Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Slip for stress efter barslen

Både freelancere og fastansatte har problemer med at få enderne til at nå sammen, når der er kommet børn. Det oplever DJs arbejdsmiljøkonsulent, Eva Jakobsen.

Af Sus Falch

Nogle oplever, at de har konstant dårlig samvittighed over ikke at levere nok på arbejdet, og over ikke at være en god nok mor eller far derhjemme. De har tidligere kunnet give den en skalle for at levere den kvalitet, de havde lyst til, og ikke nødvendigvis den kvalitet, kunden havde betalt for. Det kan give en personlig værdikonflikt, fordi man pludselig ikke har hele døgnet til rådighed. Hvis man er i konstant værdikonflikt med sig selv, og ikke føler man slår til nogen steder, så kommer man i ”forhøjet alarmberedskab” og kan til sidst ikke præsterer nogen steder. 

Eva Jakobsen

Det er kun et job

”Jeg giver dem derfor en lille lommelap hvorpå der står: ”Det er kun et job” – for lige nu har de jo fået noget, der er vigtigere end jobbet – nemlig deres barn. Desuden træner jeg dem i at sige HJÆLP – PYT –  NEJ og giver dem redskaber til at strukturere deres dag – både arbejde og privatliv. En måde kan være at stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Kan du betale dig fra noget? (HJÆLP).
  • Hvornår vil du have fri?
  • Hvor lang tid må en opgave tage?  
  • Hvor kan du gå på kompromis, uden at nogen opdager det - både privat og fagligt? (PYT)

Er du i tvivl, om du leverer det forventede, så bed om feedback fra dine kunder.

Bliv klar på dine værdier

Det er også vigtigt at kunne sige NEJ og lade en anden freelancer tage opgaven. Det kræver, at man kan undvære pengene og sige til sig selv ”der kommer nok en ny opgave”.

”Men for at kunne det, skal man også forventningsafstemme på privatfronten og stille sig selv og hinanden blandt andet disse spørgsmål: 

  • Hvor meget vil vi tjene – ikke kan men vil?
  • Kan vi blive siddende i vores bolig, hvis vi mister indtægt?
  • Kan vi holde billigere ferie, hvis hverdagen til gengæld fungerer bedre med mindre indtægt og færre kunder?

Det handler om at få skilt arbejde og privatliv, at få styr på egne værdier og så øve sig i at leve i overensstemmelse med dem”, slutter Eva Jakobsen. Hun også råder til at bruge revisor eller bankrådgiver, når planlægningen skal på plads.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk