Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Syv benspænd i syv uger for syv journalister

Freelancejournalist Nana Toft er initiativtager til et journalistisk dogmeprojekt, der skal fungere som en kritisk kommentar til en mediebranche i krise.

På mandag går det journalistiske dogmeprojekt ’Syv Journalistiske Benspænd’ i gang, hvor syv journalister fra syv forskellige mediearbejdspladser i syv uger underlægges følgende syv benspænd:

  1. Let røven: Mød dine hovedkilder face-to-face.
  2. Vær konstruktiv: Al journalistisk produktion skal tilstræbe konstruktivitet.
  3. Søg nuancerne: Ingen enkildeshistorier.
  4. Dræb Tordenskjold: Intet genbrug af ekspertkilder.
  5. Fuck copy-paste: Intet ran eller genbrug af citater og cases fra andre medier.
  6. Vær åben: Alle kilder får citater til tjek.
  7. Generobre magten: E-mailinterview accepteres ikke.

Nana Toft, der er en af deltagerne, er initiativtager til projektet. Hun har taget initiativet uden nogen form for økonomisk støtte.

 

Ideen er opstået af den egoistiske grund, at jeg som freelancejournalist på sjette år, har fået behov for ny inspiration. Det er således en personlig motivation, der har sat gang i projektet

Nana Toft

Hun har ligeledes haft behov for, at få en diskussion omkring etik og kvalitet i en branchen, hvor arbejdsforholdene bliver mere og mere presset.

”Det er jeg jo ikke ene om. Jeg hører ofte mine kolleger i branchen snakke om det”

Nana Toft er et meget aktivt menneske, både som underviser, som mentor og med fagpolitik. Det har derfor været helt naturligt for hende, at få involveret så mange som muligt i projektet. 

Hun understreger, at det er ment som et konstruktivt forsøg på at undersøge, hvad der sker, når en gruppe journalister underlægger sig selv en række ideelle benspænd. Projektet er ikke ment som et korstog.

”Jeg smider en bombe ind i redaktionslokalet, og håbet at det vil kickstarte en konstruktiv debat”.

Projektet skulle også gerne sætte innovation, kreativitet og journalistisk kvalitet i højsæde, og forhåbentligt medvirke til, at hun selv og de seks andre deltagere fremover bliver mere reflekterende.

”Men jeg håber også, at projektet smitter til andre”, siger Nana.

Med mere end 700 Synes godt om på Facebook og godt 200 Followers på Twitter på kun et par dage, tyder meget på, at det smitter rigtigt godt.

Projektet, der løber fra 20. januar til 7. marts, bygger i øvrigt på parallelpublicering. Når deltagernes artikler udkommer på deres respektive arbejdspladser, skal de samtidigt udkomme på www.syvjournalistiskebenspænd.dk. Hertil knytter alle syv deltagere hver dag en række journalistiske refleksioner omkring dagens til- og fravalg.

”Derudover skal jeg, når dogmeprojektet er afsluttet, skrive en bog om hele forløbet”, siger Nana Toft. Den bliver publiceret for Ajour Forlag medio 2014.

Projektet inviterer ligeledes, og i samarbejde med Syddansk Universitet og Danske Medier, branchen til debat- og udviklingsseminar i København tirsdag 29. april 2014, hvor Kurt Strand skal styre slagets gang.

I 2015 er det ambitionen at gennemføre Syv Journalistiske Benspænd i en nordisk version med 21 skandinaviske mediepladser repræsenteret.

”Men lad os nu lige komme i gang”, slutter Nana Toft.

Du kan følge det spændende projekt på  www.syvjournalistiskebenspænd.dk, hvor du ligeledes kan se de andre deltagere. Følg også projektet på Facebook: /7benspaend og på Twitter: @7benspaend

Nana Toft kan kontaktes på mail@nanatoft.dk eller mobil: 51261690.

FreelanceGruppen følger naturligvis projektet nøje, og tager fat i Nana Toft igen undervejs. 

Kommentarer