lavet et hav af egne drømmeprojekter.

Af Anne Anthon Andersen 

Det er blandt andet blevet til et roadtrip gennem Californien for at blive klogere på kærligheden med projektet ”COLLECTING LOVE STORIES”, en rejse til grønlandske Ilulissat 300 km nord for polarcirklen for at opleve solen vende tilbage. Hun har lavet en spørgeskemaundersøgelse med sine ekskærester, som hun omsatte til en radiodokumentar og magasinartikler. Og så flyttede hun for et halvandet siden på plejehjem for at opleve alderdommen på egen krop.

Hvad betyder det for dig at forfølge drømmene?

”Jeg valgte at blive freelancer, fordi jeg ønskede at være fri til at forfølge en nysgerrighed på egne præmisser, og jeg troede på, at det ville være muligt at omsætte til forretning. Det har også været en måde at blive dygtigere på. Jeg tænker egentlig ikke mig selv som en, der skal være freelancer resten af livet. Jeg har lavet nogle af de historier, som jeg syntes, der skulle fortælles, da jeg sad i mit faste job. Jeg udlever drømmeprojekterne. Det har gjort mig glad at rykke ved personlige og faglige grænser. Jeg har bevist over for mig selv, at jeg tør forfølge ikke sikre valg, når jeg holder min intuition i hånden.

Hvordan har drømmene defineret dine opgaver?

”Som freelancer har jeg oplevet, at det har været lettere at sælge noget, der er lidt anderledes end det, andre laver. Særligt i magasinverdenen og radio feature-formatet. For eksempel har jeg lige været på onanikursus hos Betty Dodson i New York og skrevet reportage om det til Alt for Damerne med mig selv som case. Den slags projekter udspringer egentlig af egne drømme, men er samtidig attraktive hos redaktørerne, fordi historierne bryder rammerne lidt og skiller sig ud. Det har været mit held, at mine idéer er faldet i nogens smag - jeg har skam også oplevet det modsatte, og på den måde bliver man også dygtigere som freelancer, fordi man har så mange redaktører. Jeg ved, at det kan hun ikke lide, men det kan han godt lide, og hvis han har vikar, så er det her nok bedre der.”

Hvad betyder det for din forretning, at du giver drømmeprojekter plads?

”Jeg tror og håber, at det bringer mig integritet. Jeg har blandt andet dyrket de vildt ærlige og personlige fortællinger, og jeg har til tider gjort mig selv en smule sårbar. Jeg har også forsøgt at dyrke fagområder - i perioder har jeg fordybet mig i et område for at lave flere historier om samme emne. Det har været en gave og fagligt en rigtig god investering. Jeg håber, at enhver kommende kollega eller chef vil tænke, at jeg er ansvarsfuld og pligtopfyldende, for var jeg ikke det, kunne det slet ikke lade sig gøre at drive det, som jeg gør nu.”

Hvordan skaffer du penge til drømmeprojekterne?

”Hvis vi taler rejser, så sørger jeg for hjemmefra at sælge et par historier, fx en radiofeature og en lille artikel, og så tror så på, at jeg finder på nye vinkler og flere artikler undervejs. Sidste år var jeg mere i udlandet, end jeg var i Danmark. 

"Jeg har også søgt penge – for eksempel fra en fond, da jeg lavede projektet om alderdom. Det blev til en række lydinstallationer og en lille bog, som jeg har rejst rundt i landet med. Det er en god ide at skabe en relation til de mennesker, som forvalter fondsmidlerne, du søger. Det er første gang, jeg har haft held med at få en stor fondsansøgning hjem, og det var helt sikkert, fordi jeg havde skabt en relation forinden.” 

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk