Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Podcast-listen: Bliv inspireret af de bedste producenter

Tag høretelefonerne på og giv dig i kast med nogle af de bedste podcastproduktioner fra ind- og udland. Hav en blok ved hånden, så du er klar til at notere, hvad der fungerer – og hvad der ikke gør. Bagefter er du klar til at give dig i kast med dine egne produktioner.

Af Katrine Nadia Jørgensen

UAFHÆNGIGT OG PASSIONERET

Poppel 
Popkultur og identitet er omdrejningspunktet for podcasten Poppel. Men også ungdomslivet tematiseres i programmerne, der altid har en nærværende fortæller, der deler ud af sine mest intime erfaringer. 

Spildtid
Journalist Karen Straarup prøver at blive kloge på begrebet tid, og i denne podcast deler hun små og store overvejelser omkring, hvordan vi får det bedste ud af døgnets knappe 24 timer. En filosof og astrofysiker gør lytterne klogere undervejs.

Selvskrevet
Musikere fortæller om processen bag nogle af deres bedste sange. Tekstanalyse, nørderi og personlige anekdoter i en skøn pærevælling, produceret af journalist Benedikte Granvig.

Radio C:NTACT
Unge ildsjæle med hang til sociale og kunstneriske projekter fortæller personlige historier fra deres tilholdssted på det stemningsmættede Edison Teatret. 20 unge mellem 18 og 28 år formidler det bedste fra deres verden, og Radio24Syv distribuerer programmerne som podcasts.

FORTÆLLENDE OG DOKUMENTARISK

Third Ear
De danske podcast-pionerer Tim Hinman og Krister Moltzen står bag medievirksomheden Third Ear, og de var i gang med den digitale lyd, før vi herhjemme vidste, hvad en podcast var. De fortæller fascinerende og dokumentariske historier med stærke personlige fortællere, og bredden i deres produktioner er imponerende.

Politiken Podcast
Dagbladet Politiken er også hoppet med på podcast-trenden og har deres helt egen app, hvor du kan finde programmer om musik, bøger, popkultur, politik og motion. Dokumentarudsendelser er der også levnet plads til, og Third Ear producerer nogle af de bedste, der også ligger i app’en.

Serial
Du må ikke snyde dig selv for at lytte til en af de mest downloadede podcasts på iTunes nogensinde. Start med sæson et, der tager fat i en mordsag fra 1999. Krimiseriens hovedperson Adnan Syed sidder stadig i fængsel for et mord, som han påstår, at han ikke har begået.

This American Life
Den karismatiske amerikanske journalist Ira Glass har produceret podcasten ”This American Life” i omkring tyve år, og dens popularitet ligger på et stabilt niveau med 1,5 millioner downloads af hvert program. Selv når emnerne bevæger sig i den alvorlige ende af skalaen, formår værten at krydre programmerne med et gram humor, og det gør programmet mere originalt end de fleste.

Radio24Syv Dokumentar
Hvis du gerne vil have lyd i ørerne, der er klippet professionelt, men samtidig bevarer noget af den nysgerrighed, der primært er at finde hos de unge og uafhængige podcastere, skal du vende høretelefonerne mod Radio24Syvs dokumentariske podcast. Den legendariske Kim G. Hansen, der var en del af de hedengangne dokumentarredaktioner på DR, klipper alle programmerne sammen, og de famlende nybegyndere får også lov til at fortælle deres historier.

KULTUR, MUSIK OG POLITIK

Album (DR og The Lake 2015)
Verdens bedste plader bliver gennemlyttet af de to vidende og fabulerende musikjournalister Ralf Christensen og Kristian Leth. Fra The Beatles til Björk og Leonard Cohen. Du bliver ført igennem rocken og poppens historie, mens værterne krydrer programmerne med kvalificerede tekstanalyser og øjenåbnende perspektiver.

Kongerækken
Kan du din kongerække? Med afsæt i de enkelte regenter genfortæller historiker Hans Erik Havsteen og radiojournalist Anders Olling hele Danmarkshistorien. Gorm den Gamle, Harald Blåtand og Svend Tveskæg er nogle af hovedpersonerne i podcasten, og når du har lyttet programmerne igennem, har du både styr på kongenavne, krige og kristendom.

Borgen Unplugged
Hvis du interesserer dig for dansk politik og politisk kommunikation, kan du ikke komme udenom Henrik Qvortrups podcast, der udkommer hver fredag. Den erfarne politiske kommentator optager programmerne sammen med sin fætter i et køkken i Rødovre, og intimiteten skinner da også igennem podcasten, der bliver sponsoreret af Sparekassen Kronjylland.

Sangilds Samtaler om Standup
Danmarks eneste podcast om standup bliver lavet af journalist Torben Sangild, der stiller vedkommende spørgsmål til en række komikere. Hvilke typer comedy fungerer og hvorfor? Og hvad kan standup, når det fungerer? Få svar på det og meget mere i programmerne, der tager standup alvorligt som kulturprodukt.

The Lake radio
Eksperimenterne står i kø, når du tænder for podcasten The Lake, der bliver drevet af en uafhængig gruppe af danske lyd- og musikentusiaster. Der bliver talt om jazz, klassisk musik og avantgarden, og du kan komme med til koncerter – blandt andet på Roskilde Festival – og når høretelefonerne er godt plantet i ørerne, er det næsten som at være der selv.

KOMMERCIELT & KOMMUNIKATION

Sound Matters (B&O Play)
Dyrelyde, stilheden i Grønland og faldende sne. Bang & Olufsen står bag denne smukke podcastserie om de lyde, vi omgiver os med. Tim Hinman, den danske podcastpioner fra medievirksomheden Third Ear, har fået lov til tilrettelægge alle programmerne, der både er fascinerende og perfekte redigerede.

Ikea Podologen
Med udgangspunkt i IKEA-kataloget folder forskellige eksperter en række emner ud i bedste forbrugerstil. Frokostrutiner og badevaner er noget af det, der bliver debatteret i programmerne, der er et godt eksempel på, hvordan store virksomheder kan levere gratis indhold med det formål at styrke deres brand.

Bro FM (Bro Kommunikation)
Kommunikationsbureauet Bro Kommunikation giver dig en genvej til ny viden med podcasten Bro FM, der ”bare gerne vil hjælpe dig med at kommunikere lidt smartere”. Forandringskommunikation, konflikthåndtering og blogindlæg er nogle af de emner, der bliver diskuteret i podcasten. Og selvom den er optaget i et studie og ikke udnytter mediets radiofoniske muligheder, er emnerne væsentlige for enhver freelancer.

Solopreneurcast (af Karin Høgh)
Podcast-konsulent Karin Høgh er vært på Solopreneurcast, der henvender sig til dig, der har eget firma uden ansatte. Stress, smalltalk og powerpoint-præsentationer er nogle af de emner, der bliver vendt i programmet, der er optaget i et studie. Karin Høgh har skiftende medværter, der sørger for en vis variationen i programmet, og tonen er altid i den lette ende og lige til at tage med på løbeturen.

Lyt til erhvervsadvokaten (advokatselskabet Delacour)
Erhvervsledere er målgruppen for denne podcast, hvor erhvervsadvokater fra advokatselskabet Delacour deler ud af gode råd til at drive forretning og ledelse. HR, konkurs og handelsaftaler er blandt andet på programmet i podcasten, der bliver produceret af Mediehuset Periskop, der er et kontorfællesskab i Aarhus. 

Fandt du den information du søgte
Tilføj email hvis du ønsker svar retur.