Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Styr på kunderne og skattenBarsel

Indrømmet – det kræver kalorier for freelancere at planlægge en barselsorlov, så glæden over barnet ikke devalueres af hovedbrud over, om pengene rækker, og kunderne bliver i butikken.

Af Sus Falch

Om orloven skal være kort eller lang afhænger af den enkelte, og hvad man har brug for og lyst til. Men hvis man vil beslutte af lyst og ikke af nød og kunne gøre krav på fx barselsdagpenge, skal mange i gang med at tjekke regler, før de tjekker graviditetstesten.

Som freelancer skal du opfylde bestemte krav, før du kan få barselsdagpenge, forklarer juridisk konsulent i DJ, Roshan Beier.

1000 kroners spørgsmålet er altid, om man opfylder beskæftigelses-kravet. Vi opfordrer derfor til, at man undersøger det nærmere, før man bliver gravid.

Roshan Beier

Pas på A- og B-indtægt

Er du skattemæssigt selvstændig, har du måske en ganske særlig udfordring, du skal være opmærksom på:

”Hvis man er freelancer med såvel skattemæssig selvstændig virksomhed og A-indtægt, kan man kun søge barselsdagpenge som enten lønmodtager eller selvstændig. Det betyder, at hvis ens beskæftigelse er fordelt med 50/50, så risikerer man, at man ikke opfylder beskæftigelseskravet i den ene eller den anden gruppe og derfor kan risikere kun at få deltidsbarsel. Man skal altså have en beskæftigelsesovervægt i den ene kategori, og det er nødvendigt at planlægge”, slår han fast.

Netop fordi reglerne kan virke så langhårede, har DJ en freelanceportal med udførlig information om emnet her: http://journalistforbundet.dk/Karriere/DJ-BIZ-Nyt/TEMA-Barsel/ og konsulenter, der kan gi’ råd.

Hold på kunderne

Hva’ mæ’ kunderne? Hvem skal sørge for dem, mens jeg sørger for babyen, vil den ansvarlige freelancer også tænke.

En af mulighederne er at arbejde lidt under barselen, idet man kan vælge deltidsbarsel. Men man kan også gå andre veje, foreslår konsulent i DJ, Lone Malm.

”Hjælp dine kunder i kontakt med en god og dygtig kollega, der kan udføre opgaverne, mens du er væk. Hvis du da ikke kan arbejde forud og/eller udføre opgaver på deltidsbarsel. Kunderne bliver som regel glade for, at du har tænkt på en kompetent afløser, som du har sat lidt ind i opgaven. Og husk, at når du videreformidler opgaver, netværker du, og øger sandsynligheden for, at vedkommende sender arbejde den anden vej, når vedkommende har barsel, er syg eller ganske enkelt har for travlt. Vi oplever i DJ, at nogle freelancere er betænkelige ved at give en opgave videre til en kollega under barsel, af frygt for selv at miste kunden. Det er imidlertid ikke vores erfaring, at freelancere generelt mister deres faste kunder til en kollega, fordi denne har taget over i en periode”, forklarer hun.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk