Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Sådan finder du din autentiske stemme

Man skal som minimum finde ud af, hvor man taler fra. For de fleste kræver det ikke mere end lidt daglig opmærksomhed, men nogle har brug for at lave øvelser. Her har du nogle tips!

Af Anne Anthon Andersen

Prøv med ’Hurtigmodellen’: 

I stedet for at tage en dyb indånding, (for det kan man ikke, når man er presset), tømmer man al sin luft ud. Lidt som at vride en karklud. Det skaber en fornemmelse af, at der er plads til luften inde i kroppen. Så vil den næste indånding helt af sig selv komme dybt ned i kroppen og gøre kroppen bred. Det giver plads i både hals og mund til, at stemmen kan få optimal kraft og styrke. Du kan skabe mulighed for dette ved fx at gabe dybt, lige før end du går på.

Hent kraften med et grin:

Stemmestødte er de samme muskler, som dem vi bruger, når vi griner. Her henter vi kraften. Prøv at grin og find ud af, hvad der sker i de nederste mavemuskler, når du gør det.

Prøv med ’Budhisten’:

Læg dig på gulvet med bøjede knæ, fødderne i gulvet, så du mærker et lille svaj over lænden. Forestil dig at der ligger en lille chokoladeskildpadde under bækkenet. Sig Hamm…Aaar eller Amager med et H foran, idet du vipper bækkenet.

Man kan også gøre det op af en væg – vippe bækkenet ind mod væggen. Dette skaber grundfornemmelsen af at have fat i sine stemmemuskler.

Det er de samme muskler, man bruger, når man bliver grebet af begejstring og spontant udbryder: Yeah!

’Optimal pitch’…

...er det toneleje, man taler i, når man taler afslappet. Åndedræt dybt og bredt. Når man er presset, kommer man ofte til at trække vejret for højt oppe i kroppen.

Brug dit dybe og bredde åndedræt og tal fra muskler langt nede i kroppen.

Du kan finde flere gode råd og øvelser i bogen Find din stemme af Dorte Koch og Lene Kleinschmidt

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk