Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Thomas Skov: Mobilen ud af soveværelset

FreelanceFestival 2019. Journalist Thomas Skov fortalte om sin store kærlighed til mobiltelefonen – og kampen for at gør sig fri af den.

Tegning af mobilafhængig

Frits Ahlefeldt

Smid den ud af soveværelset og køb dig et vækkeur. Det var journalist Thomas Skovs første råd til at få mere tid, mere nærvær – og mindre Facebook, Instagram og Snapchat.

Han betegner sig selv som mobilafhængig og har gennem flere år arbejdet på at mindske afhængigheden af sin smartphone, så udover forslaget om ikke at tage den med i seng, anbefalede han freelancerne at blive bevidste om, hvor meget tid, de bruger på at glo på en skærm. Selv fik han hjælp af lægen Imran Rashid, der har skrevet bogen SLUK, til at blive bevidst om sit store forbrug af tid med skærmen, og han anbefaler, at downloade den app, der hedder Moment - den tracker hvor meget tid man bruger på din telefon.

”Det er en ubehagelig øjenåbner,” sagde han og fortalte, hvor lidt han husker af en hel dag med skærmen.

”En dag, var det eneste, jeg kunne huske efter mange timers skærmbrug, at jeg på Facebook havde set en rotte tage bad som et menneske,” fortalte han.

Manglende nærvær

Når det er vigtigt ikke at have telefonen i soveværelset, skyldes det, at den frister så meget, at man ikke er nærværende overfor sin partner – og fordi den holder en vågen, så man får for lidt søvn.

Han opfordrede også til at fjerne notifikationer, for de lokker en til konstant at kigge på telefonen, når der sker noget.

”I det hele taget skal man fjerne alt det, der ikke er relevant, for man kan jo ikke lade de røde prikker være.”

Apps skal også fjernes, så man lægger forhindringer ind og skal bruge internetbrowseren i stedet for, når man skal tjekke Facebook eller andet.

Billede af Thomas Skov

Thomas Arnbo Thomas Skov taler om mobilafhængighed på FreelanceFestival 2019

Det geniale råd

Det han selv kaldte sit mest geniale råd, var at lægge telefonen væk, selv om det er svært, for den er aldrig kedelig. Derfor frister det at kigge på den, også når man er sammen med venner og familie, som man egentlig værdsætter at være sammen med.

Thomas Skov har derfor gjort det til en regel at lægge telefonen i en skuffe eller en kurv, når han kommer hjem. Får han lyst til at google noget, skriver han det ned i en notesbog og venter med at finde oplysningerne til senere.

”Hvis altså, det stadig er vigtigt at finde ud af, hvor høj Allan Simonsen er,” nævnte han.    

Han opfordrede også til at lade være med at gå rundt med den på gaden – men se op i stedet for. Man går glip af for meget, hvis man altid har blikket fæstnet på skærmen. Han illustrerede situationen med en beskrivelse af et cykelstyrt i sin barndom. Da han lå forslået og blødende fra skridtet i en hæk, var der heldigvis en årvågen voksen, der så ham og hjalp ham hjem til moderen.

”Det var før mobiltelefonerne, og folk var opmærksomme og havde tid til nærvær.”  

Det vigtigste er at være bevidst om sit forbrug, og Thomas Skov sagde, at det er urealistisk at have en telefon, der kun kan ringe. Men han oplever selv, at han er blevet mere fokuseret og mere kreativ, når han slukker telefonen eller lægger den i en taske, så han ikke konstant bliver mindet om den.

Han er født i Sønder Felding og det var en stor oplevelse, da han i sin barndom fik Keld Heicks autograf og en overraskelse, at Keld Heick tog sig tid til at snakke med den generte lille knægt.

”Det var stort. Og det husker jeg, når et ungt menneske kommer til mig. Så tager jeg mig også tid til at snakke. Keld Heick smitter,” sagde han. 

Hør Thomas Skovs P1-podcast HER.

Kommentarer

Sara Høyrup

ons, 03/20/2019 - 00:51

Dejlig tilgang. Tak til Thomas Skov.