Gå til hovedindhold
Bliv medlem

”Sparring kan risikere at blive en tidspresset byttehandel”

Heidi Vesterberg er freelancejournalist, redaktør og forfatter. Hun bor i København og har haft selvstændig virksomhed siden 2005.

Heidi Vesterberg driver også bloggen: vesterberg.dk/blog, som bl.a. handler om at være mentor for en indvandrerkvinde.

Af Ulla Bechsgaard

Hvordan får du faglig sparring i hverdagen?

Jeg har et nogle gode kolleger, en fotograf og et par redaktører, som jeg idéudvikler og sparrer med; og så bruger jeg faktisk også min mand. Jeg har konsulteret forbundets karriererådgivere et par gange, og har lige købt mig til et par timers personlig rådgivning, fordi jeg savnede en mere overordnet sparring. Jeg kunne helt sikkert blive bedre til at bede kolleger om at læse artikler igennem.

Har du overvejet at sætte sparringen i system?

Jeg har et par gange forsøgt at etablere et ugentligt ”redaktionsmøde” sammen med andre freelancere. Det fungerer som regel kun i korte perioder. Folk får andre opgaver, har for travlt eller begynder af andre grunde at udskyde og aflyse møderne, indtil det går helt i stå. Desværre. Jeg synes, det er en rigtig god metode til at holde sig selv til ilden og sikre sig konkret sparring i hverdagen. For tiden har jeg et par kolleger, som jeg jævnligt mødes med for at sparre.

Er der forskel på sparring med en freelance-kollega og en redaktør, som du skal levere til?

En redaktør har fokus på den enkelte tekst, og har som redaktør også sine egne interesser i teksten. En kollega kan sparre mere frit og bredere. Det bliver hurtigt til en lidt tidspresset byttehandel, hvor der skal være lige meget tid til begge parter. Derfor kan det også være rart med en betalt sparringspartner, hvor det kun er dig og din forretning, det handler om.

Hvordan vil du karakterisere en god sparringspartner for dig?

Som i de fleste relationer handler det om evnen til at lytte, spørge ind og rådgive med respekt for modpartens egne valg og meninger. En god sparringspartner kommer med mange forskellige input og er i stand til at fornemme, hvor modparten er i sin proces. I den spæde og skrøbelige idéfase gælder det om at lytte, opmuntre og se muligheder. I andre faser er der brug for kritiske spørgsmål samt konstruktive forslag til forbedringer. Derfor er det også vigtigt, at man er bevidst om at vælge den helt rigtige sparringspartner til de forskellige faser.

Hvordan er du selv en god sparringspartner?

Jeg er rigtig god til at få ideer, og på gode dage kan mit begejstrede engagement virke motiverende. Jeg kan hurtigt redigere en tekst, jeg god til at se muligheder for et samarbejde med andre i mit netværk – og så er jeg ret skrap. Jeg kunne helt sikkert blive bedre til at stille spørgsmål i stedet for at rådgive.

Kan du anbefale sparring over telefon?

Ja, til en hurtig konkret sparring lige før deadline. Eller et par gode råd lige inden en forhandling eller et møde. Når det handler om idéudvikling eller forretningsudvikling, foretrækker jeg live sparring.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk