Sparer du rigtigt op til din pension?
Kim Valentin, der er partner og direktør i Finanshuset i Fredensborg, hjælper dig her med at give din pensionsopsparing et servicetjek.
Af Ida Sønderby Rosgaard
Test, hvor meget du skal spare op til din pension, med Finanshusets pensionsberegner
Uanset om du allerede er i gang med at spare op til din pension eller først skal til at begynde på det, er Kim Valentins overordnede råd, at du fastlægger to vigtige mål, nemlig hvornår du vil gå på pension, og hvor mange penge du har brug for, når du er gået på pension. Ud fra det kan du lave et vejledende regnestykke.
Gennemgangen tager udgangspunkt i, at du har brug for 200.000 kr. om året før skat i 20 år, efter at du er gået på pension.
Fastlæg pensionsalder og opsparingsbehov
”Det første, du starter med, er selvfølgelig, hvornår du vil gå på pension, og her er et godt udgangspunkt folkepensionsalderen. Når du har gjort det, skal du ind og vurdere, hvor meget du egentlig har brug for at spare op. Og hvis du har et nogenlunde normalt forbrugsmønster og lever et ret gennemsnitligt liv, skal du nok have omkring 4 mio. kr. – måske lidt mere, afhængigt af hvor i landet du bor. Så er du nået et godt stykke vej.”
Medregn folkepensionen
”De fleste i Danmark er allerede med i en obligatorisk pensionsordning, der hedder folkepension, og her får du faktisk den første 1 mio. kr. forærende i et normalt udbetalingsforløb. Derfor kan du sige, at du kun skal have 3 mio. kr. sparet op.”
Nedbring din gæld
”Og hvordan får du dem sparet op billigst muligt?
Nogle gange er den billigst mulige måde at spare op ved at få gæld væk i sin ejendom. Så hvis du allerede i dag kan sige, at du har en ejendom, som du bor i de næste 20 år, og den er 2 mio. kr. værd, og du forventer at have afdraget din gæld om 20 år, mangler du bare at spare 1 mio. kr. op.”
Reducer din skat …
”Nu er du nået dertil, hvor du kan sige, at pensionsordninger bliver interessante. Og det er her, at skatten kommer ind. Hvordan kan du reducere din skat ved at indbetale til pension?
Det kan du gøre på to måder. Den ene måde er, at du slipper for noget indkomstskat – topskatten. Den anden er, at du slipper for noget afkastskat af de penge, du har sparet op.”
… ved at fjerne topskatten med en ratepension …
”Hvis du har topskat som selvstændig, er det interessant at indbetale til f.eks. ratepensioner eller livsvarige livrenter for at få fjernet topskatten. I dag skal du dog over 500.000 kr., før det betaler sig at kigge på topskat.
Men hvis du har topskat, og du skal spare 1 mio. kr. op, er ratepensioner det bedste. Her kan du indbetale 51.700 kr. i 2015, og lige så snart du tjener mere end ca. 550.000 kr., har du sådan set sparet det op, du kunne. Og hvis du ligger rimeligt stabilt med den slags topskat i 20 år, har du i hvert fald sparet 1 mio. kr. op.”
… eller med en livsvarig livrente
”Hvis du ikke ligger stabilt – og det er der mange, der ikke gør. Det er der, hvor selvstændige er lidt specielle pensionsmæssigt, fordi man nogle år kan tjene 100.000 kr. og andre år 1 mio. Og det er det, der gør, at det er lidt besværligt med pensionsordninger, fordi i de år, du ikke har topskat, skal du ikke spare op i en ratepension. Det kan simpelthen ikke betale sig.
Og når så ratepensionsindbetalingen er begrænset af en maksimumsgrænse, gør det det mere besværligt. Og det er derfor, at det er nødvendigt at kigge på livsvarige livrenter, når du er selvstændig. Da er du nødt til at sige, at i de år, hvor du tjener rigtig meget, kan du indbetale til en livsvarig livrente, fordi du kan indbetale ubegrænset til den.”
… eller ved at reducere din afkastskat med en aldersopsparing
”Hvis du ikke har topskat og vil spare op alligevel, kommer den nye ordning – aldersopsparingen – ind i billedet. Her er der ingen fradrag, men det er også ligegyldigt, når du ikke har topskat. Og du kan i øjeblikket (2015) indbetale 28.600 kr. om året til den.
Ved aldersopsparingen indbetaler du bare pengene uden fradrag, fordi de heller ikke beskattes, når de kommer ud igen. Og så står de til en lav afkastskat (p.t. 15,3 pct.), mens de står der. Og det er den lave afkastskat, som er interessant.”